A japán karácsony furcsaságai

  Már az is meglepő tény, hogy Japánban is megünnepelik a karácsonyt. De az, hogy hogyan, még szokatlanabb, mert természetesen semmi köze a saját tradícióinkhoz.

  A japán témákat imádják a Travelo olvasói. Magazinunk 3 éves születésnapja alkalmából összegyűjtöttük a legnépszerűbb cikkeket, és az első két legolvasottabb is a japánokról szólt.

  A rajongás pedig kölcsönös, a meglepő japán szokásokról szóló cikkünk után kaptunk például levelet az Oszakai Egyetem magyar szakos hallgatóitól, amiben leírták, hogy szerintük milyen szokásaikat találhatják még furcsának a külföldiek.

  A karácsony sem kevésbé furcsa európai szemmel nézve a szigetországban. A Japánspecialista összegyűjtötte az öt legszokatlanabb ünnepi szokásukat:

   

  1. Karácsonykor kötelező a randi

   

  A japán lakosság csupán körülbelül 1%-a keresztény vallású, ebből kifolyólag a többség számára a karácsony nem vallási ünnep, sőt, épp ellenkezőleg, szerepe sokkal inkább a Valentin naphoz hasonlít. Annál is inkább, mivel az ünnep nem rendelkezik nagy múltú, komoly hagyományokkal, így ezt is csupán egyetlen napig ünneplik, méghozzá december 24-én.

  Ezen a napon minden a társaságról és az ismerkedésről szól. A japánok úgy tartják, hogy aki ilyenkor magányos, az egyedül fogja tölteni a következő esztendőt, így kifejezetten kínosnak számít a karácsonyt egyedül tölteni. Éppen ezért az ünnepet megelőző napokban ezrek lepik el a közösségi portálokat, hogy megfelelő partnert találjanak a nagy napra.

   

  Fotó: Japánspecialista

   

  2. A hagyományos karácsonyi vacsora a KFC-ből érkezik

   

  A KFC gyorsétterem lánc 1974-ben találta ki a „Karácsonyra Kentuckyt!" szlogent, ami olyan hatalmas sikert aratott a japánok körében, hogy a karácsony és a sült csirke máig összetartozó fogalmakká váltak. A 40 éves kampánynak köszönhetően ma Japánban már akár hetekkel előre le kell adni a rendelést, ha „tradicionális" karácsonyi csirkét szeretnénk látni az ünnepi asztalon.

  Felmerülhet bennünk a kérdés: miért a csirke áll az érdeklődés középpontjában? A válasz roppant egyszerű és egyben meglepő: a japánok ugyanis nem ismerik a pulykát.

   

  3. Karácsonyi torta mindenek felett

   

  Ez a másik japán találmány már nem annyira idegen a nyugati kultúrától, hiszen Magyarországon kívül sok helyen, például Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban is gyakran kerül torta az ünnepi asztalra. Japánban azonban egy különleges sütemény, a kurisumasu keeki hódít, ami vaníliás piskótából és tejszínhabból készül, a tetején eperrel és csokoládédíszekkel. Ez a sütemény elmaradhatatlan karácsonykor a japánok számára.

   

  Fotó: Japánspecialista

   

  4. Az ajándékokat főként a munkatársak és a tanárok kapják

   

  Japánban különösen fontos szerepet tölt be a közösség az emberek életében, ezért év végén illik megajándékozni azokat, akiknek hálásak vagyunk. Ám a japánok ezt mégsem karácsonykor teszik, hanem az év végén, az úgy nevezett oseibo alkalmával, amikor főként a tanárokat, a főnököket, és a családi barátokat szokás megajándékozni. Karácsonyi ajándékot általában csak a szerelmes párok, a barátok, valamint családon belül főleg a gyerekek kapnak.

   

  Fotó: Japánspecialista

   

  5. Mindent eláraszt a fény

   

  A japánok tökélyre fejlesztették a városok karácsonyi díszkivilágításának művészetét. Nem elég, hogy égősorral díszítik a fákat éppúgy, mint mi az Andrássy úton, de egyszerűen mindent kivilágítanak, amit nem tilos. Az egyik legnagyobb látványosság a Starlight Garden, ahol több millió égőt rendeznek el szőnyegszerűen a földön, amik aztán mindenféle színben, különleges formákat kirajzolva, zenére villognak. Vitathatatlanul ez a japán karácsony fénypontja!

   

  Fotó: Japánspecialista
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!