Bakancslistás európai úti célok, melyek tavasszal mutatják legszebb arcukat

Tavasszal a nap lágyan süt és virágba borul a táj, ilyenkor feltöltődésként remek alkalom egy rövid utazást tenni akár itthon vagy külföldön. A tavasz nem csak kirándulásra tökéletes időszak, hanem városlátogatásra is, mert nincs hőség, ahogy még turisták hada sem. Mutatjuk a legszebb tavaszi desztinációkat, ahol csodás látvány vár titeket.

Lisse, Hollandia

A világhírű park idén március 21. és május 12. között nyitja meg újra kapuit, így közel nyolc hétig élvezhetik a látogatók a természet varázsát az Amszterdamhoz közeli Lissében.

A helyiek is nagyon várják a park megnyitásátForrás: Tiago Fioreze/Wikipedia

Az idei év egy kicsit még különlegesebb lesz, ugyanis megnyitásának 75. évfordulóját ünnepli a park, és egy új tulipánfajtát is megcsodálhatnak a látogatók, amelyet III. Károly királynak szenteltek és teljes pompájukban lehet őket megcsodálni. Bár a kert egyértelmű főszereplői a tulipánok, nárciszok, jácintok, fürtös gyöngyikék és egyéb tavaszi virágok is várják majd a világ minden tájáról érkező nagyjából 1,4 millió látogatót.

Babócsa, Magyarország

A déli határ közelében, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén fekszik Babócsa, ahol Európa legnagyobb egybefüggő nárciszmezőjét csodálhatjuk meg minden tavasszal. Az 1800 fős településen április végén, május elején "a Basakert fehér bársonyszőnyeggé változik, a csillagszirmú virágok finom illatfelhőbe borítják a környéket.

Forrás: babocsa.hu

A mindössze néhány napig tartó attrakciót hatalmas figyelem kíséri, tízezernél is több érdeklődő zarándokol el egész Európából Babócsára, hogy részt vegyen ebben a feledhetetlen élményben" – olvasható a község honlapján. Minden éváprilis végén, május elején tartják a Nárcisznapot, ahol különböző rendezvényeket, koncerteket is tartanak a tömeges virágzás örömére. Az idei dátum még nem nyilvános, a település honlapját érdemes figyelni friss hírekért.

Córdoba, Spanyolország

Córdoba legpompásabb és legillatosabb arcát májusban ismerhetjük meg. Több virágos esemény is akad ilyenkor, de a legizgalmasabb a felvirágozott belső udvarok – patiók – versenye. Az első udvarszépségversenyt 1918-ban hirdette meg a córdobai városháza, azóta töretlen népszerűségnek örvend.

Forrás: Photononstop via AFP/Calle Montes/Photononstop/Calle Montes

Córdoba száraz, meleg klímája miatt egyébként már a rómaiak is belső udvarokat emeltek, és ez a szokás a mór időkben, majd a további évszázadokban is megmaradt. A belső udvarokat csobogókkal, virágokkal töltötték meg, így tartották hűvösen otthonaikat. Egy idő után a kreatív udvardíszítést az itt lakók többsége olyan művészi szintre emelte, hogy azt kár lett volna nehéz ajtók és vaskapuk mögé rejteni. Így alakult ki az évente megrendezett udvarszépségverseny, amikor végre mindenki láthatja ezeket a csodás jázmin, narancsvirág és megannyi más virág illatában úszó helyeket. Tavaly május 2-14. között hirdették meg az idei dátum még egyelőre nem került ki a honlapra, amit ide kattintva érdemes nézegetni. 

Gemenc, Magyarország

Tudtátok, hogy a Gemenci-erdőben van a világ legnagyobb egyedsűrűségű fekete gólya állománya? Nos, tavasztól jó eséllyel láthatjátok is őket hazánk legnagyobb ártéri erdejében, mely mintegy 30 kilométer hosszan nyújtózik végig a Duna nyugati partján. 

Forrás: Shutterstock

Ha kisgyerekkel, idősebb szeretteinkkel érkeztek ide, akár kisvasúttal is megcsodálhatjátok a varázslatos holtágakat, belső tavakat, vadregényes mocsárvilágot, az északon fekvő Keselyűstől, vagy a Pörbölytől indulva. Március 15-től tavaszi menetrend szerint közlekednek az erdei vasút járatai a gemenci erdőben. Az ökoturisztikai központ kiállításai hétvégén 9 és 15 óra között lesznek nyitva, felkereshetik a kirándulók a vadmegfigyelőt is. A menetrendet ide kattintva nézhetitek meg. Addig azonban még egy kicsit legyetek türelemmel, mert Gemencen két fontos zoológiai esemény is zajlik mostanában. Már hullajtják agancsaikat a gímszarvasok, a vaddisznókocák pedig lefialtak. Ilyenkor az erdei állatok kiszolgáltatottabbak, akár életveszélybe is kerülhetnek.

Plitvicei-tavak, Horvátország

A kutatási eredmények azt is megmutatták, hogy a Plitvicei-tavak Nemzeti Park a világ legszebb nemzeti parkjainak listáján az 5. helyen áll. A park a világ egyik legismertebb és leglátogatottabb természeti rezervátuma, amelynek 16 kristálytiszta vizű tava és 92 vízesése ámulatba ejti a látogatót.

Forrás: Plitvicei Nemzeti Park/Davor Rostuhar (Aviareps Hungary)

A nemzeti park magában foglalja a Korana-folyó forráshelyét is, melyet sűrű bükk-, fenyő- és boróka-erdők vesznek körül. A parkot több barlang, forrás és virágos rét tarkítja. Nehéz lenne eldönteni, hogy melyik évszakban a legszebb: de tavasszal, amikor mezőin virágok nyílnak és erdei zöldellenek, kevesebb látogató között sétálgathatunk a kiépített ösvényein.

Bourton-on-the-Water, Egyesült Királyság

Ez a kis angol falu Cotswoldban található, és Cotswold Velencéjeként is szokták emlegetni, nem alaptalanul. A Windrush folyó partja meseszép, ahol a gyerekek előszeretettel lógatják be a lábukat a vízbe, miközben a hely egy tökéletes képeslap érzését kelti bennünk.

Forrás: Bin im Garten/Wikipedia

A legjobb alkalom, hogy ide ellátogassunk a tavasz és a nyár, amikor az emberek kávét kortyolgatnak, sörözgetnek vagy fish and chipset ropogtatnak a folyóparton. Minél többet sétáltok a faluban, annál nagyobb békében érezhetitek magatokat távol a zajos várostól és a forgalmas utaktól. Sok gyönyörű, mézszínű kőből készült angol házikót láthattok, amelyek keletkezése egészen a 10-12. századig nyúlik vissza. Amit feltétlenül meg kell néznetek, az a Model Village és a Birdland Park and Gardens. Ezen a helyen a mi szarvasi makettparkunkhoz hasonlóan apró, középkori házak között sétálhattok, amelyeket a valósághoz hűen apró kertek vesznek körül.

Fekete-erdő, Németország

A madarak csiripelnek, a levegő enyhe, és minden zöldbe borul. A tavasz csodálatos időszak a túrázásra. Ezek a túraútvonalak csodálatosan változatosak: a legendákban gazdag erdőktől a gyümölcsösökig és szőlőültetvényekig, a hagyományos házaktól a várromokig és erődítményekig mutatják be a régió legszebb részeit.

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Philipp Von Ditfurth

A Fekete-erdő összes ösvénye prémium státuszt kapott a Német Természetjáró Intézettől, mert változatosak, és a városoktól elvezetnek a vad és romantikus erdők, rétek, szurdokok és völgyek közé. Csodálatos fél- és egész napos túrákat lehet tenni, miközben nem érdemes kihagyni a badeni borok és ízletes, regionális fekete-erdői konyha kóstolást. A Fekete-erdő minden irányból könnyen megközelíthető. Néhány túraútvonal elérhető vonattal is, míg a legtöbb kiindulópont közel van a buszmegállókhoz vagy a túrázók parkolójához, ahonnan indulhat is a kaland. Ez az oldal segítségetekre lesz, ha belevágnátok.

(Forrás: siviaggia.it, Travelo)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek