Mihez kezdjünk utazásrajongóként a négy fal között? Összegyűjtöttünk pár ötletet!

Az elmúlt hetekben csak úgy ömlöttek be a jobbnál jobb, az önként vállalt karantént egy kicsit elviselhetőbbé tevő online programok. Ha szeretnénk, mehetünk online koncertre, virtuális múzeumba, városnézőtúrákra például Helsinkibe, de a legismertebb olasz séfek otthonába is eljuthatunk esténként és együtt is főzhetünk velük, ha beszereztük az alapanyagokat. Most azonban egy olyan válogatást hoztunk, ami egy-két órára igyekszik visszahozni a valós utazás emlékeit és a virtuális térből az asztalhoz ültet bennünket, ollóval és matricákkal a kezünkben.

Most talán van rá idő, hogy ki- és szétválogassuk az utazási emlékeinket, akár még évekre visszamenően is. Első lépésként kutassuk fel a papírképeinket, azokat, amikről már azt sem tudtuk, hogy előhívattuk őket, szedjük elő az elraktározott repülőjegyeket, a kedvenc portugál kávézónk feliratos vagy mintás szalvétáját, a sehol máshol nem kapható gyufásdobozt, amit egy angliai pubban tettük zsebre, a blokkot Lucca városának egyik legjobb pizzázójából, ahol még a pizzasütőkkel is beszélgettünk, a buszjegyet a párizsi hop-on hop-off buszról, a múzeumbelépőt Bécsből, vagy a programfüzetet a 2019-es Budapesti Tavaszi Fesztiválról. Bármi lehet kincs, és mindenkinek más jelenti az értéket; ez a szép az utazásban.

Jó időtöltés lehet az emlékek előszedegetéseForrás: Shutterstock.com

De hogy ne csak ömlesztve heverjenek egymás hegyén hátán, ezért összeszedtünk pár ötletet, amivel a karantén idején rendszerezhetjük egy kicsit ezeket az emlékeket, és le is foglalhatjuk magunkat, sőt a család érdeklődő tagjait is egy pár órára.

Az előbb felsorolt emlékek elraktározására több lehetőséget is találtunk; ezek lényege, hogy később saját magunknak megkönnyítsük a keresést. Az első lehetőség, hogy válogassuk szét őket ország vagy város szerint és keressünk olyan dobozokat, zacskókat, amik köthetők az adott helyszínhez, vagy szépen felcímkézhetők, és akár még lakásdekorációs elemként is használhatók.

Válasszunk megfelelő helyet az adott utazási emlékeknek

Mondjuk a római emlékeket berakhatjuk egy olasz cipőmárka dobozába, a toszkánai dolgokat a firenzei Ferragamo parfümeria egyik dobozába, a londoni emlékeket pedig egy Harrodsból hozott táskába. Vagy ha ilyen nincs kéznél, de az IKEÁ-ban egy akció keretében vettünk pár szép dobozt, ami eddig kihasználatlanul várakozott az ágy alatt, akkor azokat is felhasználhatjuk.

Ez is egy érdekes ötletForrás: Shutterstock.com

Ha kisebb emlékekről van szó, akkor pedig vegyünk, vagy keressük a papírjaink között szép, egyforma borítékokat, amibe külön-külön elraktározhatjuk őket. A borítékokra az interneten található rengeteg lemásolható, letölthető betűtípus egyikével írjuk fel, hogy melyik városról szólnak az emlékek, és máris könnyebb lesz megtalálni őket, ha szükséges.

Egyszerű és teljesen ingyenes

Hála az égnek még azért vannak laptopok (nem rohangál mindenki tablettel és szupertelefonnal), így még ismert az a szó, hogy képernyővédő, főleg az idősebb korosztály körében. Jó időtöltés lehet most a karantén ideje alatt, ha átnézzük a régi utazási fotókat a gépen, és a legkedvesebb emlékeket berakjuk képernyővédőnek.

Így ebéd után, ha leülünk a géphez és éppen a portugáliai vagy norvég utazásunk képei pörögnek előttünk, csak hagynunk kell, hogy magukkal ragadjanak az emlékek. Természetesen ugyanezt a tableten és akár az okostelefonon is beállíthatjuk, sőt ezeknél még digitális képkeret funkciót is választhatunk.

Izgalmasabb területek következnek

Az interneten megrendelhetők olyan segédkönyvek tele ötletekkel és tippekkel, amik arra tanítják meg a használójukat, hogy miként készítsenek vázlatos és írott „emlékkönyvet" azokról a helyekről ahol jártak, vagy járni fognak. Ennek a jegyzetelésnek a hivatalos neve a vizuális jegyzetkészítés. A könyvecskék különböző stílusokat mutatnak be, az egyszerű rajzsémáktól a rajzolt betűtípusokig, illetve arra is megtanítják a használót, miként készítsen saját írásos könyvtárat. Ezek a könyvek segédanyagok, melyek mellé érdemes venni egy saját, utazáshoz is alkalmas jegyzetkönyvet, és már olvasás közben is gyakorolni a leírtakat. 

Forrás: Mike Rhode / rohdesign.com

Ha a blogírásra gondolunk, főleg, ha utazási blogról van szó, akkor elsőre az juthat az eszünkbe: Milyen jó is lehet a blog írójának, hogy folyamatosan utazik. Pedig – és a neten sokan fel is vállalják – úgy is lehet érdekes és sok látogatót vonzó utazási blogot indítani, hogy már egy jó ideje nem utaztunk sehová és egyelőre a közeljövőben sem tervezünk világmegváltó utakra indulni. Hogy ez hogyan lehetséges? Korábbi emlékeinkből, élményeinkből kell meríteni. Senki nem tiltja meg, hogy egy évvel korábbi utunkról, ahol csodás fotókat készítettünk, helyiekkel beszélgettünk, főzőkurzuson vettünk részt, 2020 márciusában kezdjünk el utazási blogot írni (de nem árt jelezni, hogy nem most voltunk az utazáson). Egy kis aktualizálással (belépőjegyek, nyitvatartás) most is elővehetjük az emlékeinket és összerakhatunk egy blogot a hazai ingyenes blogsablonok valamelyikével.

Készítsünk utazási videókat

Nem tagadjuk, jócskán kell hozzá idő, de ha nekiállunk egy utazási videó elkészítésének a végeredmény ki tudja, talán még díjesőt is hozhat egy későbbi kisfilmfesztiválon. És ha korábban készítettük a filmet, méghozzá telefonkamerával, akkor akár a II. Magyar Telefonfilmes Fesztiválra is benevezhetünk vele.

Az ingyenes videóvágó programok mellett természetesen a profi programok is elérhetőek, mint például az Adobe Premiere ProForrás: Shutterstock.com

De ahhoz, hogy neki tudjunk állni a munkának, először el kell döntenünk, milyen minőségű filmet szeretnénk végeredményként. Ha profi videót szeretnénk, de ragaszkodunk az ingyenes videóvágó programokhoz, akkor a szakértők jelenleg a HITFILM EXPRESS nevű, ingyenesen letölthető programot ajánlják. Szintén jó minőségű videós és fotós filmeket hozhatunk össze a DaVinci Resolve 16-os programmal, illetve a magyar nyelvű OpenShot videóvágóval. Ha azonban csak egy családi fotós-zenés videócskát szeretnénk összerakni, akkor a Windows Movie Maker is elég kell, hogy legyen.

Fantasztikus utazási könyvek az alapoktól

A Scrapbook rajongótábora szinte már akkora, mint John Bon Jovié, így arra most nem vállalkozunk, hogy mindenkit bevezetünk ebbe a mütyürökkel, matricákkal, nyomtatott feliratokkal telepakolt világba, de a „Karantén-csináld magad" listából nem maradhatott ki, hiszen nehéz ennél szórakoztatóbb rendezési elvet találni az utazási emlékeknek.

Így álljunk neki a scrapbook készítésnekForrás: Mei-Ying Chow / Youtube.com

Mi még nem kezdtünk hozzá ilyen könyv készítéséhez, de információkeresgélés közben egyre inkább kedvet kaptunk hozzá. Találtunk is pár kezdőknek szánt videót, ingyenesen letölthető és kinyomtatható matricás oldalt és egy magyar webáruházat is, ahol minden szükséges hozzávalót házhoz tudunk rendelni, ha elkap minket az ihlet. Nem árulunk zsákbamacskát, a hobbi – ha komolyan vesszük – egyáltalán nem olcsó, de csodás és maradandó végeredményeket hozhatunk ki belőle.

A fotókönyvek szerkesztése és megrendelése könnyebb munka, de azért egy kis kreativitás ezekhez sem árt, hiszen a saját elképzeléseink szerint meg kell terveznünk a könyv színeit, mintáit, a fotók elrendezését. Ki kell találnunk, mennyi pénzt szánunk a lapok minőségére, a könyv nagyságára. De végül ez is egy jó befektetés lehet. Egy CEWE fotókönyv esetében az árak 1990 forinttól kezdődnek. Egy kifejezetten fotókönyvekkel foglalkozó webáruházban pedig 2990 forinttól indulnak az árak nagység és oldalszámtól függően.

Gyorsan és könnyen elkészíthetőForrás: Travelo.hu

Könnyű, gyerekekkel együtt is végezhető program, ha fotós faldekorációkat készítünk. Nem kell hozzá más, mint pár lap színes kartonpapír, a kinyomtatott utazásos fotóink és egy vidám színű, de strapabíró madzag.

Az ötletek közül elmaradhatatlan az Instagram posztolás. Indíthatunk új, kapcsolódó fiókot csak az utazásainkról, ilyenkor új stílust, kompozíciót találhatunk ki magunknak. Vagy egyszerűen csak folytatjuk a képfolyamunkat és elvisszük egy visszaemlékezős utazásra a követőinket.

És ha már visszatértünk a virtuális világba, akkor a gépen lévő utazási képek szelektálása után, akár még egy video callt is összehozhatunk a barátainkkal és végre mindenkinek beszámolhatunk utolsó vagy előző évi utazásunk kalandjairól egy pohár bor mellett.

Ragadjunk fakanalat, jöhet a kenyérsaláta

Végül, de nem utolsósorban ízletes emlékfelelevenítő módszer lehet, ha fakanalat ragadunk és megfőzünk egy olyan ételt, amit valamelyik utazásunk alatt szerettünk meg. Nálunk nemrég a toszkán kenyérsalátára esett a választás, mivel 2019 szeptemberében végre megvalósítottuk a szívünk vágyát és kijutottunk Toszkánába.

A tradicionális panzanellát itthon is elkészíthetjükForrás: Visit Tuscany / Youtube.com

Az említett kenyérsalátát pedig egy családi olívaolaj üzemben ettük. A hozzávaló kenyeret is kintről hoztuk – ebből látszik, hogy buszos utazás volt – két kiló szikkadt fehér kenyérrel a repülő közelébe sem engedtek volna.

Amint a videóban is látható a salátát szikkadt, morzsalékosra széteső kenyérből a legjobb készíteni, amit beáztatunk, majd kinyomkodunk és elmorzsolunk. Mehet bele a friss uborka, a lilahagyma, a paradicsom, az olívabogyó és fűszerek. Végül nyakon öntjük – nem kell sajnálni – olívaolajjal és egy kis balzsamecettel. Tálalás előtt pihentessük 15-20 percet a hűtőben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek