Szuper sípályák Európában, ahol a következő szezonban biztos, hogy csúszni fogunk

Az Alpok és Dolomitok téli üdülőhelyei nemcsak kiváló síterepeik miatt népszerűek az európai téli sportolók között, hanem képeslapokra illő alpesi falvaik és jól felszerelt síparadicsomaik miatt, ahol nem egyszer hírességekkel is találkozhatunk az utcákon vagy a hüttékben. Most azonban a járvány idején, amikor egyes helyszínek még mindig bezárkóznak, máshol pedig már tűkön ülnek a közelgő nyitás miatt, nekünk egyelőre az álmodozás marad. Mi ezekkel az európai helyszínekkel kapcsolatban szövögetünk terveket a jövőre nézve.

Még október elején kérdeztünk utazási irodákat arról, mennyire látják tervezhetőnek az idei síszezont, és szerintük mikor kezdhetjük waxolni a sílécet az idei első csúszáshoz, amelyre az az általános válasz érkezett, hogy majd akkor, ha megnyitják novemberben a határokat és karanténmentessé teszik az utazást. Aztán alig telt el pár nap, a csúszás minden reménye elszállt; meghosszabbították a határzárat, bevezették az esti kijárási tilalmat, és sok országhoz hasonlóan újra bezártunk.

És mindezzel együtt a 2020/2021-es síszezonban számos változás is bekövetkezett Európában, szinte minden, sítereppel rendelkező országnak saját járványügyi szabályai lettek. Ausztriában például másodszorra hosszabbítják meg a teljes zárlatot, a vasárnapi döntés értelmében február 8-ig tart az országos karantén. Bár a sí- és korcsolyapályák továbbra is nyitva tarthatnak, a szállodák és éttermek február végéig nem nyitnak ki, az osztrák kancellár pedig már szeptemberben bejelentette, hogy nem akar újabb gócpontot a síparadicsomokban, ezért este tízkor kompletten bezár Ausztria hegyvidéki régiója.

Így aztán azoknak, akik saját és mások egészségét sem szeretnék kockáztatni, leginkább a kivárás és az ábrándozás marad.

Ausztria, Silvretta Arena

De a következő szezonra már talán tervezhetünk egy Ischglbe vezető látogatással. A határokat átívelő, Silvretta Arena sígalaxis területén 41 modern felvonót találni és 239 kilométernyi sípályáját. Hóbiztossága általában garantált, hiszen a síparadicsom 90%-a 2000-2900 méter között terül el, és a hóágyúrendszere is az egyik legmodernebb.

Ischgl, Paznaun-völgyForrás: Shutterstock.com / Mada_Cris

A területen a kezdő és profi síelők és snowboardosok is megtalálják a saját pályájukat, sőt, egy 7 kilométer hosszú, kivilágított szánkópályát is kiépítettek a parkban. A freeride szerelmesei pedig szabadon hódolhatnak ennek a téli sportnak, gyakorlatilag napokat tölthetnek el anélkül, hogy jelölt pályákat érintenének. A szezon általában novembertől május elejéig tart, és ha semmi nem jön közbe, akkor a végét egy nagy szabadtéri koncerttel zárják le, napfénnyel és csillógó hóval.

Zermatt, Matterhorn Ski Paradise

Zermatt síközpontja jelenleg is nyitva van a helyi síelők számára. Összesen 134 kilométernyi pálya és 21 lift üzemel a terepen. Ez a síparadicsom a világ egyik legmagasabban fekvő síterülete, mivel közel 3900 méter magasságig húzódik. Legmagasabb csúcsa a Kis-Matterhorn (3883 méter), további csúcsai a Rothorn, Stockhorn és a Gornegrat. A szezon itt is november végétől kezdődik és május elejéig tart. 

Zermatt és a MatterhornForrás: shutterstock.com / Pritesh R Patel

A terep érdekessége, hogy olyan hosszú pályái vannak, melyek egészen a faluig futnak, így szó szerint hazacsúszhatunk a nap végén. A 2019-es szezonban elindított Matterhorn Glacier Ride a világ legmagasabb 3S, azaz háromköteles rendszerű felvonója, amely óránként 2000 síelőt szállít el a gleccserig, ami 3883 méteres magassága miatt egész évben síelhető. Egy másik gondola is megkezdte már a működését a síparadicsomban. A 10 személyes Kumme kabinos lift az Unterrothorn térségébe viszi a sportolókat – ez az első olyan svájci gondola, ami személyzet nélkül is közlekedik.

Cortina d'Ampezzo, Olaszország

Ennek a síterepnek az egyik legvonzóbb része Cortina D'Ampezzo elegáns és stílusos városkája, melynek hátterében ott magasodik az olasz Dolomitokban a Cinque Torri öt csipkézett csúcsa. A város gyönyörű környezetet és kiváló síterepet kínál. Miután 1956-ban itt rendezték meg a téli olimpiát, elkezdtek özönleni a tehetősebb emberek, hogy itt költsék el a vagyonukat. Cortina hosszú évekig az egyik legfelkapottabb síközpont volt. Bár mára kicsit átrendeződött az ügyfélkör, a város megtartotta eleganciáját, és szolgáltatások szempontjából mindent biztosít, ami egy jól működő európai síközponttól elvárható.

Rifugio Lagazuoi kilátóterasz és sílift állomásForrás: Shutterstock.com / Dzerkach Viktar

De nemcsak a pihenés vonzza ide az embereket, hanem az olimpiai minőségű pályák és a folyamatos hóbiztosítottság. A kezdőktől a haladókig, mindenki talál magának megfelelő pályát, sőt, egy bobpálya és egy olimpiai szintű korcsolyája is várja a rajongókat.

Grandvalira - Soldeu, Andorra

Napjainkban ezt a síközpontot tartják Európa egyik legmodernebb síparadicsomának,amely 2004-ben két andorrai síparadicsom, a Soldeu-El Tarter és a Pas de la Casa-Grau Roig egyesüléséből jött lére. A Grandvalira közel 200 kilométeres pályarendszerrel és 64 felvonóval büszkélkedik. A szezon itt decembertől áprilisig tart, és a pályákon közel 1100 hóágyú biztosítja a havat. 

GrandValira Ski, AndorraForrás: Shutterstock.com / Alexey Oblov

A sígalaxis jelenleg is üzemel, összesen 74 kilométernyi pályájával és 16 lifttel várja a síelőket és snowboardosokat. A terület így is hatalmas, de a francia oldalon található Porte des Neiges is szeretne becsatlakozni a Grandvalira rendszeréhez, így a tervek szerint 250 kilométeresre növekedhet a pályarendszer. Budapestről a legegyszerűbben Barcelonán keresztül lehet elérni a síparadicsomot és csodás hegyvonulatait.

Forrás: Sielok.huPlanetware.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek