A világ ötödik legszebb nemzeti parkja lett a magyarok kedvenc helye

A Bounce csapatának felmérése szerint 2 114 500 Google-kereséssel lett 2023-ban a legtöbbet keresett nemzeti park a horvátországi Plitvicei-tavak Nemzeti Park

A Google keresője napról-napra több milliárdnyi keresést dolgoz fel, és Plitvice a Google keresőjében az egyik legtöbbet kattintott hely lett. A kutatási eredmények azt is megmutatták, hogy a Plitvicei-tavak Nemzeti Park a világ legszebb nemzeti parkjainak listáján az 5. helyen áll. Ráadásul a Plitvicei-tavak Nemzeti Park a harmadik helyet foglalja el a Google-értékelések átlagában.. 

Forrás: Plitvicei Nemzeti Park/Ivo Biocina (Aviareps Hungary)

Ami a közösségi médiát illeti, a park az Instagramon kiemelkedik a világ többi nemzeti parkja közül több, mint 400 000 poszttal és ezzel ott is az ötödik helyet foglalja el. A TikTok megtekintések tekintetében pedig a hetedik helyen áll, 29,2 milliós látogatással - tájékoztatta lapunkat a Horvát Idegenforgalmi Közösség.

Az első számú horvát nemzeti parkot már 1979 óta az UNESCO Világörökség részeként tartják számon. Horvátország északi részén, a Dinári-hegység ölelésében található. Itt a mészkő speciális fajtája, a mésztufa rétegződésének és a folyó munkájának köszönhetően különleges szépségű és vonzerejű tórendszer jött létre. A park a világ egyik legismertebb és leglátogatottabb természeti rezervátuma, amelynek 16 kristálytiszta vizű tava és 92 vízesése ámulatba ejti a látogatót.

Forrás: Plitvicei Nemzeti Park/Luka Esenko (Aviareps Hungary)

A nemzeti park magában foglalja a Korana-folyó forráshelyét is, melyet sűrű bükk-, fenyő- és boróka-erdők vesznek körül. A parkot több barlang, forrás és virágos rét tarkítja. Nehéz lenne eldönteni, hogy melyik évszakban a legszebb: tavasszal, amikor mezőin virágok nyílnak és erdei zöldellenek, vagy ősszel, amikor a fák lombjainak pompás színkavalkádja tükröződik vissza a tavak tükrében, vagy télen, amikor a behavazott tájban jégbe zárt zuhatagok lepik meg a látogatót.

Forrás: Plitvicei Nemzeti Park/Luka Esenko (Aviareps Hungary)

A Plitvice-i tavak Nemzeti Park területe mintegy 200 négyzetkilométer és két fő területre oszlik: a Felső- és az Alsó-tórendszerre. A vizek a nemzeti park mindössze 1%-át teszik ki, ugyanakkor ezek a park leglátványosabb részei. A tavakkal harmonikus egységet alkotnak az azokat körülvevő sűrű erdők, a hatalmas sziklák és a zöldellő növényzet. A terület északi szélén húzódó Felső-tórendszer két legnagyobb tavának, a Prošćansko-nak és a Kozjak-nak olyan tiszta a vize, hogy egészen leláthatunk a fenekükre. A Veliki Slap a park legmagasabb vízesése: 78 méteres magasságával lélegzetállító látványt nyújt.

Forrás: Plitvicei Nemzeti Park/Ivo Biocina (Aviareps Hungary)

A szigorúan védett terület gazdag flórájával és faunájával is elkápráztatja a látogatókat. Állatvilága az élőhelyek sokféleségének és a biodiverzitás megőrzésének köszönhetően változatos és gazdag. A parkban számos különféle élőhely található az állatok számára, köztük tavak, erdők, gyepek, sziklák, barlangok. Sűrű erdeiben barnamedvék, farkasok, hiúzok, számos harkály- és erdei bagolyfaj jelenléte tanúskodik az élőhely kiváló minőségéről és természetességéről.

Forrás: Plitvicei Nemzeti Park/Davor Rostuhar (Aviareps Hungary)

Plitvice látogatóközpontja korszerű információs és oktatási létesítményekkel rendelkezik. A gyalogösvény-hálózatnak köszönhetően könnyedén megközelíthetők a zuhatagok és a smaragdzöld színű tavak sziklákkal szegélyezett partjai. A panoráma kisvonatok és a némán sikló elektromos kishajók biztosítják a park kényelmes és környezetbarát bejárhatóságát. 

A Google keresések alapján is látható, hogy Horvátország a tenger szerelmesein túl egyre vonzóbbá válik azok számára is, akik egyedülálló természetközeli élményekre vágynak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek