Kitalálni sem lehetne szebbet: 10 lélegzetelállító barlang a világból

A barlangok a bolygó legtitokzatosabb és legelbűvölőbb helyei, melyek felfedezése mindig rendkívül izgalmas. Tartsatok velünk egy különleges barlangtúrára, hogy együtt keressük fel a világ legkülönlegesebb föld alatti helyeit!

Sac Actun, Mexikó – A világ legnagyobb víz alatti barlangja

Jelenleg több mint 345 kilométer hosszú a világ legnagyobb víz alatti barlangrendszere. A Sac Actun feltárása 1987-ben kezdődött és 2007-re, miután egy kisebb barlangrendszerhez (Dos Ojos) csatlakoztatták, így lett a legnagyobb barlangrendszer.

Sac Actun, MexikóForrás: Shutterstock/Nido Huebl

A fehér barlangok szépségét a kőzet világos színe fokozza, innen kapta nevét a barlangrendszer. A vízzel elárasztott két nagy barlanglabirintus Tulum tengerparti üdülőhely közelében kapcsolódik egymáshoz.

Kyaut Sae, Mianmar – A föld alatti szentély

A barlang a méreteivel, sajátos hangulatával is lenyűgözi a látogatóit, ezért talán nem véletlen, hogy buddhista szentélyt alakítottak ki hatalmas csarnokában. Fentről és magasan oldalirányból árad be a napfény a barlangba, mely titokzatos hangulatot kölcsönöz neki. 

Kyaut Sae, MianmarForrás: CRAZY HOTELS/FACEBOOK

Növények is nőnek a barlang belsejében, amitől egy kicsit még meseszerűbb lesz a hely, melynek padlóját márványlapok borítják, körben pedig padokat helyeztek el a fáradt vándoroknak. A barlang, mely a legendák szerint sok száz évvel ezelőtt a mongol hordáktól védte a helyi lakosokat, ma imára hívja az ide érkezőket.

Ruby Falls, USA – Barlang Amerika legnagyobb föld alatti vízesével

Elmondhatjuk, hogy a természetnek van humorérzéke, hiszen az Egyesült Államok egyik leglenyűgözőbb természeti csodája egy másik csodálatos természeti nevezetességben rejtőzik. A Ruby Falls, az Egyesült Államok legnagyobb földalatti barlangi vízesése, mely a Lookout Mountain nevű hegy belsejében található.

Ruby Falls, USAForrás: lookoutmountain.com

A Tennessee állambeli Chattanooga a sziklamászásáról, kerékpározásáról és túrázásáról ismert környék, melynek a legfontosabb látnivalója a Ruby-vízesés, amely egy igazi gyöngyszem. Egy sor földalatti lépcsőzetes vízesésből áll össze, és végül 44 méteres magasságból zuhan alá. A látványosság egész évben nyitva tart, és állandó, 15-16 fokos átlaghőmérsékletben fedezhető fel.

Predjama, Szlovénia – a világ legnagyobb barlangvára

Egy több mint 120 méter magas, függőleges sziklafal nyílása elé épült a szlovéniai Predjama vára, amelyet több mint 800 évvel ezelőtt építettek a sziklára, illetve vájtak a sziklába. A 6 szintes építmény a világ legnagyobb barlangvára, emellett Szlovénia egyik leghíresebb látványossága. 

Predjama, SzlovéniaForrás: ivabalk/Pixabay

Az erődítmény annyira szervesen épül össze a sziklával és a mögötte található barlangrendszerrel, hogy időnként nehéz eldönteni, hol végződik az előbbi, és hol kezdődik az utóbbi. Az erődítmény Predjama falu mellett található, körülbelül 11 km-re Postojna városától és 9 km-re a szintén világhírű Postojna-barlangtól.

St. Michael's Cave, Giblartár – A makákók átjárója

Valószínűleg az egész világon ehhez a barlanghoz fűződik az egyik legérdekesebb történt. A Szent Mihály-barlangot sokáig feneketlennek hitték. Valószínűleg ez szülte azt a történetet, hogy a barlangot a Gibraltári-szoros alatt földalatti átjáró köti össze Afrikával. A makákók állítólag ezen a földalatti járaton keresztül érkeztek Gibraltárba. 

St. Michael's CaveForrás: Stephen Ball/Shutterstock

A második világháború alatt a barlangot sürgősségi kórháznak készítették fel, de soha nem használták. A hatvanas évek eleje óta színházként működik, mely 600 fő befogadására alkalmas. A barlang nyitva áll a látogatók előtt, és egyedülálló nézőteret biztosít koncertek, balett és színházi előadások számára.

Phraya Nakhon, Thaiföld – Pavilon áll a mélyén

A Khao Sam Roi Yod National Parkban található barlang közepén törékeny kis építmény áll – a pavilont 1890-ben húzták fel az akkori thaiföldi uralkodó látogatásának alkalmából. Mivel a barlang felülről nyitott, így a napfény és a friss levegő bőven árad a falak között.

Királyi pavilonnak is nevezik a szentélytForrás: Shutterstock.com / sittitap

A barlang két kamrából áll, a nagyobb üregben egy dombocskán áll az apró épület, míg jobbra mellette, a sziklafalon a király aláírása látható. Később több uralkodó is felkereste a helyet, bár a sziklát nem dedikálták mindannyian. A földhalom mögött egy különös alakú szikla látható: a kő leginkább egy krokodilra emlékeztet.

Hang Son Doong, Vietnam – A világ legnagyobb barlangja

A vietnami Hang Son Doong barlangot 2009-ben egy barlangi expedíciós csapat vizsgálta, s azt követően a világ legnagyobb természetes barlangjának nyilvánította. A barlang méretei olyan hatalmasak, hogy egy 40 emeletes felhőkarcoló is elférne benne. Ami azonban Son Doongot különlegessé teszi, az a barlangban található egyedülálló, rejtett földalatti világa.

Hang Son Doong barlang, VietnaForrás: Dave Bunnell/Wikipedia

Belépve, a látogatók megütközve tapasztalhatják, hogy egy titokzatos földalatti folyó található benne, amelyet még senki sem fedezett fel teljesen a végig és az aljáig. Őskori esőerdő lepi el a barlang egy részét. Sajátos ökoszisztémával és időjárással rendelkezik, így néhol még vékony felhők is kialakulnak benne. Számos 80 méternél is magasabb cseppkövek meredeznek a több mint 400 millió évesre becsült barlang belsejében.

Ali Barbour's Cave, Kenya – Étterem a csillagos égbolt alatt

Jó néhány lenyűgöző barlangétterem van a világon, közülük az egyik legszebb a tíz méterrel a föld alatt lévő Diani Beach barlangban található étterem, mely nemzetközi ételeket és a helyben halászott tenger gyümölcseit kínálja. A gyertyákkal megvilágított barlang az Instagram egyik kedvenc témája, nem véletlenül. 

Ali Barbour’s Cave Restaurant, KenyaForrás: alibarbours.com

Az étterem egy ősi, természet által kifaragott korallbarlangban található, amelynek nyitott a teteje, így a vendégek az éjszakai csillagos égbolt alatt vacsorázhatnak egyedülálló környezetben, rendkívüli szintű kiszolgálással és valódi vendégszeretettel. A hely a történelem egy szeletét is megmutatja, hiszen a barlang a feltételezések szerint 120 000-180 000 éves lehet.

Batu Caves, Malajzia – Templomok a hegyekben

A barlangrendszer három nagyobb és néhány kisebb mészkőbarlangot foglal magában; a legnagyobb barlangot Templom-barlangnak vagy Katedrális-barlangnak is nevezik. A hegy lábánál két további barlangtemplom is épült. A barlangok belsejében találhatóak a hindu szentélyek, a felső barlangok bejárathoz pedig 272 lépcsőfok megmászásával lehet feljutni.

Batu Caves, MalajziaForrás: beboy/Shutterstock

A barlangokat bárki látogathatja, így meglehetősen sok a turista, különösen januárban, amikor az egyik legnagyobb vallási ünnepet, a Thaipusamot tartják. Ilyenkor több ezer ember özönli el a barlangok és a szentélyek környékét, köztük számtalan külföldi is, akik épp a nem mindennapi látványosság miatt keresik fel a helyet.

Pál-völgyi-barlang, Budapest – Hazánk leghosszabb barlangja

A fokozottan védett Pál-völgyi-barlangrendszer feltárt járatainak összesített hossza meghaladja a 32 kilométert, ezzel hazánkban a dobogó legfelső fokán áll. Kilenc barlang összekötésével született meg, és az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben sikerül megtalálni az összeköttetést a jelenleg több mint 6600 méternyi feltárt szakasszal bíró, szintén fokozottan védett Ferenc-hegyi-barlanggal.

Pál-völgyi-barlang, BudapestForrás: Christo/commons.wikimedia.org

A feltárás 250 ember 31 évnyi munkájával, több tízezer munkaórával jöhetett létre, és a területen valószínűleg még sok kilométernyi, eddig ismeretlen járat van. 

Barlangoljunk!
Március a barlangok hónapja! A kampány célja, hogy bemutassák és népszerűsítsék hazánk barlangjait. Különleges programokkal és kedvezményes belépőkkel vár a Barlangoljunk! programsorozat keretében Magyarország 5 „barlangos" nemzeti parkja márciusban. Nem csupán a kiépített, így kényelmesen bejárható, hanem a kiépítetlen, kalandturisztikai barlangokat is megismerheted. Kalandra fel a családdal és barátokkal! A részletes programokat ide kattintva éred el.

(forrás: visitgibraltar.gi, Wkipedia, travelo.hu)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek