Izgalmas berlini csokiboltok, ahol Gombóc Artúr sem hinne a szemének

Patikából átalakított csokibolt, sztárépítész által berendezett csokoládéüzlet, és a világ legnagyobb csokiháza – többek között ilyen különleges helyeket találnak Berlinben a szemfüles édességrajongók. Ráadásul a legtöbb csokiboltban olyan választékkal várják a vásárlókat, amitől még maga Gombóc Artúr is zavarba jönne.

Nem kell persze Gombóc Artúrnak lennünk ahhoz, hogy bármilyen formájú és ízű csokoládét örömmel kóstoljunk meg. A német főváros azonban próbára teszi azt, aki csak egy-két érdekes édességre vágyik. Berlinben ugyanis számos, izgalmas történetű és modern hely várja a csokoládé szerelmeseit. Mi ezúttal öt olyan csokiházat mutatunk olvasóinknak, ahol valami egészen különleges pluszt adnak a csokoládék mellé.

Preussisch Süß – ahol íze van minden berlini kerületnek

Ennél a csokimárkánál berlinibbet nem is találhatnánk: a csokikat egy-egy berlini kerület után nevezték el, az ízesítést pedig az adott kerület karaktere, imidzse és jellegzetes tulajdonságai ihlették. A szokatlan koncepciót egy német írónő álmodta meg, a gyártója pedig egy prémium alapanyagokkal dolgozó csokimanufaktúra. A leghíresebb negyedekkel indultak, és mára majdnem az összes történelmi kerületet lefedik: huszonkét különböző csokit gyártanak.

Forrás: Preussisch-suess.de

Vannak köztük klasszikus kombinációk és meghökkentő ízesítések is. Előbbire jó példa a kicsit hipszter, de kisgyerekes családok által nagyon népszerű Prenzlauer Berg negyedről elnevezett kreációjuk, amely tejcsokiból készül vaníliával és pörkölt mandulával. Az extrémebb ízkombinációkra hozhatjuk példának a Kreuzberg-ihlette csokijukat - amelyre kandírozott gyömbér, szezámmag és köménymag is kerül -, vagy a Friedrichshain negyedről elnevezett csokoládéjukat, amelyet meggyel, rózsaborssal és mentaolajjal fűszereztek.

A Travelo kedvence egy szintén extrém kombó lett: a hagyományosan munkásnegyedként ismert Wedding városrész csokija hetven százalékos kakaótartalmú fekete csokiból készül, ropogós kétszersült darabkákkal, pörkölt kakaóbabbal és a negyed sörkultúráját idéző sörélesztővel.

Hol?
A Preussisch Süß csokikat legnagyobb választékban a gyártó manufaktúránál találhatjuk meg: Wohlfarth Schokolade – Choriner Straße 37, Prenzlauer Berg. De kisebb csokiszaküzletekben is rájuk bukkanhatunk, és megrendelhetjük online is.

Rausch – a világ legnagyobb csokoládéháza

Az 1918-ban alapított csokoládéház mára ezerötszáz négyzetméteres alapterületével a világ legnagyobb ilyen üzlete. A Berlin exkluzív részén található Rausch-ház három szintjén delikátüzletet, pralinéboltot, kávézót és éttermet is találunk. Itt állították ki a márka gigantikus csokoládészobrait is, köztük több berlini híres épület, például a Brandenburgi kapu vagy a Reichstag mását. Utóbbi kétszáznyolcvan kilót nyom.

A Rausch csokoládéház a saroképület három szintjén rendezkedett beForrás: Rausch.de

A város szimbólumának számító medve csokiszobraiból különböző méretben árulnak díszcsomagolt szuveníreket is. Egy eldugott sarokban pedig megtalálhatjuk a békakirály szobrát szintén csokiból. Bár a szobor nincs elkerítve, járványmentes időkben is bölcsebb dolog csak szimbolikus távolságból csókolgatni; insta fotók ezrei bizonyítják, hogy úgysem változik herceggé.

Forrás: rausch.de

Csalódottságunkat szerencsére gyorsan feledtetni tudja a Rausch-ház kávézója és étterme, előbbiben prémium forrócsokikat, utóbbiban csokoládéval vagy kakaóbabbal felturbózott, időnként meghökkentő fogásokat érdemes kipróbálnunk. A csokiház kifejezetten nagy figyelmet fordít arra, hogy tudjanak csokoládékat és pralinékat kínálni cukorbeteg, laktóz- vagy gluténérzékeny, és pl. vegán vásárlóknak is. Az ünnepekre pedig, különösen Valentin-napra és karácsonyra, mindig látványos díszcsomagolásokkal készülnek.

Hol?
A Rausch üzlete a Gendarmenmarkton, a Charlottenstraße 60. szám alatt található.

Schoko Welt Ritter Sport – egy legendás csokimárka temploma

A prémium minőséget képviselő Rausch-háztól nagyjából öt perc sétára található egy másiktöbbemeletes csokimennyország, a Ritter Sport legnagyobb üzlete. Szemben a luxuspralinékkal, ez egy nagyközönségi márka. Népszerű hasonlatot előhúzva mondhatjuk azt is, hogy a német imidzs szempontjából a Ritter Sport az a csokibizniszben, mint ami a Volkswagen az autóiparban: mindenkinek rögtön a németek jutnak eszébe róla, mindenki rögtön felismeri.

Aki csak valami klassz, nem túl drága, de tipikusan berlini és nagyon személyre szabható ajándékot keres, már rögtön a bejáratnál le is ragadhat: itt készülnek ugyanis az egyedi rendelés alapján összerakott Ritter Sportok. Először kiválasztjuk, hogy milyen méretben szeretnénk elkészíttetni a teljesen személyre szabott csokinkat, kifizetjük a kasszánál a díjat, majd elkezdhetjük sorolni, hogy miket is szeretnénk látni belekeverve és rászórva. (A választható hozzávalók listája itt elérhető online is.) Egy picit majd várni kell, hogy elkészüljön, de ennél eredetibb apró figyelmességet nehéz lenne kitalálni, ha ajándékot keresünk!

Forrás: Ritter Sport Bunte Schokowelt

A személyre szabott csokik mellett is sok mindent kínál a Bunte Schokowelt, azaz Színes Csokivilág névre hallgató, három szinten közel ezer négyzetméter területet elfoglaló csokivilág. A bejárat szintjét maga a bolt foglalja el: vásárolhatunk itt olyan Ritter Sportokat, amelyeket bármelyik szupermarketben is megkapunk, de ezért nyilván senki sem jönne el ide. A limitált szériás csokikért, és különböző vegán specialitásokért, a márkajelzéses masnival ellátott vagy komolyabb díszcsomagolásokba összeválogatott mini csokikért már inkább, ahogy az egyedi, rittersportos kiegészítőkért: a bevásárlótáskákért és laptopvédőkért is.

A bolton túl, a másik két emeleten megtaláljuk a kávézót, ahol rittersportos forró csokoládékat rendelhetünk, valamint ott rendezkedett be a csokoládékészítő iskola is, ahol megtanulhatjuk, hogyan kell kedvünkre való táblás csokoládét gyártani otthon.

Hol?

A Bunte Schokowelt Ritter Sport a Gendarmenmarkt közelében, a Französische Straße 24. címen található.

Forrás: Chochoversum
Látta már Európa legnagyobb csokoládé-szökőkútját?
A hamburgi csokoládémúzeumban keresse! A Chocoversum másfél órás programján mindent elmondanak az édességkészítésről a kakaóbab termelésétől és betakarításától kezdve a csomagolásig. Ebben a csokoládé-birodalomban lépten-nyomon szinte minden alapanyagot kóstolni lehet, és még egy táblás csokit is elkészíthetünk magunknak tetszőleges ízben és saját díszítéssel. Ha Hamburgban járva kedvet kapnának egy csokoládétúrához, ebben a korábbi cikkünkben számos hasznos infót találnak az induláshoz.

Erich Hamman Schokolade – a csokibolt, amelynek még a belsőépítésze is legendás

Az Erich Hamman márka több mint száz éves múltra tekint vissza, a mai napig sikerült családi vállalkozásként fennmaradnia, és jelenleg is az alapító leszármazottai készítik a bolt különlegességeit. A csokiház már ezzel is kitűnik a sok éves múltra visszatekintő, berlini csokoládégyártók sorából, de az igazi egyedisége az épületben rejlik! A csokigyár ugyanis egy Bauhaus-épületben kapott helyet, a bolt belsőépítésze pedig nem más volt, mint a Bauhaus iskola egyik meghatározó tanára, Johannes Itten.

A Hamman csokik ma pont azért annyira izgalmasak, mert az eltelt évtizedek alatt végig hűen kitartottak a hagyományos értékeik mellett, ezért náluk autentikusabb vintage-hatású ajándékot nehéz lenne találni. A hagyományos csomagolásuk mára kult státuszt tudhat magáénak, és a kínálatukban is megtalálható több klasszikus édesség. A tradicionális szortiment mellett kaphatunk modernebb dolgokat is, pl. tej- és feketecsokiból készült táblás csokoládét és több tucat egyéb csokikreációt.

Hol?
Az Erich Hamman AG a Brandenburgische Straße 17. szám alatt található.

Winterfeldt Schokolade – a gyógyszertárba rejtett csokibolt

A fantasztikus választéka mellett ennek a csokiháznak is abban rejlik az egyedisége, hogy milyen a bolt berendezése. De az előbb említett Erich Hamman Schokolade boltjával szemben, a Winterfeldt különlegességét nem az adja, hogy híres belsőépítész tervezte, hanem az üzlet kalandos története. 1892-ben ugyanis a mai csokibolt helyén még egy patika működött, amelynek 19. századi bútorait szerencsére nem cserélte le a Winterfeldt, amikor beköltözött. Az új tulajdonosok a gyógyszertár minden berendezését megőrizték, így ma is apró kis fiókokból kerülnek elő a csokiüzlet kincsei: tej-, fekete és fehércsokiból készült klasszikus táblás különlegességek, és izgalmas, néha akár furcsának is számító töltelékekkel töltött csokoládék.

Forrás: Winterfeldt Schokoladen / Facebook

A patikából lett csokoládébolt kávézóként is működik, így akár a különleges sütijeikből, köztük például vegán tortákból is ehetünk helyben egy-egy szeletet. Ha pedig igazi cukorsokkra vágyunk, akkor választhatunk a sütik mellé kísérőnek egy forrócsokoládét. Csak jó előre készüljünk fel, mert nem lesz
könnyű dolgunk: huszonöt különböző fajtát tartanak ugyanis a kínálatban belőle! Akik nem akarnak vagy valamilyen egészségügyi ok miatt nem tudnak ekkorát „bűnözni", azok biogyümölcsökből frissen préselt dzsúzok közül választhatnak a Winterfeldt Schokolade itallapjáról.

Hol?
A Winterfeldt Schokolade boltja a Schöneberg városrészen, a Goltzsraße 23. szám alatt található. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek