Ahol a víz festi kékre a sziklákat – költői szépségű tengerparti barlangok

  A barlangok hónapjának soron következő cikkében olyan üregeket és ívelő sziklaalakzatokat mutatunk, melyek egyediségét és vonzerejét csak fokozza, hogy a tengerparton találhatók. Némelyik télen és nyáron más-más arcát mutatja, és akad olyan is, amelyikben virágállatok lakják a rejtett kis zugokat.

  A tóparti szigetek

  Kezdjük is rögtön egy kivétellel. Az Apostol-szigetek ugyanis nem tengeri szigetcsoport, hanem az Egyesült Államokban lévő Lake Superior, magyarul a Felső-tó partjainál találhatók. Mivel hatalmas tóról beszélünk (egyike a kanadai határon található Nagy-tavaknak), mondhatnánk, hogy mérete, látványa alapján akár tenger is lehetne, bár a tó vize nem sós.

  Forrás: Gottography/Shutterstock

  A víz felől nézve egyszerűen csodálatos, ahogy a part menti vörös sziklák előtt megtörik a hullámzás, míg a sziklák tetején zöldellő fák nyújtóznak a ragyogó kék ég előtt – sokan jönnek csónakon ide csak ezért a látványáért. Ráadásul télen a sziklákon ezer meg ezer ragyogó jégcsap keletkezik, és mivel a sziget partjainál is befagy a víz, ilyenkor a cseppkövekre emlékeztető, csillogó jégfüggönyt is szívesen fotózzák.

  A híres filmes helyszín

  A thaiföldi Phangnga-öböl hatalmas, 400 négyzetkilométeren elterülő vízfelület, melyben 42 kis sziget csúcsosodik ki; az öböl nagy része az Au Phangnga Nemzeti Parkhoz tartozik. A világ először talán az 1971-es Az aranypisztolyos férfi című James Bond-film bemutatása után fedezte fel magának az öblöt, ami azóta felkapott látványossággá vált. A mészkőszigetek egy része barlangokat rejt, sok olyat is, amelybe akár hajóval is be lehet csorogni.

  Forrás: Martin Pelanek/Shutterstock

  A hatás pedig egészen lenyűgöző: a kis bárkák toronymagas sziklák között lebegnek végig, és mivel a szigetek minden kihasználható négyzetcentiméterén dús növényzet burjánzik, a levelek zöldje és a vakítóan kék ég egyszerre tükröződik a víz felszínén. A hatás egyszerre drámai és látványos, nem csoda, hogy a filmesek után sok ezren beleszerettek a helyszínbe.

  Az új-zélandi „sétálós"

  A Cathedral Cove is tökéletes fotós helyszín, ami a szép partszakaszairól híres Coromandel-félszigeten található. Új-Zéland sokaknál bakancslistás – van olyan szerkesztőségi tag, aki a lezárások feloldása után szívesen venné rögtön arra az irányt –, ez a helyszín pedig csak ráerősít erre az érzésre.

  Forrás: Shaun Jeffers/Shutterstock

  A Cathedral Cove igazából nem barlang, legalábbis nem a szó szoros értelmében, de barlang érzete van, ahogy a szárazföld felől ível át a part fölött a víz irányába. Át lehet sétálni az óriási fehér sziklaboltozat alatt, ami elég széles ahhoz, hogy valóban barlangban érezzük magunkat. A tenger lustán morogva nyaldossa a talpunknál a homok fövenyt, miközben az árnyékos boltíven túl fényesen süt a nap – szinte minden érzékünkre egyszerre hat az élmény. Apálykor jó érkezni, mert ilyenkor válik láthatóvá a part, a „barlang" bejáratát egyébként víz borítja.

  A virágállatok otthona

  A Barbadoson található Animal Flower Cave a North Pointnál lévő parti sziklák alatt bújik meg. Olyannyira híres, hogy a közelben, pontosabban a sziklák tetején egy étterem is található – innen sem csúnya egyébként a kilátás. A barlangot még 1870-ben fedezték fel, majd a 20. század elején lépcsőket is építettek, hogy könnyebb legyen a lejutás.

  Forrás: Kyle M Price/Shutterstock

  A barlangból is rá lehet látni az Atlanti-óceánra, de még érdekesebb az, ami belül van. A helyiek virágállatoknak hívják a tengeri anemónákat, amelyek a sziklahasadékban élnek, ezért kapta a Virágállatok barlangja, vagyis az Animal Flower Cave nevet. A barlang belsejében kisebb-nagyobb természetes medencék is kialakultak, amikben akár úszni is lehet, attól függően, hogy mennyire mély a víz.

  A ragyogó kékség

  A görög Zákinthosz szigetének északnyugati részén találhatók a hírneves Kék-barlangok, melyekhez szervezett csónak-túrákkal lehet eljutni. Jó nagy üregekre kell gondolni, némelyikbe nemcsak a pici csónakok, hanem kisebb hajók is be tudnak menni. Ezeket a kirándulásokat gyakran úgy szervezik, hogy lehetőség van a hajóról vízbe ereszkedni, és így be lehet úszni a barlangok ölelésébe is. Persze nemcsak úszni és bámészkodni jó itt, a kristálytiszta tiszta víz és a különleges élmény miatt nagyon szeretik a helyet a búvárok is.

  Forrás: Krivosheev Vitaly/Shutterstock

  A szinte függőlegesen ereszkedő, törtfehér parti sziklák alatt vannak a barlangok, illetve ívek, melyeknek falán a víz leírhatatlan kékje tükröződik. Ez Görögország kék, az ég szinte türkizbe hajló árnyalata, melyet a víz csak felerősít, hogy aztán színesre fesse vele a sziklák oldalát is.

  Egy tökéletes romantikus zug

  A Benagil barlang a hozzá közel eső portugál falucska nevét viseli. Az ország legdélibb tartományában Algavréban található a sziklaképződmény, mely valójában egy óriási kőkupola. Varázsát az adja, hogy nemcsak az oldalán vannak boltíves nyílások, hanem a tetején is van egy nagy kerek lyuk. Így amikor besüt a nap a barlangba a pasztell árnyalatú köveken életre kelnek a színek, és még meseszerűbbé változik a hely.

  Forrás: Rad Radu/Shutterstock

  Megközelíteni többféle módon is lehetséges, például úgy, hogy hajót vagy akár csónakot bérelünk, hogy a víz felől nézzük meg a barlangot. Ez egyébként azért is jó ötlet, mert így a partszakasz más részeit is könnyedén felfedezhetjük. De el lehet jutni a barlanghoz szárazföldön is, ha valaki még ennél is egyszerűbben szeretné megoldani a dolgot.

  Egy ausztrál barlang, amely a fókák kedvenc játszóhelye

  Ausztrália mellett ázik az óceánban a Kenguru-sziget, ahová egy ausztrál út esetében mindenképp érdemes átugrani. Sokféle látnivaló van, de ami most bennünket a téma miatt különösen érdekel, az az Admiral's Arch, ami a Flinders Chase Nemzeti Park területén található. A barlang közelében vannak a Remarkable Rocks, vagyis a Figyelemreméltó sziklák névre keresztelt képződmények, illetve nincs messze a Cape de Couedic sem, ahol a világítótorony környékén találunk szépen restaurált, romantikus kis házikókat.

  Forrás: John Le/Shutterstock

  Egy egyszerű sétával el lehet jutni a szépséges kőboltozathoz, melyen keresztül a fehéren habzó hullámok csapkodják a partot. A hely báját nagyban növeli az is, hogy gyakran lehet látni a sziklák között heverészni kisfókákat, akiket legjobban az Admiral's Arch melletti sziklatócsák közelében lehet meglesni játék közben.

  A barlang, ahol még vízesés is van

  A Smoo Cave, azaz a Smoo barlang a zord skót vidék egyik legészakibb pontján található, még bőven (körülbelül 2 és fél órás autóútra) Inverness felett. A barlangot egyszerre alakította és alakítja a mai napig is a tengervíz és az édesvíz. Amit a sós víz hatalmas üreggé szélesített, azt a föld alatt folyó kis patakocskák tovább rombolták, és ez a változás nem áll le, folytonosan változtatja a barlang képét. A barlangba befolyik az Allt Smoo patak vize is, a 20 méter magas vízesés a barlang tetején lévő egyik nyíláson zubog alá.

  Forrás: Boris Edelmann/Shutterstock

  A név ősi, északi nyelvből eredeztethető, úgy gondolják, hogy azt jelenthette eredetileg, hogy „lyuk", vagy „a hely, ahova el lehet bújni". Ma erre már nemigen szolgál, mivel annyira sok a turista, hogy egy komplett infrastruktúrát építettek ki: van már például parkoló, mosdók, gyalogutak és lépcsők, melyek a szikla tetejére vezetnek fel.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!