Hat fényesen csillogó jégbarlang, ahol a valóság egészen szürreális

Víz alatti barlangokról már korábban is írtunk, egészen pontosan a barlangi búvárkodás kapcsán. Pár fokot csavarunk most a témán, méghozzá szó szerint, mivel ezúttal a világ néhány különleges jégbarlangjába kalauzoljuk el önöket. Akad közöttük olyan, amelyik egy 30 kilométer hosszú gleccser alatt bújik meg, és olyan is, amelyhez egy panorámás vendéglő tartozik. Már ma indulnának? Mert mi már nagyon vágjuk a centit!

Mer de Glace

Franciaország legnagyobb gleccsere a síterepéről híres Chamonix völgyében található. Neve magyarul Jégtengert jelent, ez az egyik legfőbb természeti látványosság a környéken. A gleccser 7 kilométer hosszú és 200 méter mély – csak hogy fogalmat alkossunk valódi méreteiről. Megközelíteni vonattal lehet Chamonix-ból, az apró vasútállomásról pedig egy kis fogaskerekű jellegű jármű viszi tovább a kirándulókat az itt található jégbarlanghoz.

Mer de GlaceForrás: Flystock/Shutterstock

Az igazsághoz tartozik, hogy a barlang nem természetes képződmény, hanem emberek vájták ki a hatalmas jégfolyamból, ettől azonban nem lesz kevésbé látványos. Valahogy úgy kell elképzelni, mint egy jég alatt lévő, jégből készült kiállítóhelyet, melyet minden nyáron újra meg újra kiásnak, mivel a gleccser körülbelül 70 métert mozog 12 hónap alatt. Különböző termeket alakítanak ki, ahol például jégszobrokat is meg lehet nézni, de persze az igazán borzongató élményt az a tudat adja, hogy egy élő gleccser gyomrában járkál az ember.

Mendenhall jégbarlang

Alaszkában, Juneau-tól körülbelül 20 kilométerre, a Mendenhall völgyben van az azonos nevet viselő jégbarlang. A barlang a 22 kilométer hosszú Mendenhall gleccserben vagyis inkább alatta található, az oldalfalait és tetejét pedig a gleccser alkotja.

Az óriási jégfolyamon belül viszont víz csordogál, és ez az a víz, amely különböző szélességű és magasságú járatokat váj ki, így alakul ki tulajdonképpen a jégbarlang. A gleccserhez kajakkal lehet eljutni a Mendenhall tavon, kisebb csoportoknak rendszeresen szerveznek ide túrákat. Az evezés után meg kell mászni a gleccsert, így lehet végül bejutni a ragyogó kék, tompa fényű jégtermekbe.

Mendenhall jégbarlangForrás: Serhat Akin/Shutterstock

A klímaváltozás hatásai miatt a gleccser minden évben egyre kisebb lesz: az 50-es évek vége óta több mint 3 kilométert csökkent a mérete, noha előtte évszázadok alatt csupán fél métert húzódott vissza.

Los Glaciares National Park

Az Argentínában nyújtózkodó nemzeti parkban található a világ legnagyobb összefüggő jéggel borított területe, az Antarktikát leszámítva persze. A Santa Cruztól délnyugatra, a chilei határon fekvő park 1981 óta szerepel az UNESCO Világörökség listáján. Különösen érdekes képződmény a 30 kilométer hosszú Perito Moreno-gleccser: a bődületesen nagy jégfolyam legmélyebb pontján 700 méter mély. Körülbelül négy-öt évente a Perito Moreno kettétörik, legutóbb 2016-ban történt ilyen.

Perito MorenoForrás: Conchi Martinez/Shutterstock

A nemzeti park területén több, gleccserekben meglapuló jégbarlang is van, ezek egészen nyomasztó hatást keltenek a víz, vagyis a Lago Argentino felől nézve, ahogy a hatalmas függőleges jégfalban sötéten ásítanak a külvilág felé. Képzeljék el például a Perito Moreno gleccsert, ahogy 5 kilométer hosszan húzódik a parton, a jégfal magassága pedig a 60 métert is eléri – legalábbis a víz szintje fölött, mivel itt a gleccser teljes magassága körülbelül 170 méter. A park területén található jégbarlangokhoz szerveznek túrákat a nyári időszakban, ez itt a december és március közötti időszakot jelenti.

Dobsinai-jégbarlang

Még egy világörökségi helyszín: a Szlovákiában lévő jégbarlang 2000 óta szerepel az UNESCO listáján. A jégbarlangot, mely Magyarország határaitól sem esik túl messze, a világ legjelentősebb jégbarlangjai között tartják számon. A hasadékot 1870-ben fedezték fel hivatalosan, ekkor merészkedett a barlang mélyére először és látta meg a különleges jégképződményeket egy bányamérnök és néhány társa. Az események innentől felgyorsultak, és hamarosan fából készült lépcsőkkel és járdákkal tették a nagyközönség számára is látogathatóvá a barlangot, 1881-ben pedig a villanyvilágítást is bevezették.

Dobsinai-jégbarlangForrás: Sági Elemér/Shutterstock

A barlang bejárata 969,5 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik a Duča-hegy északi lejtőjén. Teljes hossza 1483 méter, ebből 515 métert járhatnak be a látogatók egy körülbelül 30 perces séta alatt. A leghíresebb részek közé tartozik a jeges Nagy-terem, melynek hőmérséklete folyamatosan -3,8 és + 0,5 C között van.

Big Four Ice Caves

Vagyis a Nagy Négyes. Az Egyesült Államokban, Washington államban, nem messze Seattle-től lehet végigmenni a Big Four Ice Caves Trail-en, ami egy bő 5 kilométer hosszú túra. A szintemelkedés körülbelül 150 méter, és elméletileg semmilyen különleges felkészültséget nem igényel – akár a kutyánkat is vihetjük, csak pórázon kell vezetni a kirándulás alatt.

Big Four Ice CavesForrás: Erika Weeks/Shutterstock

A túra változatos és látványos, viszont nem árt nyomon kísérni, hogy az egyes állomások milyen kondícióban vannak, a cikk írásakor például felkerült egy bejegyzés a netre, hogy a túra térképén jelölt híd jelenleg nem használható. Igaz, alatta egy olyan komment is megjelent, hogy ettől függetlenül át lehet kelni a patakon, de számolni kell a vízzel (vagyis ennek megfelelően kell öltözni). Aki viszont elszánt, és hajlandó akár gumiruhában is nekiindulni, annak talán jó hír, hogy onnan már sima az út a barlangokig. A barlangokba bemenni veszélyes, ezt senkinek nem javasolják, de bámészkodni kintről is lehet, plusz a táj a jégbarlangokat leszámítva is csodás.

Ice Pavilion

A svájci Saas-Fee fölött, körülbelül 3500 méteres magasságban található az 5500 négyzetméteres Ice Pavilion bejárata. A jégbarlangba, azaz a Fee gleccser belsejébe egy 70 méter hosszú alagúton keresztül lehet bejutni. A helyszínt leginkább a francia Mer de Glace-hez lehet hasonlítani, mivel itt is inkább az emberek alkotta látványvilág viszi el a showt. Az óriási kiállítótérben a fények, a színek és a formák ejtenek ámulatba, gyakran rendeznek itt kiállításokat vagy különböző eseményeket.

Ice PavilionForrás: www.saas-fee.ch

Az Ice Pavilion 2016-ban teljesen megújult, létrehoztak például egy lavina-szimulációt, mely fényhatásokkal erősít rá az élményre, plusz egy lökéshullámot is érezhetnek azok, akik kipróbálják ezt a kissé ijesztő játékot. A gleccser kiállító terme csak egy dolog, ezen felül itt található a világ egyik legmagasabban fekvő forgó étterme is, mely egy óra alatt teszi meg a 360 fokos körutat. Bár a járványhelyzet miatt átmenetileg bezártak, a honlapjuk szerint 2021. február 28-ára tervezték a nyitást.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek