Berlin haladóknak: különleges parkok a város körül

Hiába hagyományosan nyári elfoglaltság parkokba járni, mi ősszel még inkább szeretünk így kikapcsolódni. Naponta változik a táj, sárgulnak a levelek. És ha szerencsénk van az időjárással, egy ilyen festményre illő környezetben épp úgy kiülhetünk piknikezni vagy egy sörkertbe, ahogy a nyár kellős közepén tettük. Kedvenc berlini parkjainkat ajánljuk haladó városnézőknek, akik a leghíresebb látnivalókon már túl vannak.

Berlin számos közparkja mindenki számára tartogat valami érdekességet. Találunk itt régi reptérből kialakított parkot, kijelölt grillező helyekkel és közösségi kertekkel, évtizedekre magára hagyott vasúti csomópontból kiépített közparkot, de pár óra alatt végiglátogathatjuk a világ tipikus kertjeit is anélkül, hogy elhagynánk Berlint.

IGA – a nemzetközi kertkiállítás

A 104 hektáros park rövid neve az Internationale Garten Ausstellung, azaz nemzetközi kertkiállítás rövidítéséből ered. Az ideiglenes park október 15-ig tart nyitva, és önmagában is egy egész napos programot kitesz.. A hatalmas területet öt külön részre bontották, köztük helyett kaptak sétányok, játszóterek és még egy libegő is, amivel a zöldterület legmagasabb pontjára juthatunk fel.

Kedvencünk a 40 hektáros Gärten der Welt rész, ahol a világ kertjeit járhatjuk be Közel-Kelettől Balin át Japánig anélkül, hogy repülőjegyet kellene váltanunk ennyi helyre. Van köztük egy igazi angolkert is, tökéletesen nyírt sövényből felépített labirintus és pagodákkal tarkított kínai kert is.

A Gärten der WeltFotó: deagraphs / Flickr

Az IGA-nak otthont adó területet Berlinben az évtized legizgalmasabb városi fejlesztéseként tartják számon, ezért is érdemes felkeresni. A teljes árú napijegy ára 20 euró. (A tömegközlekedésre is használható Berlin Welcome Card tulajdonosai 5 euró kedvezménnyel válthatnak jegyet.) További információkat a helyszínről itt talál, és bár már csak két hét van hátra a zárásig, programokban egyáltalán nincs hiány. Erről az IGA eseménynaptárját nézegetve győződhet meg.

Travelo tipp
A Berlin Welcome Card segítségével sokat spórolhat, ha tömegközlekedéssel fedezi fel Berlint, és belépőket is készül venni több látványossághoz. Különböző területekre és időtartamokra lehet kiváltani. 48 órára a legolcsóbb kártya 19,90 euro, míg a drágább kártya 21,90 euró. Előbbivel a Tegel reptérre is ki tudunk jutni, utóbbival már Potsdamot is megjárhatjuk, és a Schönefeld repülőtérre is használhatjuk.

Tempelhof – a reptérből lett közpark

A Kreuzberg-negyedben található régi reptéren, a Tempelhofon 2011-ben alakítottak ki közparkot, azóta élvezhetik a környék lakói az olyan szolgáltatásokat, mint például a kijelölt grillezős helyek. Hatalmas ötletnek tartjuk, hogy egy ilyen lehetőséget biztosítanak a látogatóknak, hiszen azoknak, akik tömbházakban laknak, egyébként le kellene mondani a grillezés öröméről. És még ahol van is kert, ott sem biztos, hogy elfér az ember összes barátja.

De van itt kijelölt terület sárkányeregetéshez, futáshoz, kerékpározáshoz, görkorizáshoz, kutyafuttatáshoz és közösségi kertészkedéshez is. Utóbbi lett talán a legkevésbé népszerű szolgáltatás a parkban. Legutóbb, mikor oda látogattunk, már csak néhány ládában nevelgettek pár fűszernövényt a környék lakói. (Mivel korábban évtizedeken keresztül reptérként üzemelt a terület, a földje túl szennyezett lehet ahhoz, hogy közvetlenül abba ültessenek bármit, ezért kizárólag ládákban lehet itt növényeket termelni.)

TemplehofFotó: Nacho Pintos / Flickr

Gleisdreieck – egy vasúti csomópont izgalmas átalakulása

1874-től egészen a második világháborúig fontos teher- és rendezőpályaudvar volt ezen a területen. Két akkori vasútállomást, az Anhalter Bahnhofot és a Potsdamer Bahnhofot szolgálták ki az itt futó sínek. A környék a nevét arról kapta, hogy egy 1912-es súlyos balesetig háromszög-alakban keresztezték itt egymást a sínpárok. 1945-től megszűnt a teher- és a személyforgalom is a területen, és már csak a berlini városi tömegközlekedés kocsijai jártak erre. Emiatt a sínek által határolt terület nagyjából megközelíthetetlenné vált. A természet elkezdte visszakövetelni az elkerített részeket, mindenhol fák és bokrok nőttek, több egyenesen a sínek közepére. Az 1970-es évektől kezdődően különböző fejlesztési terveket dolgoztak ki, út- és ingatlanépítéssel hasznosították volna a területet, de a lakóknak sikerült megakadályozni a kezdeményezést, és elérni, hogy parkosítsák inkább ezt a 26 hektárt. Erről 1997-ben született meg a döntés, a park keleti részét 2011-ben, a nyugati részét két évvel később adták át a környék lakóinak. A park egyik különlegességét az adja, hogy a sínpárokat benőtt növényzetet pontosan úgy hagyták, ahogy az évtizedek alatt a természet kialakította.

GleisdreieckFotó: Wikipedia

Tökéletes piknikező hely, az egymással szembe épített padokat úgy alakították ki, hogy az egyiket asztalként is használhassuk. (Az egyiknek van háttámlája, a másiknak nincs. Ülni is lehet persze az utóbbin is, de meg is teríthetünk rajta könnyen magunknak.)

Sanssouci-kastély, a potsdami "porosz Versailles"

Mesebeli kastélykertekről szóló cikkünkben írtuk a Berlinből tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető Potsdamról, hogy kétségkívül belülről is szépek az itt található kastélyok, de csak a kertek bebarangolásáért is megéri kiutazni ide. Azóta ezt még egyszer megtettük, és keresztbe-kasul sétáltunk a parkon.

Ősszel különösen kellemes látványt nyújt a park a sárguló levelekkel. Ilyenkor még színesebb és látványosabb, mint nyáron. És az őszi látogatás mellett szól az is, hogy már jóval kevesebb látogatóval kell csak osztoznunk az élményen, mint amennyivel a főszezonban kellene. Bár a park méreteiből adódóan nagyobb tömeg is jól elférne.

Fotó: Andreas Levers / Flickr

A potsdami Sanssouci kastély a porosz királyok egykori rezidenciája, Berlintől mintegy negyven kilométerre található, A porosz Versailles-ként emlegetett épületegyüttes és a hozzá tartozó kertek 1990-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének listájára. Már Nagy Frigyes is azért építette, hogy a problémáktól és a nyüzsgéstől elvonulva pihenhessen – erre utal a kastély francia neve, hiszen a Sans souci azt jelenti, gondtalanul.

A kedvenc épületünk a parkban a gazdagon díszített, teázó emberalakokat ábrázoló Kínai teaház, ami a Sanssoucitól a Neues Palais felé vezető úton játékosan bukkan elő a fák közül. De a Sanssouci palota előtt található szökőkútnál elé táruló látványt sem felejti el egy könnyen az ember.

További különleges berlini parkokról angol és német nyelven talál leírásokat a Berlini Turisztikai Hivatal oldalán is.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek