Zákinthosz természeti szépségei, ahol a kéknek több mint ötven árnyalata létezik

Zákinthosz a fantasztikus tengerpartjairól, hatalmas teknőseiről és a pazar panorámáiról híres. Pedig egykor Székhelye, az azonos nevű Zákinthosz az 1953-as földrengésben nagyon komoly károkat szenvedett. És bár számtalan kulturális látnivalót tartogat a sziget, valahogy az ideérkezők szemében nem ezek jelentik a legfőbb vonzerőt. Az alábbiakban a turisták által látogatott legnépszerűbb helyeket vesszük sorra. 

A leghíresebb fotópont, a Navagio-öböl

Tavaly nyáron sokan döbbenten nézték a híradásokban a leghíresebb zakinthoszi öbölben történt sziklaomlást. A plakátokon, prospektusokon szereplő Navagio-öböl az egyik legnépszerűbb hely Görögországban. Az öböl a nevét, az 1980 óta ott veszteglő hajóroncsról kapta, Navagio ugyanis hajótörést jelent. Abbana az évben az MV Panagiotis névre keresztelt teherhajó az októberi viharos időjárás során szenvedett balesetet. A legendák szerint szeszt és cigarettát csempészett. 

A hihetetlenül kék tenger, a meredek, helyenként hófehér sziklafal és a rozsdás hajóroncs együtt fantasztikus látványt nyújtForrás: Hehec / Wikipedia

És bár az idén sem kell nélkülözni ennek a méltán népszerű helyszínnek a látványát, a tavalyi sziklaomlás után komoly biztonsági intézkedéseket vezettek be az öbölben. A területet három zónára osztották. Az első zóna szabadon használható, a másodikat csapadék és földrengés esetén lezárják, és kialakítottak egy harmadik zónát, amelyet a turisták elől teljesen elzártak.

Forrás: DanaTentis / Pixabay

Az öblöt a magasból is meg lehet csodálni, de nagyon sok turista érkezik ide hajóval is. Mindegy, hogy fentről vagy lentről nézzük – a kék szín itt új értelmet kap. A legtöbb hajókirándulás programjában benne van egy megálló a Kék barlangoknál, ahol a gyönyörű sziklaüregek és -átjáróik között a kék szín tényleg minden árnyalata felfedezhető.

Kék barlangok területeForrás: Zanteisland.com

Teknősök és egyéb állatfajták

A szigeten egyébként szinte minden a természetről, a tengerről és a tengerben élő álcserepesteknősökről (Caretta caretta) szól, amely Európa egyik legveszélyeztetettebb állatfaja. A legfőbb költőhelye a Laganasi-öböl, amelyet 1999-ben Tengeri Nemzeti Parkká nyilvánítottak. A görög kormány egy sor korlátozást vezetett be, melyek érintik a halászatot, a hajózást és a turizmust is. Sajnos a park hatalmas területe miatt a szabályok betartatása nem egyszerű feladat, de igyekeznek felhívni a turisták figyelmét a teknősök megóvására. Többek között kérik, hogy ne mozdítsák el a tojásfészkek fölé helyezett kosarakat, és ne szúrjanak a homokba napernyőt.

A teknősök májusban rakják le tojásaikat, 30-40 cm mélyre ásva a homokba. A kisteknősök körülbelül másfél-, két hónap múlva bújnak ki a tojásokból, és ekkor indulnak veszélyes útjukra a tenger felé. Ha túlélik az utat, és megérik a felnőtt kort, akár a 80 kg-os súlyt is elérhetik. A teknősök megfigyelésére számos hajós túrát szerveznek. A teknős-les állatbarát változata a csónakos kirándulás, amely során nem zavarják a teknősöket, közelükbe érve még a motort is lekapcsolják. A nagyhajók nem mindig ilyen kíméletesek.

Van még más védett tengeri állat is Zakinthoszon. A sziget gyakorlatilag megközelíthetetlen sziklás nyugati oldalán él a mediterrán barátfóka (Monachus monachus) néhány túlélő példánya.

Hajózási múzeumok

Nem kell nagyon elszakadni a tengertől, ha egy kicsit száradna az ember, mert Zákinthoszon két Tengerészeti (Hajózási) Múzeum is van. Az egyiket a népszerű tengerparti üdülőhelyen, Tsiliviben találhatják Milanio Naval Museum néven, ahol különleges hajózási tárgyakat és festményeket láthatnak. Még a mínoszi korból származó hajóábrázolás is fellelhető a gyűjteményben.

A másikat pedig a főváros mögötti Strani-hegyen, Bochalinál. Itt inkább haditengerészeti jellegű kiállítás tekinthető meg. Hajóminiatűrök, haditengerészeti egyenruhák és tárgyak sorakoznak. Történelmi kaland ez, mert képet kaphatnak az első-, és második világháború, valamint a görög polgárháború során használt hadihajókról és torpedókról is.

Bochali településeForrás: Alessia1983 / Pixabay

Panorámák és strandok

A kevésbé vidám kordokumentumok után érdemes egy sétát tenni Bochaliban, ahol pazar a kilátás, és finom a fagyi. A „sokadik legszebb" panorámáért azonban innen egy kicsit még utazni kell. A sziget legdélebbi pontjánál található Keri-foknál a taverna teraszáról egy jeges kávé mellett hosszan csodálhatjuk ezt a földi paradicsomot. A helyet könnyű megtalálni, mert az ország legnagyobb görög lobogója leng a parkolójában.

Forrás: ivabalk / Pixabay

Ha nemcsak néznénk a tengert, hanem csobbannánk is benne, akkor sem fogunk csalódni. Színvonalas strandokat találhatunk egyebek mellett Laganasban, Tsiliviben, Kalamakin, Alykesben, és persze, nem hagyható ki a sziget kedvenc strandja a Bananas Beach sem. Valahogy Zakinthoszon nagyon nehéz kijönni a tengerből, mert kristálytiszta és simogató. De azért a vízi vidámparkról itt sem kell lemondani. A csúszdák szerelmesei például Sarakinadóban bőven el tudnak tölteni egy napot.  

Forrás: Zante Water Village / Facebook

Sétáljanak egyet a fővárosban!

Végezetül a sok, tengerhez kapcsolódó élmény mellett, érdemes sétálni egyet a fővárosban. Keressék fel a sziget védőszentjéről elnevezett Szent Dionüsziosz templomot, aztán nézzék meg a híres görög költő, Dionisziosz Szolomosz szobrát – Himnusz a Szabadsághoz című költeménye 158 versszakból áll, és 1865 óta Görögország himnusza. A róla elnevezett téren található a Bizánci Múzeum, amelyben csodálatos bizánci ikonok és értékes 18. századi festmény gyűjtemény ejti ámulatba a látogatókat.

Címlapfotó: KatarzynaTyl / Pixabay

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek