Egy macska az első, koronavírussal diagnosztizált háziállat az Egyesült Királyságban

A kedvtelésből tartott cica tesztje pozitív lett. Ez az első megerősített eset, amikor egy állat a koronavírussal fertőződött meg az Egyesült Királyságban. Úgy gondolják, hogy az állat a gazdáitól kapta el a vírust, akiknek korábban szintén pozitív lett a tesztjük. A Downing Street szerint a macskának olyan tünetei voltak, mintha légszomjban szenvedne. Az állatot vizsgáló tudósok szerint a macska és a tulajdonosok azóta teljesen felgyógyultak – írja az Evening Standard.

Az első koronavírusos háziállat egy cica lett de nincs ok a páénikra a szakemberek szerint - illusztrációForrás: Patrycja Kwiatkowska/Pixabay

Az ország vezető állatorvosa megerősítette, hogy a Covid-19-ért felelős vírust mutattak ki a házi macskában. Európa, Észak-Amerika és Ázsia más országaiban nagyon kevés megerősített eset történt háziállatok esetében. A macska tesztelését az Animal and Plant Health Agency (APHA) laboratóriumában július 22-én, szerdán végezték el. Christine Middlemiss állat-egészségügyi főigazgató elmondta: "Ez egy nagyon ritka eset, mivel a mai napig észlelt, fertőzött állatok csak enyhe klinikai tüneteket mutatnak, és néhány napon belül felépülnek."

Nincs olyan bizonyíték, amely azt sugallja, hogy a háziállatok közvetlenül átadhatják a vírust az embereknek."

Hozzátette, hogy folytatni fogják a helyzet szoros nyomonkövetését, és folyamatosan frissítik az információkat a kedvtelésből tartott állatok tulajdonosai számára, ha a helyzet változna.

Yvonne Doyle, angol közegészségügyi orvosi igazgató elmondta: "Ez az első eset, amikor a házimacska pozitív tesztet mutatott a COVID-19-re az Egyesült Királyságban, ám ez nem adhat okot a riadalomra."

"Az eset vizsgálata azt mutatja, hogy a fertőzés emberről állatra terjed, és nem fordítva."

"A koronavírus elleni küzdelemre vonatkozó általános tanácsokkal összhangban rendszeresen mossanak kezet, ideértve az állatokkal való érintkezés előtt és után is" – tette hozzá.

A helyi Környezetvédelmi, Élelmezési és Vidékfejlesztési Minisztérium (The Department for Environment, Food and Rural Affairs) szerint az állatot kezdetben egy magán állatorvos "macska herpeszvírussal", diagnosztizálta, ami egy gyakori légzőszervi fertőzés a cicáknál. Ugyanakkor a macskától vett mintát a kutatási program részeként a SARS-CoV-2-re is kitesztelték. A tesztek ezután megerősítették, hogy a macska SARS-CoV2-vel is fertőzött, amely vírusról közismert, hogy az emberekben a koronavírust okozza. Az eseményről beszámoltak az Állategészségügyi Világszervezetnek. A Glasgow Egyetem Víruskutató Központjának tudóscsoportja több száz Covid-19 fertőzéssel kapcsolatos mintát szűr meg az Egyesült Királyság macskapopulációjában.

Margaret Hosie professzor elmondta: "Az összes rendelkezésre álló bizonyíték arra utal, hogy a macska fertőződött meg a tulajdonosoktól, akiknek korábban pozitív lett a tesztjük. A macska és a tulajdonosai azóta teljes felgyógyultak, és a vírus nem terjedt át más állatokra vagy háztartásban élőkre" – tette hozzá.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek