Online látható a Ludwig Múzeum két éve tervezett slow life kiállítása

A Lassú élet. Radikális hétköznapok kiállítás alapötlete közel két évvel ezelőtt fogalmazódott meg a Ludwig Múzeum munkatársainak fejében. Akkor még nem sejthették, hogy az idén áprilisra tervezett kiállítással olyan témákat feszegetnek, amelyek hamarosan, a koronavírus-járvány következtében fenyegetően közelivé és égetően aktuálissá válnak, írják a kurátorok a múzeum honlapján.

Fotó: ReganE/pixabay

A „lassú-élet" egyik percről a másikra mindennapi valósággá, a globális világ kényszerű működésmódjává változott. A „fogyasztás karanténja", a Maradj Otthon Mozgalom, a ritkuló repülőjáratok, a lassuló gazdaság csak néhány a vírus váratlan következményei közül, melyek kíméletlenül rámutatnak a lassúbb élet pozitív hatásaira, ugyanakkor óriási kihívások is elé állítják az emberiséget, írják.

A Ludwig Múzeum jelenleg fizikailag zárva tart, de létrehozta honlapján a #múzeum otthonról menüpontot, amely alatt számos izgalmas múzeumi tartalmat találunk, köztük a Lassú élet kiállítás online verzióját.

A slow life abból az alapvetésből indul ki, hogy a fennálló társadalmi-gazdasági rendszer és a piaci-fogyasztói kultúra súlyos környezeti problémákat szül, és a hozzájuk kapcsolódó szemléletmód is válságban van. A jelenlegi gyakorlatok nem képesek valós megoldásokat nyújtani a hatalmas méreteket öltő pazarlásra és túlfogyasztásra, a természeti erőforrások kizsákmányolásának megfékezésére.

A lassú-szemléletmód a társadalom, a gazdaság és a mindennapi életben bevett gyakorlatok újraszervezését jelenti. Lényege a tudatosságban és a kritikai hozzáállásban ragadható meg leginkább, melynek köszönhetően egyre több lehetséges alternatíva áll rendelkezésre a permakultúrás gazdálkodástól a hulladékmentes háztartásvezetésen és az önkéntes egyszerűségen át a növekedés nélküli gazdaság koncepciójáig. 

A kiállító művészek olyan alternatív gyakorlatokat vonultatnak fel, amelyek megkérdőjelezik a fennálló növekedés- és profitorientált rendszert, kiutat mutatnak a fogyasztói spirálból, vagy épp a rohanó életmód helyett a pillanat valós megélésére épülő életszemléletet képviselnek.

A Lassú élet kiállítás mellett korábbi kiállítások virtuális verzióit is megtekinthejtük köztük a Velencei Képzőművészeti Biennálén szereplő Waliczky Tamás kiállítását, amelyről korábban mi is írtunk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek