Hazai vízesések, amelyeknek már a fotója is kirándulásra csábít

Hazánk legszebb zúgóinak és zuhatagjainak környéke érdekességekkel megtűzdelt tanösvényekkel, gyönyörű panorámát kínáló kilátókkal és remek turistapihenőkkel várja az első tavaszi túrára vágyókat.  És ami a legjobb egy-egy ilyen, vízesés-lesre felhúzott kirándulásban, hogy az ott megszerezhető élmények szinte mind ingyen vannak. Az alábbiakban ötöt is mutatunk ezekből.

Parádfürdő: Ilona-völgyi zuhatag

A Mátra mindig kiváló helyszín a hagyományos erdei programokhoz, Parádfürdőről például egy csinos kis ösvény vezet az Ilona-völgyi vízeséshez. A parádfürdői buszmegállótól vagy a parkolótól mindössze a zöld sávos jelzést, majd a zöld kör turistajelzést kell követnünk. Érdemes azonban túracipőben nekiindulni, mert helyenként egy patakon, csúszós köveken keresztül vezet majd az út. De ha ezzel az óvatossággal eleve kalkulálunk, nagy meglepetésekre már nem kell számítanunk, a túra könnyen, a legkényelmesebb tempóban is másfél óra alatt teljesíthető. 

Az Ilona-völgyi-vízesés Magyarország legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhatagaForrás: Zugló Sipos / Wikipedia

Az ösvény végén aztán ott várja a kirándulót jutalomként az Ilona-völgyi-vízesés gyönyörű látványa, hazánk legnagyobb szintkülönbségű természetes vízesése. A szépséget az Ilona-patak vize táplálja, amely a völgy függőleges sziklafalának V alakú felső hasadékából 10 méteres magasságból, vékony sugárban zúdul alá.

Travelo tipp: A parádfürdői Károlyi-kastélytól indul az Ilona-völgyi Geológiai Tanösvény, amely a Kelet-Mátra földtani történetét és az egykor itt folyó ércbányászat emlékeit mutatja be. A túra 6,5 kilométeres, amelyen mindössze csak arra kell figyelnünk, hogy a fehér alapon kék átlóval áthúzott jelzést kövessük. 

Lillafüredi vízesés

Miskolcról persze nem szabad eljönni kisvasutazás nélkül, a meseszép erdei környezetben zakatoló, nyitott kocsis kisvonatban ülni nem csak gyerekfejjel élmény. A kisvasút – amelynek útvonaláról és történetéről itt olvashatnak – a miskolci Dorottya utcából indul, és a Lillafüred megállónál kell leszállni ahhoz, hogy egészen közelről láthassák a Szinva-patak egy bizonyos szakaszát a mélybe zúdulni, amelyet hazánk legmagasabb függőleges vízeséseként emlegetnek.

A húsz méteres zuhatagot mesterségesen hozták létre a Palotaszálló építésekor, és mivel a vízhozama nagyrészt az esős napok számától függ, így szárazabb időszakban van, hogy csak békésen csordogál.

Őszi rozsdás idill a zuhatag körülForrás: Rogoszfoto / Miskolc.hu

A vízesés egyébként télen is különleges látvány, ha elég fagyos az idő, összefüggő mamutjégcsappá válik. Alatta húzódik az Anna-mésztufabarlang is, amelyhez hasonló az egész világon állítólag csak hat létezik, és amelyben vannak olyan, a turisták elől elzárt részek is, amelyek csak előzetesen beszerzett, külön engedéllyel látogathatók.

Az Anna közelében található a másfél kilométer hosszan bejárható István-barlang is, amely cseppkövei mellett tüdőtágító levegőjéről is híres, és ezért gyógybarlanggá minősítették. Mindkettőt a közel százéves, neoreneszánsz Palotaszálló alatt kialakított függőkerten keresztül lehet megközelíteni: a lefelé vezető, hat teraszt is összekötő sétányon végig botanikai ritkaságok sorakoznak. 

A színes csónakokat ringató Hámori-tó – Van még fotó, kattintson bátran!Forrás: Travelo

Travelo tipp: Sétáljanak le a Hámori-tó partjára, üljenek be egy helyes, színes ladikba és lapátolják körbe a tavat. A csónakázás ára felnőtteknek fél óra 500, gyerekeknek 300 forint (6 év alatt ingyenes). Ha pedig megéheztek, a Hámori-tó mellett vezető úton kb. egy kilométeres sétára a Vendéglő a Pisztrángoshoz nevű étteremben remek falatokat is találnak.

Visegrádi-hegység 

Visegrád központjától 2,5 kilométerre délkeletre, a Malomkerti-völgyben folydogál hol szelidebben, hol határozottan utat törve magának az az Ördögmalom-vízesés, amelyhez a településről indulva a piros turistajelzés vezet. A gyors folyású Apát-kúti-patak vize ez, amelyről ki tudja, hogy milyen régóta mossa gondosan gömbölydedre azokat az andezit kőzetdarabokat, amelyeket a népnyelv az ördög malomköveiként emleget.

Apátkúti-völgy, Ördögmalom vízesésForrás: Thaler Tamás / Wikipedia

Ha a zuhatagot sikerült megörökítenünk egy fotón, és onnan újabb két kilométert gyaloglunk, akkor a Kaán Károly erdőmérnökről elnevezett, bő vízű forráshoz jutunk. A vize csekély ásványianyag tartalmú, kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos jellegű, kissé kemény, alacsony nátrium-tartalmú, ivási célra megfelelő víz, de fogyasztását a területért felelős Pilisi Parkerdő Zrt. mindenkinek csak saját felelősségére ajánlja.

Travelo-tipp: Az Apátkúti-völgyben álló vadregényes tó körüli területet tavaly nyáron újították fel, a környező veszélyes útszakaszokon korlátot is építettek a turisták biztonsága érdekében. A tóhoz azonban Pilisszentlászló felől most már három túraútvonal is vezet, ezekről pontos részletességgel itt olvashatnak.

Szilvásvárad, Fátyol-vízesés

A Szalajka-völgy is gyönyörű hely a kiránduláshoz. Nemcsak szép, de ideális is: a völgyben végigzakatoló kisvasút mellett – amelynek történetéről itt bővebben is olvashat – természeti, kulturális és kulináris élvezetekben is részünk lehet. A kisvasút végállomása Szilvásvárad talán legnagyobb kincse, a Fátyol-vízesés, amely egy 17 méter hosszú mésztufagát 18 teraszán zúdul le. Egyediségét azonban a vízpermet jellegzetes fehéres árnyalata adja, amely a kalciumkarbonát-tartalmának köszönhető.

A Fátyol-vízesés nemcsak a völgy, de hazánk egyik legszebb természeti jelenségeForrás: szilvasvarad.hu

Innen egy kiadós kaptatóval érhető el az Istállós-kői barlang, amely a Bükk második legmagasabb csúcsa alatt fekszik, és hazánk leglátogatottabb ősemberbarlangjaként tartják számon. A barlang különlegességét őskori – és javarészt a faluban, a jelenleg felújítás alatt álló Orbán-házban kiállított – leletegyüttese adja. Köztük van egy olyan, barlangi medve csontjából készített, öt hang megszólaltatására alkalmas síp és egy mamutagyar, amelyek világviszonylatban is különlegességnek számítanak. 

Travelo-tipp: Ha Szilvásváradot felülről szeretnék belátni, akkor irány a Kalapat-hegyi Millenniumi kilátó, ahova félórás sétával lehet felérni a patakvölgyből egy tanösvényt érintve. A kilátó teraszáról a Bükk hegység domborzata, a Szalajka-völgy, az erdők rajzolata, és északi irányban 13 hegyvidéki falu háztetői látszanak. A kilátó ugyan nem ingyenes, hiszen felnőtteknek 500, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 400 forint a belépő, de online megváltva valamivel olcsóbb.

Solymár, Jegenye-völgy vízesés

És a végére egy főváros közeli zuhatagot ajánlanánk, amely öt méteres magasságával a Budai-hegység legnagyobb vízesésének számít. Több jelzett turistaút is található a közelében, egy kiépített lépcsős útvonalon pedig egészen a felső szintjéig el lehet jutni. Aki tömegközlekedéssel érkezne, annak a 64-es, Hűvösvölgy és Solymár, Auchan áruház között közlekedő buszra érdemes felszállnia, majd a solymári Kökörcsin utca megállóban leszállni, és nagyjából tíz percet gyalogolni.

Forrás: Szenti Tamás / Wikipedia

Ez egy olyan vízesésünk, amely kialakulását leginkább annak köszönheti, hogy a Paprikás-patak medrében a Felső-patak-hegy lábánál egy kemény anyagú homokkő gát állja útját a vízfolyamnak. Az eltelt idó során a patak vizének ereje már jócskán lepusztította ezt a kőpadot, de mivel teljesen áttörni még nem tudta, így jelenleg is mintegy 5 méteres zuhatag ékelődik a patak folyásába. Ehhez hasonló, de jóval kisebb kőgát található a patakban nagyjából 450 méterrel lejjebb is, így ott csak egy kisebb zúgót láthatunk majd.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek