Hat hely, ahol egész évben karácsony van

A világ legnagyobb karácsonyi boltja, a Mikulás finnországi otthona, Nagykarácsony, Karácsonyfa, Christmas és Santa Claus - helyek a világban, melyeket ugyan egész évben meglátogathatunk, de most jött el a szezonjuk.

Nagykarácsony és Karácsonyfa, Magyarország

Nagykarácsony község Fejér megyében található, Dunaújvárostól nem messze. Területe egykor a zirci ciszterci apátság birtoka volt. Az adventi időszakban, aki ezt külön kéri, a Magyar Posta a küldeményét Nagykarácsonyon át továbbítja a címzettnek, ahol az ünnepekhez kapcsolódó, hetente változó grafikájú, díszes bélyegzőlenyomattal látják el a levelet. A település irányítószáma egyébként stílszerűen 2425. A karácsonyi postahivatal mellett a magyar Mikulás háza is Nagykarácsonyban található, ahol minden évben adventkor változatos programokkal várják a családokat.

Nagykarácsony, Magyarország
Galéria: Helyek, ahol egész évben karácsony van
Fotó: fabianz / Indafotó

Érdekesség, és talán Nagykarácsony nevénél kevésbé ismert, hogy van Karácsonyfa nevű település is az országban. Pontosabban Mikekarácsonyfa, ugyanis 1941-ben Mike és Karácsonyfa egyesítésével jött létre a mai település. A község a Zalai-dombság területén, Göcsejben található.

Christmas és Santa Claus, Amerika

Nem csak nálunk vannak ünnepi nevű települések: Amerikában is van például Christmas (azaz Karácsony) nevű város. Floridában található, és a mi Nagykarácsonyunkhoz hasonlóan, itt is spéci ünnepi bélyegzővel látják el a helyi postahivatalban a leveleket. A település eredeti neve egyébként Fort Christmas volt – azért, mert ekkor emelték az itt található erődöt (a fort szó erődítményt jelent). Christmas városának postahivatalában egész évben karácsonyfa áll, és a város különböző pontjain szintén karácsonyi dekorációval és mű rénszarvasokkal találkozhatunk – a floridai nyár kellős közepén ez egészen furán tud hatni.

Santa Claus, Indiana, USA
Galéria: Helyek, ahol egész évben karácsony van
Fotó: Al Bello / Europress / Getty

Santa Claus (vagyis Mikulás) városa Indiana államban található, és persze nevéhez hűen egész évben itt is tombol a karácsony. Van itt csúszda- és vidámpark (Holiday World & Splashin' Safari), a Santa's Candy Castle nevű helyen pedig karácsonyi édességekkel tömhetjük tele magunkat. Két üdülőfalu is működik itt, az egyik a Christmas Lake Village, a másik a Holiday Village, olyan utcanevekkel, mint Száncsengő, vagy Nagypéntek sugárút.

Frankenmuth, Michigan, Amerika

A Michigan államban található Frankenmuth egészen bizarr hely, nem egy tipikus amerikai kisváros, főleg az Európából érkezők számára. Tüchtig bajor házak, idilli patak, sörfőzde, német ételeket kínáló fogadók, az angol mellett helyenként német nyelvű feliratok zavarják össze az utazót. No meg az évszaktól függetlenül virító karácsonyi díszkivilágítás a város egy részén. Ha a saját szemünkkel nem látjuk, senki nem győz meg róla, hogy ez a hely tényleg létezik.

Hello, Santa!
Galéria: Helyek, ahol egész évben karácsony van
Fotó: lehoczkim / Travelo

A város legfőbb látványossága a Bronner's Christmas Wonderland, amely a világ legnagyobb karácsonyi áruházaként hirdeti magát. A boltot 1945-ben alapították, évente kétmillió látogatót fogad, egész évben karácsonyi dalok szólnak, és kizárólag karácsonykor nincs nyitva. Ausztria engedélyével a szomszédos telken még az oberndorfi kápolna mását is megépítették, ahonnan a Csendes éj című karácsonyi dal világhódító útjára indult.

A Bronner's elképesztő alapterületű üzletében a díszeken és girlandokon kívül műfenyőket, asztali méretű és akár egész szobát elfoglaló betlehemes jelenetet, Hanuka- és Kwanzaa-kellékeket, karácsonyi díszkivilágítást és képeslapokat is tartanak. A forgalmukat jól mutatja, hogy csak díszből évente 600 000 darabot, képeslapból pedig 150 ezret adnak el.

Rovaniemi, Finnország

Ugyan nálunk már december 6-án lecsengett a Mikulás-láz, a világ jelentős részén még csak most készülnek a nagyszakállú érkezésére. Kíváncsi, honnan indul a finn Mikulás világ körüli turnéjára? Hát Rovaniemiből, vagyis Lappföld fővárosából, ahol még az utcahálózat is rénszarvast formáz. (Illetve, a legenda szerint van neki egy titkos bázisa is az orosz-finn határon, de azt kicsit macerás lenne meglátogatni. És különben is titkos.)

Mikulásfalva Lappföldön
Galéria: Helyek, ahol egész évben karácsony van
Fotó: Shashinkoubou / Europress / Getty

Ha valamikor el akarna ide látogatni, a Rovaniemi városközpontjától nyolc kilométerre északra álló Santa Claus Village, vagyis Mikulásfalva ajtaja egész évben mindenki előtt nyitva áll. A behavazott mesevilág közepén Joulupukki, vagyis a Mikulás fogadja a látogatókat manói és rénszarvasai társaságában. A környéken megnézhetünk egy szánhúzó-kutya farmot, vagy motorosszánozhatunk a nagy lappföldi télben.

A Mikulásfalvától pár lépésnyire található Santapark egy föld alatti, karácsony témájú vidámpark, ami 1998 óta várja a turistákat. Van manóiskola, lehet mézeskalácsot dekorálni, de át is lehet sétálni az Északi-sarkkör alatt. Felnőtteknek 31 eurót, gyerekeknek 25,50 eurót kóstál a belépő.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek