Nem látogathatjuk most a Gemenci erdőket

A felelős vadgazdálkodás és az aktív természetvédelem alapján, a vadállomány védelmében rendelte el a Gemenc Zrt. az erdőjárási korlátozásokat – írja a teol.hu.

A hullajtott agancsok fontos információkat nyújtanak a szakembereknek, akik következtetni tudnak a vadállomány korára, méretére, mozgására és akár az egészségi állapotára. A fotó illusztrációForrás: MTI/Kovács Attila

 Gemenc Zrt. tájékoztatása szerint Gemencen két fontos zoológiai esemény is zajlik mostanában. Már hullajtják agancsaikat a gímszarvasok, a vaddisznókocák pedig lefialtak. Ilyenkor az erdei állatok kiszolgáltatottabbak, akár életveszélybe is kerülhetnek.

Az erdőjárók jelentős természeti károkat is okozhatnak, hiszen akaratlanul kizavarják vackaikból a nem régen született vadmalacokat, amelyek így megfáznak és elhullanak. Az illegális agancsgyűjtők a gímszarvasoknak okoznak szenvedést, amikor a még el nem hullajtott agancsot próbálják megszerezni. Ilyenkor sokszor nyílt koponyasérülést okoznak, ami életveszélyes is lehet számukra.

Az agancsok engedély nélküli gyűjtése nemcsak veszélyt jelent az erdei élővilágra, de a törvény is bünteti: egyrészt lopásnak, szervezett hajsza formájában pedig állatkínzásnak minősül. Amennyiben illegális agancsgyűjtőkkel találkoznak a kirándulók, esetleg hullajtott agancsot találnak, a Gemenc Zrt. kéri, hogy értesítsék az erdészetet, vagy a rendőrséget.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek