Videó: Ámulatba ejtő tulipánvirágzás - Keukenhofban jártunk

Az elmúlt két évben a koronavírus járvány miatt zárva volt, vagy a látogatók csak korlátozott számban láthatták a világ legszebb és legnagyobb tavaszi kertjét, a hollandiai Keukenhofot. Idén viszont teljes pompájában, illatozó virágkülönlegességekkel várja az érdeklődőket a tulipánkert. 

Évente több százezer látogatót vonz a 15. századi kastély vadászterületén kialakított virágoskert. Egykor a kastélyparkban termesztettek zöldségeket és különféle fűszernövényeket, innen ered a park neve is, Keukenhof, ami szószerinti fordításban konyhakertet jelent. Mai, angol kertre hasonlító formáját többszöri tulajdonosváltás után 1857-ben nyerte el. Az első kiállítást a környék virágtermesztőinek hagymás növényeivel 1949-ben rendezték –  olvasható a Közel és Távol oldalán. Nyolc héten át hétmillió tulipán, több ezer jácint, nárcisz, liliom és gyöngyike friss illata lengi be a hollandi virágoskertet.

A kertben összesen 7 millió tulipán találhatóForrás: Gáll Franciska

Keukenhofba a legegyszerűbben Amszterdamból vonattal vagy busszal lehet eljutni, de a tulipánkert weboldalán kombinált belépőjegyet is lehet vásárolni, ami tartalmazza az utazást. Célszerű a jegyet előre az interneten egy lefoglalni, mert már útközben is táblákkal jelezték, hogy a jegyek aznapra elfogytak, nem beszélve arról, hogy így a sorbanállást is elkerülhetjük. A 32 hektáros park március 24-től május 15-ig várja a látogatókat.

Minden virágnak isteni finom illata voltForrás: Gáll Franciska

Már a bejáratnál érezni lehetett a virágok mennyi illatát, ahol egyből egy színes tulipános kompozíció tárult elém. Keukenhofhoz az inspirációt az idén 200 éves hágai Mauritshuis Múzeum híres festményei adják, köztük Rembrandt és Vermeer művei. Azt sem tudtam, hogy merre induljak, minden lépésnél egy újabb és újabb virágkölteménybe botlottam. A park rendezői nagyon igényesen és különböző alakzatok szerint ültették el a virágokat, sok helyen elkerítve, hogy a látogatók ne lépjenek rájuk, vagy ne tépjék le őket, de a legtöbb helyszín és sétaútvonal úgy lett kialakítva, hogy fotózkodni is lehessen a virágok között. 

A 32 hektáros területet egy nap alatt is nehéz bejárniForrás: Gáll Franciska

Több látványelemben is bővelkedik a park: hangulatos malomházak, madárház, holland fapapucsok, csónakok, hidak és szobrok is találhatók, én természetesen mindenhol fotózkodtam. A park területén több üvegházat és pavilont hoztak létre, hogy a látogatók eső vagy rossz idő esetén is gyönyörködhessenek a virágokban, de ide jó idő esetén is érdemes betérni. Itt olyan virágokat is megcsodálhatunk, amelyek a kora tavaszi hőmérsékleten a szabad földben még nem nyílnának. Ámulatba ejtő hortenziák, amarilliszek, ciklámenek, orchideák sora várja az érdeklődőket. Szerencsére végig gyönyörű tavaszi napsütéses időben volt részem, így sokkal élvezetesebb volt a szabadban sétálni.

Felpróbáltam a holland fapapucsot isForrás: Gáll Franciska

Én 5 órát töltöttem a parkban, de ez is kevés volt, hogy bejárjam az egész területet. Számos büfé, étterem és szuvenír bolt is található a park területén, és nem jöhettem úgy haza, hogy ne vettem volna meg a saját tulipánhagymámat, ami azóta már itthon szépen kinyílt. Az egész kert maga a csoda, amit az életben legalább egyszer mindenkinek látnia kell! 

A Keukenhofban készült összefoglaló videó itt megtekinthető:

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek