Így ünnepel a világ Hongkongtól Jamaicáig

Egyre többször hallani buliba fulladó karácsonyról, de olvasóink például mit szólnának ahhoz, ha egy seregnyi ember énekelne az ablakuk alatt hajnalban, mint Puerto Ricoban? Vagy ha hó helyett, homokot söpörnének le a cipőjükről, mint Ausztráliában? A világ számos helyén még csak nem is fenyőfát díszítenek ilyenkor, és rénszarvas helyett is olyan állat vagy jármű az ünnep egyik szimbóluma, ami éppen kéznél van. Fotókon mutatjuk, hogy ünnepel a világ az év utolsó hetében.

A déli féltekén a Mikulás is lazábban öltözikForrás: Mirelle/Shutterstock

Ausztrália

A karácsonyi ünnepek egyben a nyári szünet elejét is jelentik, úgyhogy sokan ilyenkor piknikeznek vagy kempingeznek egyet. A Mikulás szánja Ausztráliában is megjelenik, igaz, nem rénszarvasok, hanem hat fehér kenguru húzza. Nemcsak a szarvasok pihennek, a Mikulás is a tengerparton tölti az idejét, vastag ruháit pedig kicsit könnyedebbre cseréli.

A fák virágba borultak, a parádék időszaka megkezdődött - ezek biztos jelei annak, hogy Ausztráliában közeledik a karácsonyForrás: Credit Union Christmas Pageant/Facebook

Az egyik legjellegzetesebb ausztrál hagyomány a karácsonyi felvonulás, melyet advent idején minden nagyvárosban megrendeznek, de általában minden kisebb-nagyobb településen van valamilyen móka vagy fesztivál.

Adelaide, karácsonyi parádéForrás: Credit Union Christmas Pageant/Facebook

Jamaica

Az ünnepek legfontosabb eseménye a 'Gran Market', ami az év legfontosabb eseménye is egyben. Egész éjjel folyik a mulatság a nagy karácsonyi vásáron, ahol a boltok az ételtől a dekorációig szinte mindent árusítanak.

Jonkanoo, avagy a nagy karácsonyi buliForrás: Empress/Wikipedia

Persze, van, aki nem a pénzét akarja költeni, egyszerűen a hangulat kedvéért keresi fel a vásárt. Ilyenkor zajlik ugyanis a Jonkanoo névre keresztelt látványos, jelmezes felvonulás.

A Jonkanoo kosztümök nem a visszafogottságukról híresekForrás: RealJunkanoo/Wikipedia

Japán

A japánok karácsonya sokkal inkább romantikus, mint vallásos ünnep. Nagy divat ilyenkor a randi, ezért az ünnepek itt inkább a Valentin napra emlékeztetnek. Karácsonyi ételek tekintetében abszolút favoritnak számít a sült csirke, pontosabban annak KFC-ből rendelt változata, valamint a hagyományos karácsonyi torta, a kurisumasu keeki.

A kurisumasu keeki könnyed és finomForrás: sasaken/Shutterstock

Ez utóbbi egy sima piskótatorta, amit tejszínhabbal és eperrel díszítenek. A japán karácsony fontos kelléke még a fény, azaz a díszkivilágítás - a legnépszerűbb látnivalók közé tartozik a tokiói Starlight Garden, azaz Csillagfény Kert.

Fény, fény és még több fényForrás: Peera_stockfoto/Shutterstock

Fülöp-szigetek

A szigeteken imádják a karácsonyt, és olyan korán nekilátnak az ünneplésnek, ahogy csak lehet. Már szeptemberben elkezdik játszani az ünnepi dallamokat a boltokban, és a díszek az ősz folyamán mindenhova kikerülnek. Sok kézműves, helyi dísz kagylóhéjból készül.

Ilyen kicsiben a karácsony a Fülöp-szigeteken: ajándékok, ételek és a csillag alakú lámpások, azaz a 'Parol'-okForrás: patrimonio design ltd/Shutterstock

A nyugati szokásokat nagyrészt átvették: van karácsonyfa, Mikulás és ajándékozás. Jellegzetes édességük a tömör tésztájú, cukros gyümölcsökkel sűrűn megpakolt gyümölcskenyér, és a gyümölcssaláta. 

A Fülöp-szigeteken karácsonykor még a legkisebb falvakban is feldíszítik az utcákatForrás: Ekaterina Pokrovsky/Shutterstock

Indonézia

Noha a lakosságnak csupán a tíz százaléka keresztény, még így is több mint 20 millió emberről beszélünk. Itt is jellemzően műfenyőt használnak, Balin pedig egészen eredeti ötlettel álltak elő: tyúktollakból készítik a karácsonyfát. 

A különleges dekorációt a világ minden részére exportálják. A hagyományos 'Penjor' is a karácsonyfát helyettesíti. Ez egy hosszú, hajlított bambusz rúd, amelyre kókusz leveleket kötöznek.

Az egyik hagyományos édesség a 'Nastar', ami egy ananász dzsemmel töltött vajas süteményForrás: Aris Setya/Shutterstock

 

Puerto Rico

Az éneklés viszi a prímet az ünnepek idején. A Parranda nevű hagyomány lényege, hogy a baráti társaságok összeállnak, és énekelve járják végig a házakat. A buli eleve nem indul el este tíz előtt, így mire hajnalban a dalolásnak vége szakad, egész nagy kíséretet gyűjtenek maguk köré.

December 28. egy kicsit a Bolondok napjára emlékeztet, ilyenkor ugyanis az a szokás, hogy megviccelik egymást, de olyan helyek is vannak, ahol felvonulást rendeznek ezen a napon.

A 'Coquito', a tojáslikőr Puerto Rico-i változata, melyet az ünnepek környékén otthon is el lehet készíteniForrás: Brent Hofacker/Shutterstock

Hongkong

Ez az évnek az az időszaka, amikor Hong Kong teljes pompájában ragyog, mivel minden üzlet, hotel és étterem azon van, hogy lepipálja a többieket. Az eredmény maga a szemkápráztató varázslat.

Kék ég, kék karácsonyfávalForrás: All About Hong Kong/Facebook

Hogy fokozzák a hangulatot, rengeteg programot szerveznek, ilyen többek között az a hatalmas, ingyenes lézer -és fényfesztivál, amit a vízparton mutatnak be november végétől, február közepéig.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek