Utazás a főnökkel, avagy macska a fedélzeten!

Négylábú szeretteink a hétköznapjaink szerves részét képezik, ám minden felelős állattartóban már az első, együtt töltött néhány napban felmerül a kérdés, hogyan oldjuk majd meg a közös nyaralásokat az új családtaggal? Utánajártunk, hogyan lehet az együtt utazás a legkevésbé megterhelő a cicáknak és gazdáknak egyaránt.

Egy mondás szerint a kutyáknak gazdájuk, a macskáknak alkalmazottjuk van – ám nem csak ebben különbözhetnek házi kedvenceink. Amikor négylábú barátot választ az ember, mérlegelnie kell azt is, hogy az adott állat milyen igényekkel rendelkezik. Egy kutyus például a mindennapokban is sok foglalkozást igényel, míg egy cica talán könnyebb vállalásnak tűnhet. Ugyanakkor a nyaralás már egészen más téma: egy kutya könnyebben szállítható, utaztatható, és ha elég szófogadó, a nyaralás alatt sem jelent különösebb kihívást a vele együtt töltött idő.

A cica azonban alaptermészetéből más. Az antropológia szerint a kutya az emberhez, a cica a házhoz szokott, ennek megfelelően egy cica számára az otthon elhagyása alapból trauma. Ezért már az együtt töltött idő első percétől kezdve érdemes bizonyos dolgokat bevezetni, hogy aztán azokat ne csak negatív élményként idézze fel kedvencünk. Ilyen pl. az utazás legfontosabb kelléke, a macskaszállító doboz.

A cicatartó dobozhoz való szoktatást érdemes időben elkezdeniForrás: shutterstock.com/Lightspruch

Általában akkor kerül elő, amikor az állatorvoshoz utaztatjuk a cicát, ezért nagy részük már a látványától is megijed. Pedig a macskák szeretik a dobozokat, érdemes is őket az utazódobozhoz szoktatni, hogy amikor a használata szükségszerűvé válik, ne jelentsen alapból ijedtséget. Emellett az utazást megkönnyítendő, vigyük magunkkal a kedvenc takarót, plüssjátékot, bármit, ami az otthon nyugalmát biztosítja négylábúnk számára.

Cicák földön, vízen, levegőben

Szinte mindenféle olyan módon szállítható egy cica, ahogy nagy általánosságban egy kutya is. De a kettő között jelentős a különbség. Rengeteg videót láthatunk a neten, amelyben kutyusok élvezve a sebességet, nem zavartatva magukat a forgalomtól fejüket az ablakon kihajtva, boldogan utaznak a gazdival – a cicák számára azonban mindez csupa stressz. Könnyítsük meg a dolgukat!

Autós utazásnál például a szállítódobozban vannak a legnagyobb biztonságban, és így okozhatják a legkisebb galibát is. A cicák ugyanis bármitől képesek megrémülni, márpedig az autózás során minden berreg, zörög és zajos. Vagyis ha azt szeretnénk, hogy kiskedvencünk nyugodt maradjon, és ne ugráljon akár a sofőr nyakába, akkor egyszerűbb, ha a dobozban tartjuk.

A repülőn utazás sem lehetetlen, bár ez légitársaságonként változhat. Van, ahol a cicák kézipoggyászként az utastérbe is felvihetők, és van társaság, amelynél külön kell feladni a szállító dobozt. Érdekes, hogy a macskák a fürdőszobában nem szokták szeretni a vizet, a netes videók között azonban lehet találni jó pár, tengerben fürdőző, sőt, szörfös macskát is. Vannak tehát gazdik, akik még a tengerpartra is elviszik kedvencüket, ám senki ne legyen meglepve, ha a városi körülményekhez szokott cicája a nyaralás alatt is inkább a szobában maradna.

Útlevéllel a világ körül

A külföldre utazás sem lehetetlen, ám ebben az esetben az állatútlevél kiváltása szükséges. Ehhez az állatorvosnak a következő feltételek meglétére van szüksége: mikrochip, veszettség elleni oltás, és amennyiben a fogadó országnak vannak különleges elvárásai, azok teljesítése. Bár léteznek már szolgáltatások, amelyek kimondottan cicautaztatásra szakosodtak, ha tehetjük, a bizalom fenntartása érdekében ezt a felelősséget ne engedjük ki a kezünkből.

Külföldre utazáshoz a cicáknak is kellhet útlevélForrás: shutterstock.com/Maximilian100

Cicahám és fegyelem

A cicák nyaralás alatt éppen úgy igénylik a biztonságot, mint otthon, ezért talán egyszerűbb, ha egy idegen hely megszokása érdekében a gazdi („alkalmazott") az első napokban sokat marad együtt a cicával a szálláson. Persze, nem mindenhol látják szívesen a macskákat, ezért még foglalás előtt meg kell győződni arról, hogy tényleg állatbarát szálláshellyel van dolgunk.

A macskák sétáltatása nem megszokott jelenség, de ahogy a példák mutatják, hozzászoktathatók a hámhoz. Vagyis nem lehetetlen küldetés, hogy egy cicával a szabadtéren töltsük az időt – akár még idegen környezetben is. Minden csak szoktatás kérdése, amit persze még otthon érdemes elkezdeni. 

Utazó cicasztárok

A cicák az internet sztárjai, és akik valóban sztárokká váltak a világhálón, bizony eltartják a gazdit is. És bár az utazás kényes téma, a közösségi hálón bőséggel találunk igazi vagabond példányokat. Sőt, Magyarországon is megfordult már világutazó macska, aki ráadásul több fenti esetre is jó példa. Dean Nicholson idén tavasszal látogatott hazánkba a világjáró utazása során társként mellé szegődő cicával, Nalával. A skót utazó a közel 800 ezer követőjének javát leginkább bundás pajtásának köszönheti, aki vele együtt utazik a biciklin, jól viseli a hámot, a gazdival kajakozik és a sátorban is jól elvan.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Love a day down the beach ❤

1bike1world (@1bike1world) által megosztott bejegyzés,

Egy másik világutazó cica Suki, a bengáli macska, aki az észak-amerikai kontinens mellett járt már Európában is, és a Facebookon közzétett beszámolók szerint mindenhol feltalálta magát, jobban mondva sehol sem zavartatta magát. Suki jól viselte a hámot, nem zavarta a repülőtéri nyüzsgés, túrázni és várost nézni is lehetett vele, és a tisztálkodást is megoldotta menet közben. Suki utazásai során nem mellesleg 1,9 millió követőre tett szert csak az Instagramon.

Sőt, duplázva az igazi! Bolt és Keel egy mentett cicatestvérpár, akik rövid idő alatt váltak a közösségi média sztárjaivá: gazdáikkal kajakoznak, kirándulnak és túráznak. De hasonlóan népszerű Burma, az Egyesült Államokban élő, mentett macska is, amelynek kalandos történetét több mint 70 ezren követik már az Instagramon.

Az állattartás tehát komoly felelősség, de nem feltétlenül jelenti azt, hogy az akár közösen is megélhető utazásokról is le kell mondani. A lényeg, hogy felkészültek legyünk négylábú barátaink minden igényére.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek