Virtuális randiötletek szingliknek és távkapcsolatban élőknek – szerelem karantén idején

A társadalmi távolságtartás és a kijárási korlátozások eléggé lehetetlenné teszik a megszokott módon történő randizást, ami rossz hír azoknak, akiket a járványhelyzet párkeresés közben ért utol, de azoknak is, akik épp egy kialakulóban lévő románc kellős közepén tartottak. A gondolat, hogy most egy jó ideig nem ajánlott a személyes találkozás senkivel, lelombozó lehet, és sokan gondolhatják azt, hogy a járvány egyben azt is jelenti, hogy határozatlan időre félre kell tenniük a romantikát.

Pedig ez egyáltalán nincs így! Bár a fizikai találkozókat a nem egy háztartásban élőknek most ajánlott egy időre félre tenni, a helyzetet az előnyükre is fordíthatják. A technológia számos izgalmas lehetőséget kínál az ismerkedésre, csak egy kis nyitottságra és kreativitásra van szükségünk, hogy ezekkel élni is tudjunk.

Tévhit, hogy az online együtt töltött idő nem lehet értékes. Talán az arctalan kommunikáció az oka, de sokan vannak, akik az interneten könnyebben megnyílnak, mint a valóságban. A személyes találkozásig tartó hosszú várakozás pedig lehetőséget adhat, hogy mélyebb, szellemi szinten kapcsolódjunk egymáshoz; és kihasználhatjuk ezt az időt arra is, hogy alaposabban megismerjük a másikat. Párkapcsolati szakértők szerint a hónapokig online együtt töltött idő biztosabb alapot adhat egy valós párkapcsolatnak.

Forrás: 99mimimi / Pixabay

Ha eddig ódzkodtunk a társkereső appoktól, mint a Tinder, a Bumble vagy a Happn, most érdemes egy kicsit félretenni a kétségeinket, és kísérletezni velük – a karantén idején úgyis sokan kezdenek új dologba, van, aki kovászolt kenyeret süt, más ukulelézni tanul. Ha tehát már ismerjük és használjuk is ezeket az appokat, akkor az új helyzethez kell igazítanunk a randizási szokásainkat.

Eddig az volt az elterjedt nézet, hogy érdemes minél rövidebbre fogni az online csevegést, és élőben találkozni, mert csak akkor derülhet ki, hogy van-e kémia közöttünk, és érdemes-e tovább folytatni az ismerkedést. Ezért a találkozások is sűrűn váltották egymást, a beszélgetések gyakran felszínesek voltak, és nem volt idő elmélyíteni az ismeretséget, így megállapodni sem. Most azonban kipróbálhatjuk a fordítottját, vagyis azt, hogy milyen, amikor több időt töltünk a másikkal online, és egy kicsit több energiát fektetünk abba, hogy elmélyedünk a másik világában. 

Chatelés helyett emailezés

A járványhelyzet arra kényszerít mindenkit, hogy lassítsunk a tempón az élet minden területén, és ebben - ha a randizásra gondolunk - valljuk be, van valami romantikus. Most van időnk rá, hogy leüljünk a számítógép elé, és úgy, ahogy még tíz évvel ezelőtt, hosszú leveleket írjunk. Egészen más dolog kifejtős emailben válaszolni a hogy vagy kérdésre, mint chaten, amikor csak odadobunk három-négy szót tele elütésekkel és helyesírási hibákkal. A levelet újraolvashatjuk, szerkeszthetjük, és jobban végiggondolhatjuk, hogy mi az, amit szeretnénk megosztani, és mi az, amit nem. Kevésbé vagyunk az aktuális hangulatunkra hagyatkozva és részletesebben kifejthetjük a gondolatainkat és az érzéseinket.

Ital, gyertyafény, videorandi

A járvány szempontjából biztonságos ismerkedési módok közül a legalapvetőbb a videorandi. Ezt megtehetjük például Whatsappon vagy Facebook Messengeren keresztül is. Ha épp Bumble-en találkoztunk randipartnerünkkel, de még nem tartunk ott, hogy szívesen megadnánk a telefonszámunkat vagy a Facebook-azonosítónkat, akkor használhatjuk az app hang- és videohívás funkcióját is.

Forrás: theskaman306 / Shutterstock

Egy igazi videorandi akkor izgalmas, ha ugyanúgy készülünk rá, mint egy valódi fizikai találkozóra. Itt is végiggondolhatjuk, hogy mit viseljünk, de ezúttal egy picit más szempontokat érdemes figyelembe vennünk. Egy laza ingblúz, ami egy bárban dögös, a képernyőn lehet, hogy inkább pizsamának hathat. Aztán persze, jó kitalálni előre azt is, hogy hol történjen a beszélgetés. Egy kicsit ijesztőnek hathat a gondolat, hogy egy vadidegen azonnal a legszemélyesebb szféránkba lát bele, de szerencsére könnyen elkerülhetők a kellemetlen szituációk, csak meg kell találnunk a lakásban azt a pontot, ahol a legkomfortosabban érezzük magunkat.

Kicsit el is rendezhetjük a környezetünket; na persze nem kell eltúlozni a dolgot, ha már úgyis a szobánkban látnak minket, akkor lássanak úgy, amilyenek vagyunk. De azért a napok óta a földön heverő mosnivalót most jó, ha bedobáljuk a szennyesbe, vagy legalább tegyük úgy a kamerát, hogy ne legyen szem előtt.

GustavoWandalen/pixabay

A valós találkozáshoz képest egy videorandinak pl. megvan az az előnye is, hogy egy kevésbé jól sikerült este végén elkerülhető az a kínos szituáció, amikor az illető csókra közeledne, mi pedig hirtelen nem tudjuk, hogyan védjük ki udvariasan a helyzetet. A videón elég csak kedvesen elköszönni, és megnyomni egy gombot.

Séta a környékünkön

Ha egy otthoni videorandira még nem állunk készen, mert nem szeretnénk egy vadidegent virtuálisan "felhozni" a lakásunkba, akkor jó ötlet egy séta mindenkinek a saját környékén, headsettel a fülünkben. Ehhez elég a hang, nem kell, hogy videón is lássuk egymást. Így a beszélgetés közben jobban tudunk figyelni a másikra, és arra is, hogy épp merre sétálunk.

Matheus Bertelli/pexels

Séta Google Mapsen

A séta fordított verziója, amikor otthon maradunk, és Google Mapsen virtuálisan "sétálunk". Kiválaszthatunk egy izgalmas tengerparti sétányt, egy egzotikus helyszínt, de megmutathatjuk az életünk legkedvesebb helyeit is. Rengeteget mesélhetünk magunkról, miközben végigvezetjük randipartnerünket azon a környéken, ahol felnőttünk, ahol a nyarakat töltöttük, vagy ahol a szomszéd gyerekekkel játszottunk.

Lakásnéző és közös főzőcskézés

Ha már nem az első virtuális randinkat töltjük együtt, izgalmas lehet körbevezetni a másikat a lakásban, megmutatni minden zegét-zugát, mintha nálunk lenne: a könyvespolcokat, a fényképeinket, a kilátást az erkélyről, és bármit, amit fontosnak tartunk. Ezután nekiállhatunk egy közös recept elkészítésének; mindenki a maga konyhájában, miközben Skype-on kapcsolatban vagyunk.

Kulturális programok

A leggyakoribb randihelyszínek között van a mozi, a színház és a koncert. Ezekről a hirtelen elérhetővé vált hatalmas mennyiségű online kulturális tartalomnak köszönhetően az elszigetelődésünkben sem kell lemondanunk. A Netflix Party nevű Google Chrome kiterjesztéssel közös élménnyé tehetjük a filmezést. Pont úgy, mintha fizikailag is együtt lennénk, bármelyikünk megállíthatja a filmet, ha mondjuk ki kell mennie a konyhába a sós mogyoróért, és egy chat ablakban beszélgetni is tudunk a másikkal. Ha pedig valaki annyira megtetszett nekünk, hogy szeretnénk még jobban megismerni, akkor érdemes becsalogatni egy izgalmas, hosszabb sorozatba is.

Felolvasás videochaten

Ha már a folytatásos történeteknél tartunk, az is közelebb hozhatja a párokat, ha belekezdenek közösen egy regénybe. Nincs is meghittebb annál, mint mikor elalvás előtt felolvasunk egymásnak egy-egy fejezetet videochaten.

Igazság vagy merészség játék online

Csakúgy, mint a valóságban, a résztvevő játékosok személyiségén múlik, hogy mennyire "korhatáros" kérdésekkel és feladatokkal állnak elő. Nem muszáj rögtön a legmerészebb témákkal indítani, inkább az a fontos, hogy maradjon végig izgalmas a játék. Ha például a videón gyanúsan rendesnek tűnik a lakás, megkérhetjük randipartnerünket, hogy nyissa fel a ruhásszekrényét. Abból, hogy a padlóra ömlenek-e a ruhák vagy sem, sok mindent megtudhatunk az illetőről.

Készítsünk playlistet a kedvenc számainkból!

Emlékszik még a rádióból felvett válogatás-kazettákra, amit a középiskolai szerelmének készített? Az eggyel később született generáció már CD-re írta ki ugyanezt a listát. A 2020-as verziója a Spotify-playlist, amit egy kicsit könnyebb kivitelezni, mint az elődeit. Készítsünk ilyet randipartnerünknek, és kérjük meg, hogy ő is készítse el a sajátját. A zenei ízlés sokat elárul a másik érzelmi világáról, és így a mi zenei adattárunkat is bővíthetjük.

Tegyük fel a másiknak azt a bizonyos kérdéssort!

Mi lenne jobb módszer a másik megismerésére, mint néhány lelkizős kérdés? Ehhez az egyik legjobb eszköz a Proust-kérdéssor, amit az újságírók is gyakran használnak, amikor hírességekkel készítenek interjút. A kérdéssor egy, a viktoriánus korban népszerű angol társasági játékhoz kötődik, és nevét onnan kapta, hogy a francia író, Marcel Proust is megválaszolta azokat. Olyan kérdéseket tartalmaz, mint pl. Mi a tökéletes boldogság számodra?, vagy Mi a legnagyobb félelmed?

Nézzük meg együtt a naplementét!

Josh Rose/unsplash

Jelenleg az égbolt az egyetlen "látnivaló", amihez nincs szükségünk virtuális eszközökre, hogy egyszerre nézhessük. Időzítsük a randit a naplementére, készítsünk be egy italt, és videorandizzunk a saját erkélyünkön! Aztán figyeljük, ahogy az első csillagok is megjelennek az égen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek