Horvátországi kiruccanás a vízesések szerelmeseinek - A „mini Plitvice"

Budapestről nagyjából 380 km-re akár egy hétvégére is érdemes elutazni, és felfedezni Horvátország egyik gyönyörű kincsét, Slunjt, azaz magyar nevén Szluint. A nagyjából mindössze 4 ezer fős apró, hangulatos város vízesésekben gazdag, és sok látnivalót kínál a kirándulni vágyóknak. 

Erre a kirándulásra érdemes már korán reggel elindulni, akár ősszel és tavasszal is, hogy az utazás után miénk legyen az egész nap és felfedezhessük a környék minden apró kis szegletét. A határt átlépve a fővárost, Zágrábot érintjük, majd Károlyvárost, és onnan már könnyen elérünk Szluinba. Ez a festői település a Sluncija és a Korana folyók találkozásánál fekszik. 

Forrás: Molnár Dóra

Szluin vízesései és vízimalmai 

A csodaszép vízesésekben bővelkedő, festői településről csak kevesen tudják, hogy magyar gyökerekkel is rendelkezik. Szluin a környező területekkel együtt a Magyar Korona része volt 1918-ig, az Oszták-Magyar Monarchia felbomlásáig.

Forrás: H. Hach/ Pixabay

Itt mindenképpen meg kell csodálni a Rakoste részén lévő vízeséseket. Ezt a részt a turistaleírások „ismeretlen ékszerdoboznak" is nevezik, nem véletlenül. A vidék teljesen magába szippantja az arra járó turistákat, az ember szíve hevesebben kezd verni a sok-sok látnivaló kapcsán. 

Forrás: Molnár Dóra

Nagyon érdekes, hogy a horvátországi vízesések esetén az évszak és a napszak is befolyásolja a víz színét. Az élénk kéktől a türkizen keresztül a kékeszöldig változhat, de akár kobalt vagy azúrkék is lehet, attól függően, hogyan teríti a Nap a sugarait a zuhatagra. Nem véletlenül érzi itt az ember, hogy mennyei csodát lát.

Valamikor 22 vízimalom működött itt és még mindig érezhető, hogy az ember és a víz micsoda harmóniában képes élni egymás mellett. A városka malmai az egész országban híresek voltak az itt őrölt búzáról, rozsról, árpáról és kölesről is. Élvezzük ki a természetet, a folyók felett átívelő fahidakat. Nagyon megéri megállni mindenütt, ahol elvarázsol a táj. A hangulatos városban jó szálláslehetőségeket és remek éttermeket is találunk.

Forrás: Wirestock Creators/Shutterstock

Aktív kikapcsolódás

Ugyanakkor hagyjunk programot a második napra is, mielőtt hazafelé indulnánk! Hiszen lehet itt horgászni, kerékpározni, kajakozni, lovagolni, sőt, a Korona folyónál lévő szabadstrandon akár úszni is. De felfedezhetünk az utunk során több izgalmas barlangot is. Mindenki saját igényei szerint formálhatja a napot a visszautazása előtt. 

Forrás: Molnár Dóra

Várrom a távolból

A kirándulás során, ne feledkezzünk meg az egykori Frangepán vár romjairól sem, ami Szluin város határában, a Slunjcica folyó mentén található. Ez a Frangepánok birtoka volt, később pedig a határőrvidék, az ezredparancsnokság székhelye. 1822-es tűzvész után nem építeték újjá, így a látogatásnál fontos a tisztes távolságot betartani. Aknaveszély a biztonság kedvéért ne menjünk a várrom közelébe!

Forrás: Molnár Dóra

Tipp:
Ha többnapos kirándulást terveztek, és nem jártatok még a Plitvicei-tavaknál, akkor Szluintól csupán 30-km-re már elérhetitek az UNESCO világörökségi listáján szereplő tórendszert és vízesést, amely szintén megér egy egésznapos sétát a vízesésnél kiépített pallókon. 

(A cikk szerzője: Dudinszky Franciska Edina)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek