Bakancslista gyanús helyek az Észak-Német tengerparton

Brémát egy mese tette világhírűvé, de a város és környéke is valóban mesés. Ha fehér homokos tengerpartra és türkizkék vízre vágyik, itt Észak-Németországban is talál ilyen tengerparti strandokat. A természetben gazdag tájakon túl a városok történelmi és kulturális látnivalókkal, programokkal és számtalan szórakozási lehetőséggel várják a turistákat.

Sahlenburg, ahonnan átsétálhat egy szigethez

Sahlenburg festői szépségű városában a fürdőzni vágyókat 10 km hosszú homokos strand várja, amely sekély vizének köszönhetően ideális üdülőhely lehet a családosoknak. Apály idején mindenképp tegyenek egy kirándulást az Északi tenger melléktengereként ismert Watt-tenger iszapos részén Neuwerk szigetig, amely gyalogosan is elérhető. Számos vezetett túrát indítanak ide, de önállóan is felfedezhetik a partot, ha tisztában vannak az árapály alakulásával. Az út Sahlenburgból a szigetig kb. 10 km hosszú, miközben kis szerencsével kagylókat és borostyánköveket is találhatnak az iszapban.

Neuwerk szigetéig lovaskocsikkal is szállítják a turistákatForrás: panoglobe / Shutterstock

Aki apály idején sem szeretne lemondani a hűsítő habokról, az felkeresheti a Waldfreibad szabad strandját, amely közvetlenül a parton, és egyben az erdőben található. Itt felállítottak egy erdei színpadot is, ahol különböző rendezvényekkel szórakoztatják a vendégeket. Dagálykor a környék kiválóan alkalmas szörfözésre és különböző vízi sportok kipróbálására, a gyerekeket pedig egy kalandjátszótér várja. Brémából kb. 100 kilométer az út, amit autóval nagyjából 1 óra alatt megtenni, a parkolók pedig ingyenesek. Vonattal Cuxhavenig kell menni, utána pedig busszal, így tömegközlekedéssel az útra kb. 2,5 órát kell számolni.

Dorum-Neufeld – kistelepülés nagy programkínálattal

Ezt a települést különösen a gyerekek fogják szeretni. A strandon ugyanis egy kalózhajó áll, amelyre felmászhatnak, és egy csúszdán át a tengerbe csobbanhatnak. De itt található a Watt´n Bad fürdőkomplexum is, ahol a hullámmedencétől a wellnessig mindent kipróbálhat az arra járó. Dagálykor a tengerben is lehet fürdeni, apály idején pedig az iszapban sétálgatni, és közben kagylót, rákot keresni.

Érdemes ellátogatni az Obereversandvilágítótoronyhoz, ami Dorum jelképe. Pontosan 84 lépcső vezet felfelé, megéri megmászni a gyönyörű kilátás miatt. Autóval kb. 1 óra az út Brémától, de Dorumba vonat is megy, ahonnan busszal kell továbbmenni.

Forrás: Uwe Barghaan / Wikipedia

Dangast, ahol a művészet és a kultúra találkozik

A halászfalut kulturális és művészeti hatások alakították, amelyek még ma is jól láthatók. A dangasti kulturális ösvény (Dangaster Kunstpfad) mentén vagy akár a strandon számos műalkotás megcsodálható. Májustól szeptemberig művészeti kurzusokat kínálnak, fesztiválokat, szabadtéri színházi előadásokat és kikötői vigasságokat is szerveznek ide.

Főszezonban óránként járnak a hajók, amelyek a fókapadokhoz, a Jadebusen öbölhöz vagy Wilhelmshavenbe viszik az utasokat. A strand tiszta és jól karbantartott, nagy élmény sétálni és biciklizni az iszapban, de rengeteg wellness programot is kínálnak a környéken. Nemcsak nyáron, ősszel is érdemes idelátogatni, amikor millió madár gyűlik itt össze; télen pedig korcsolyázni és szánkózni lehet ezen a gyönyörű helyen. Autóval Brémából kb. 1 óra és 10 perc alatt lehet megtenni ezt a távot, tömegközlekedéssel kb. 2 óra 15 perc. A vonat Oldenburgon át Varelig közlekedik, utána busszal tudnak ide megérkezni.

Rákász hajók Wilhelmshaven kikötőjébenForrás: Heide Pinkall / Shutterstock

Cuxhaven, ahol kedvére horgászhat

Alsó-Szászország legészakibb részében található Cuxhaven városa, amelyet két oldalról víz vesz körül. Éppen ennek az adottságának köszönhetően halászati és hajózási szempontból is fontos kikötő, de az édesvízi és nyílt tengeri horgászatnak, halfeldolgozásnak is komoly hagyományai vannak itt. Halászati kikötője 1908-ban nyílt meg. Cuxhaven partjai és a Watt-tenger itteni részei egy nemzeti parkhoz tartoznak. 

Cuxhaven strandjaForrás: LaMiaFotografia / Shutterstock

Hosszú, homokos strandokkal és füves vízparti sétányokkal büszkélkedik, ezért napsütéses időben érdemes a tengerpartot választani, és a strandok nyugágyain fekve élvezni a kilátást a partról. A homokos strandokon kívül maga a város is kínál olyan vonzó látnivalót, mint például a múzeummá alakított tengeralattjáró, a 600 éves Ritzebüttel kastély, és az Alte Liebe mólót. Cuxhaven jelképe a Kugelbake, amely egy fából készült építmény az Elba torkolatának partján. A belvárosban látható egy 47 méter magas víztorony is, ami 1897-ben épült. Brémából az út busszal másfél óra, vonattal két óra, autóval pedig egy óra.

Forrás: A.Savin / WikiPhoto

Bremerhaven, ahol lehetetlenség unatkozni

A legjelentősebb kikötői és halászati központ Németországban Bremerhaven. A neves brémai Norddeutscher Lloyd hajózási társaság egykor innen indította menetrendszerű, hatalmas utasszállító hajóit New Yorkba. Kivándorlók milliói vettek itt búcsút az öreg kontinenstől. A Brinkamahof világítótorony akkor még a városon kívül állt, 1980-ban aztán 6 km-rel arrébb helyezték, közvetlenül a halászkikötőbe, ahol ma a város egyik új jelképeként és egyben Bremerhaven legkisebb kocsmájaként szolgál.

Forrás: Tuxyso / Wikimedia Commons

A parton túl rengeteg a látnivaló, a kikötő, az állatkert, a csodaszép Thieles Kert, hogy csak párat említsünk. A világítótornyokról és a tengeri életről a város Történelmi múzeuma mesél, ami majdnem a belváros közepén található, mégis nyugalom és természet veszi körül. Nem messze a Német Hajózási Múzeumtól (Deutsches Schifffahrtsmuseum) áll egy kút egy törpeszerű emberkével. A néphiedelem szerint ez egy kobold, aki a hajókon lakik, és a hajósokat megvédi a tenger vad hullámaitól. Brémából autóval mindössze 50 perces út visz Bremerhavenbe.

Wilhelmshaven, a gyerekparadicsom

Egy gyönyörű, hosszú sétány vezet végig a parton, ahol kedvére sétálhat, kerékpározhat vagy görkorcsolyázhat. Itt nincs homokos partszakasz, csak apálykor fedezhet fel egy kis homokcsíkot, mégis megér egy kirándulást ez a hely. A standok füvesek, a gyep mindenhol jól karbantartott, és itt található a gyerekek kedvenc helye, a Bullermeck sósvízi akváriuma, amely egy hatalmas játszóház és Tengerészeti Múzeum egyben.

A sétányon kávézók és éttermek várják a turistákat, apály és dagály idején pedig csodálatos látvány nyílik a kikötőből a Jade-öbölre. Vonattal vagy busszal 1óra 45 perc, autóval bő 1 óra az út ide. Innen aztán különböző hajókirándulásokat lehet tenni, többek közöttt Helgoland szigetére is.

Mert ha még ezeknél is különlegesebb helyekre vágyik, akkor célozza meg valamelyik szigetet, ahol átélheti a természet közelségét,  és közben a tengerbe is csobbanhat.

Sylt sziget, a napimádók kedvenc helye

A sziget közel 40 kilométer hosszú fehér homokos tengerpartja a napimádók és a vízi sportok szerelmeseinek egyaránt megadja azt, amire vágynak. Nudista strandja és szörfiskolái mellett a vörös sziklás dombok olyan látványt nyújtanak, mintha egy másik bolygóra érkeztek volna, és nem Németország egyik legjobb strandjára. Pedig éppen ott vannak!

A vörös sziklák Sylt szigetén, Kampen közelébenForrás: dronepicr / Wikipedia

A sziget nyugati oldalának homokos partszakasza elegáns szállodákkal szegélyezett. Családok számára a Wenningstedt-Braderup strandjai ajánlottak, mert arrafelé sokkal békésebb a tenger. A szigetet 1927 óta vasúti híd köti össze a szárazfölddel, a vonatok autókat is szállítanak. Bréma és Sylt sziget között közvetlen vonatjárat van, amely 3,5 óra alatt teszi meg az utat, autóval pedig 3 óra az út Brémából.

Borkum, ahol a fókák is fürdőznek

Ha igazán merész, vad tájakra, fókalesre vágyik, akkor a Keleti-Fríz-szigetek legnagyobbikára, Borkumra érdemes utazni. A homokos sziget területét gyakorlatilag a tenger mozgása alakítja, partvonala napjainkban is folyamatosan változik. A szigetnek különösen gazdag az élővilága. A keleti, buckás oldal sok madárfaj költőhelyéül szolgál, míg a nagytestű tengeri emlősök a Borkum városától északnyugatra fekvő homokpadon telepednek meg.

Forrás: Marc Venema / Shutterstock

Az Északi-tenger leggyakrabban látható emlőse a borjúfóka, amely több száz egyedből álló kolóniákat alkot a homokpadokon. 1999-ben tűnt fel a sziget strandján az első kúpos fóka, most már ebből az egyedből is sok megfigyelhető itt. Brémából Borkum szigetére komppal és vonattal juthat el, kicsivel több mint 4 óra alatt.

Helgoland meredek sziklái és strandjai

Németország egyetlen igazi nyílt tengeri szigete Bremerhaven partjától kb. 70 kilométerre fekszik. Két részből áll, a nagyobbik főszigetből, és a kisebbik, úgynevezett Dűnéből. A Dűne szigeten a helyieket és a turistákat fehér homokos strandok várják. Népszerű üdülőhely, amely enyhe éghajlattal, a tiszta tenger levegőjével, modern wellness-lehetőségeivel és szabadtéri tengervizes medencéivel minden igényt kielégítenek.

A Hosszú Anna szikla az egyik legnépszerűbb turistalátványosság Helgoland szigeténForrás: Jörg Braukmann / Wikipedia

A fősziget északi részén a meredek, vörös homokkő sziklák nyújtanak drámai látványt. A sziklák tetején sétálva megcsodálhatják a bizarr sziklaalakzatokat, amelyek a tenger hullámzó vizéből nyúlnak ki, közülük a Lange Anna a legismertebb. A sziklás meredek táj sok madárfaj menedéke, és a környéken itt is gyakran felbukkannak fókák. A kompok Heligoland és Cuxhaven között májustól szeptember végéig közlekednek. Brémából busszal és komppal 5 óra alatt lehet Helgolandba eljutni.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek