Szlovénia mesebeli büszkesége - Velika Planina

Alpesi tájak, zöldellő fák és hangulatos fakunyhók – ez vár rád Szlovéniában! A Velika-fennsík a legelésző tehenekkel olyan fantasztikus élmény, amit vétek lenne kihagyni, tekintve, hogy mindössze 5 órás autóútra található. Az ízelítőért és a csodás képekért tarts velünk!

Ez a kis paradicsom a Kamnik-Savinja Alpokban található, és egyedülálló természeti szépségével, hagyományaival és életmódjával bámulatba ejti az ide látogatókat. A magyarul „Nagy fennsík" névvel rendelkező hely hatalmas alpesi legelőkkel rendelkezik, ahol a tehenek kolomppal a nyakukban élvezik a szabadságukat.

Tehenek a Velika PlaninánForrás: kirandulo.reblog.hu

A Reblog egyik írójának köszönhetően most mi is megtekinthetjük ezt a fantasztikus tájat, ami a szerző elmondása alapján nem adja vissza az ott megtapasztalt élményeket. 

Hol található?

Velika Planina a Szlovénia északi részén, a Kamnik-Savinja Alpokban található. A fennsík és a kabinos felvonó már Kamniknál is ki van táblázva, csak a "Velika Planina" feliratokat kell követni észak felé. Stahovicáig a 225-ös úton haladva, aztán onnantól a 923-as úton.
A felvonó alsó állomása busszal is kényelmesen elérhető. Ljubljanából naponta közlekednek buszok Stahovicába, és van egy buszmegálló közvetlenül a „Žičnica Velika Planina" felvonó mellett is.Feljutni legegyszerűbben kabinos felvonóval lehet, de vannak más irányokból induló autó- és túrautak is – tudtuk meg a kirandulo.reblog.hu cikkéből.

A túra

A túra hossza a libegővel együtt körülbelül 2 és fél óra. Azonban amikor szerzőnk ott járt, éppen nem működött, hiszen új libegőt építenek, a régit pedig elbontották már. A szerencsés szerencsétlenség miatt ezért a gyalogtúráról tudunk beszámolni, ami habár meredek, nyögvenyelős, de fantasztikus élményt nyújt, főleg a végén, amikor felérünk. Nem kell azonban megijedni, a hegymenet mindössze fél óra, és fel is érünk a fakunyhókhoz, a mesebeli tájakhoz. 

Hegymenet a Velika PlaninánForrás: kirandulo.reblog.hu

Amikor felérünk, azonnal a juhászkunyhókkal találjuk szembe magunkat. Ezek a kunyhók már nagyon régre nyúlnak vissza, egészen a 16.századig. Azóta újra lettek építve, mert a német megszállók felgyújtották az összeset. 

Azóta üresen állnak szinte egész évben, hiszen a falucskának 3 bejelentett lakója van, akik csak a melegebb évszakokban laknak a kunyhókban. 

Parasztházak a Velika PlaninánForrás: kirandulo.reblog.hu

Az egyik dombtetőn áll a falucska Havas Máriának szentelt kápolnája. Természetesen ez is fából készült, és 1988-ban építették újjá.

A táj

Ezután hosszasan lehet még gyönyörködni a tájban, hiszen innen egészen ellátni a Ljubljanai medence felé. Csodálatos hegyek veszik körbe a fennsíkot, így ha eljutunk ide, picit se rohanjunk le a falu megtekintése után, hanem évezzük a tiszta levegőt, és a kilátást. 

Utak a Velika PlaninánForrás: kirandulo.reblog.hu

Libegő

Velika Planina kabinos felvonójaForrás: kirandulo.reblog.hu

Ha valaki mégis csak libegővel szeretné élvezni a túrát, és nincs kedve ennyit gyalogolni hegymenetben, akkor van egy jó hírem, már működőképes a felvonó. Nyáron minden nap 8 órától 18 óráig járnak, félóránként. A felnőtt retúr jegy 17 euró, a gyerek 10 euró. 

A szezon nyáron van, ilyenkor biztosan nyitva vannak a kunyhók, de a felvonó egész évben működik, csak ekkor esélyes, hogy a parasztházak zárva lesznek. 

Több képért, illetve információért kattints ide!

Forrás: kirandulo.reblog,hu

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek