A legjobb helyek az idén 100 éves Bauhaus ünneplésére

Egy korstílus, amely rövid élete ellenére kifejezetten tartós hatást gyakorolt a világ művészeinek alkotásaira és a hétköznapi emberek gondolkodásmódjára. A száz évvel ezelőtt született Bauhaus még mindig friss és modern, jegyei tetten érhetők az építészetben, a képzőművészetben, sőt, némely esetben az előadó művészetben is. Mutatjuk, hogy ezeket merre érdemes idén leginkább keresni.

Ki az a Walter Gropius?

A név ismerős, és nem véletlenül. A Bauhaus szellemi atyja, Walter Gropius német építész 1919-ben két weimari művészeti iskola összevonásával alapított új intézményt, ez volt a Bauhaus. Akkor talán még nem is tudta, hogy ezzel a 20. század elejének legfontosabb művészeti intézményét hozza létre. A később már Dessauban működő Bauhaus óriási hatást fejtett ki annak ellenére, hogy a náci rezsim 14 évvel később, 1933-ban bezáratta az intézményt. Addigra azonban már olyanok fordultak meg a falai között, mint például Vaszilij Kandinszkij és Moholy-Nagy László.

Az eredeti épület DessaubanForrás: Moonglow/Pixabay

A formabontó iskola 2019-ben ünnepli alapításának 100. évfordulóját. Ebből az alkalomból az egész világ programokkal ünnepli a Bauhaust: voltak, vannak és lesznek események többek között Moszkvában, Londonban, Chicagóban, São Pauloban és természetesen Magyarországon is.

Budapesten százéves házakba juthat be

A Budapest100 mozgalom minden évben az akkor épp százéves házakat ünnepli meg, rajtuk keresztül mutatva be a korstílust. 2019-ben ezt a Bauhaus centenáriummal is összekötik. A 20-as, 30-as évek magyar építészetére óriási hatást gyakorolt a Bauhaus, mely egyszerre volt letisztult és funkcionális. A Budapest100 honlapján sorra veszik azokat a fővárosi épületeket, melyeket ez a stílus ihletett. Az idei vezető program május 4-én és 5-én lesz, ekkor a Bauhaus stílusában épült házak közül próbálnak meg minél többet bemutatni a szervezők. A honlapon térképes kereső is van, amelyen a programban részt vevő helyszíneket lehet végigbogarászni.

Németország mindent beleadott

Óriási lendülettel vetették bele magukat a németek az ünneplésbe, pontosabban már annak előkészítésébe is. A kísérletező és radikális korstílus száz évvel később is érezteti a hatását, és nemcsak az épületek külső megjelenésében, hanem a gondolkodásmód formálódásában is. Ezt a bátor újító szellemet használták a centenáriumi programok szervezésekor is, melyek leglátványosabb eleme talán az az egész évben tartó kiállítás-sorozat, melyen a világ számtalan múzeuma vesz részt.

Az új múzeum épületeForrás: www.bauhaus-dessau.de

A németek például egy komplett új múzeumot szentelnek a témának – a Bauhaus Museum Dassau szeptember 8-án nyitja meg kapuit. A városban, ahol az eredeti iskola is működött, a Bauhaus stílusának páratlanul gazdag gyűjteményét mutatják be 2100 m²-en. Az új múzeum a régi iskolaépület közelében kapott helyet, amely jelenleg szintén múzeumként működik.

A Bauhaus színpadon, filmen és a filozófiában

Események persze helyben is lesznek, nemcsak a nagyvilágban. Gera városában például február 15-ig tart az a kiállítás, amelyik Németországban az 50-es évektől kezdődően a Bauhaus szellemében alkotó művészekre koncentrál. Szintén a városban lehet megnézni március 15-től egészen 2020. január 15-ig a Henry van der Velde életét és munkásságát bemutató tárlatot is.

Münsterben március 10-ig lesz látható a Bauhaus és Amerika című kiállítás, amely elsősorban olyan tengerentúli alkotók munkáira fókuszál, akik a stílust a fényen, a mozgóképeken, illetve az előadó művészeteken keresztül értelmezték újjá.

Weimarban április 6-án nyílik és egészen 2024. március 1-ig megtekintető lesz az a tárlat, amely többek között a Bauhaus és a német filozófus Friedrich Nietzsche kapcsolatát is bemutatja. Április 28-tól július 29-ig Gotha ad otthont az Oskar Schlemmer munkáit bemutató kiállításnak. Schlemmer több különböző szemszögből is feldolgozta a korstílust; a művész, aki egyszerre volt grafikus, festő, szobrász és színházi díszlettervező rendkívül sokrétűen nyúlt a témához.

Az egész világ ünnepel 

A világ sok egyéb pontján is megemlékeznek a nevezetes évfordulóról, mindenhol egy kicsit másképp. Néhány program ezek közül már 2018-ban lezajlott, többek között egy egynapos rendezvény Új-Delhiben, egy kétnapos bemutató Nigériában, egy január 6-ig tartó kiállítás São Pauloban, illetve az év végéig Chicagóban is látható volt egy, a témához kapcsolódó performansz.

Bár a centenáriumhoz kötődő programok jelentős részét természetesen Németországban rendezik meg, a világ több pontján megszervezett bemutatók és kiállítások mind aláhúzzák a művészeti irányzat globális jelentőségét. És persze, jut nemzetközi program 2019-re is. Ilyen például a holland Museum Boijmans Van Beuningen Bauhaus művészeti kiállítása Rotterdamban.

A Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdamban mutatja be a Bauhaus holland művészeinek munkáitForrás: www.boijmans.nl

A tárlat február 9-től május 26-ig lesz látogatható, és több mint hatvan holland művész munkáin keresztül vizsgálja a Bauhaus hatásait. A művészeti formák is roppant változatosak - az iparművészettől, a képzőművészeten át az építészetig terjed a spektrum. Közös pont bennük a Bauhaus szellemisége, illetve, hogy valamennyi alkotó 1919 és 1933 között, a stílus fénykorában hozta létre műveit.

A részletes programokért, időpontokért és helyszínekért érdemes végigböngészni a centenárium honlapját, ahol többek között egy, a témához kapcsolódó online magazint is létrehoztak. Itt csupa olyan írás található, amely magáról a stílusról szól; és itt végre bővebb választ kaphatunk a cikk elején feltett kérdésre, hogy ki is volt pontosan Walter Gropius.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek