Csengetett, mylord? – Avagy komornyikkal síeltünk Ausztriában

Nemrég írtunk róla, hogy a Turracher Höhe síterepen jártunk, ami megkapóan jó alternatíva azoknak, akik szeretik Murau környékét, de már látnának valami újat. Ráadásul Turrachon úgy nyomják meg a téli szezont, hogy telepakolják extra szolgáltatásokkal. Legutóbbi turrachos cikkünkben épp arról írtunk, hogy a síelésen kívül is mennyi aktivitást tudunk itt művelni az éjjeli szánkózástól a funparkok kiélvezésén át a motorosszános zúzásig. Turrachnak van azonban még egy érdekes, és kissé régimódi, úrias extrája: a síkomornyik.

A pályarendszer működtetői mindent elkövetnek, hogy a síkomornyik Turrach egyik húzószolgáltatása legyen. Jó, jó, de mit keres egy frakkos, karót nyelt, monoklis, hátrafésült őszes hajú úriszolga egy sípályán – merülhet fel a kérdés. Kaput nyit nekünk, majd bejelent a liftkezelőnek? A síbakancs felvétele után elviszi az utcai cipőnket a gardróbba? Csenget, ha elkészült a Germnknödel a hüttében?

Forrás: Turracher Höhe / Facebook

A fentieknek a szöges ellentéte az igazság, és ezt be is mutatták nekünk Turrachon. Szögezzük le az elején, hogy a síközpont roppant büszke a kezdeményezésére (amiről bővebben, magyarul a honlapjukon is olvashat), minden más sípálya komornyikját másolatnak tartják. Turrach komornyikjai nem frakkos szolgák, hanem kedves, jófej, rutinos sízők, akik ugyan fura hacukában vannak, de sokat hozzátesznek a síeléshez.

Hölgyem/uram, a síliftje előállt!

Mi is kaptunk egy síkomornyikot (angolosan-németesen Pistenbutlert), név szerint Elmar Ebnert, aki bőrsisakban, kvázi osztrák népviseletben csúszott előttünk hibátlan eleganciával. Nyelvi nehézségek persze adódhatnak, a profi síoktató és túravezető Elmar is németül beszélt a legjobban, az angollal már akadtak gondjai, ellenben roppant joviális és barátságos úr volt, akinek vezetésével bejártuk a sípályarendszert. A komornyik ugyanis megmutatja nekünk a legmegfelelőbb lejtőket, segít eligazodni a térképen, kvázi idegenvezetést tart a hegyen.

Turracher HöheForrás: Simone Attisani Photography / Turracher Höhe Facebook

Ezen felül kiszolgál minket, figyeli a kívánságainkat. Ha a gyerekek unatkoznak, szórakoztat, ha valakinek folyik az orra, zsebkendőt ad, ha szomjas, proseccót nyújt át (mint megtudtuk, ennek praktikus oka is van, hisz a fenti mínuszokban a víz előbb befagy, mint a prosecco), a kicsiket édességgel traktálja, és ha ég a bőrünk a napon, naptejet ad. Mi még olyanba is belefutottunk - ez valószínűleg a komornyikprogram reklámja lehetett -, hogy minden síelőnek osztogatták a fentieket az egyik ülőfelvonó alatt.

Kérem, fáradjon feljebb!

És ezzel még nincs vége, ugyanis a komornyikokra építve programokat is kitaláltak, amiket ezen a linken lehet átböngészni némi német tudással vagy Google Translate-tel. Mi a Reggeli Trilógia becenevű programra neveztünk be. A trilógia első része volt a hajnali kelés után, hogy reggel 7-kor találkoztunk a Panoramabahn nevű vegyeslift (kabinos és ülő egyben) aljában, majd hótalpakat vettünk, azzal túráztunk fel egy meredek, piros jelű pályán. A hegyen következett a trilógia második része: a napfelkelte megtekintése egy svédasztalos reggeli mellett.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Alpesi táj sípályakomornyikkal.

Zoltán Molnár (@julien_abbe) által megosztott bejegyzés,

A harmadik rész pedig a síliftek 9 órás indulásakor jött: felhozták a léceket és síbakancsokat, majd elsőként síelhettünk le a frissen ratrakolt - bár a hótalpainkkal némileg már összebarmolt - pályán. Ez valóban maradandó élmény volt - sőt, a program mindegyik fázisa -, bár a napfelkeltét a felhős idő miatt csak ímmel-ámmal láttuk.

De a programok között van családi hótalpas túra, betekintés a síliftek kulisszái mögé, bakancsos túra a téli erdőben vagy pl. éjjeli szánkózás. Pontos adatokat a túrákról, így dátumokat, kezdési időpontokat, találkozóhelyeket, felhívásokat ezen a linken talál. Érdekesség, hogy nyárra is tudunk alpesi komornyikot (Almbutlert) felbérelni, aki túrázni és piknikezni visz minket.

Az alpesi komornyik tavasztól őszig járja a vidéketForrás: turracherhoehe.at

Sőt, még egy Butlercardnak nevezett kártyát is kifejlesztettek Turrachon, ami mindenféle kedvezményeket ad nemcsak a komornyikszolgáltatás igénybevételekor, hanem a környező múzeumok, síboltok, bérbeadó helyek, sőt, még egy hüllőkre specializálódott állatkert látogatásakor is.

A komornyiknak is meg kell élni valamiből

Felmerül a jogos kérdés, mennyiért kísérgessen minket egy komornyik a sípályán? Egy órára normál esetben 70 euróért fogadható fel síszolga, de ha egyes kiemelt szállásokon alszunk, akkor csinos kedvezményeket is kapunk az árból. A háromórás ár 190, a négyórás 250, a teljes napos 480 euróba kerül. Foglalni a helyi turista információs irodában lehet vagy a linkre kattintva látható e-mail-címen és telefonszámon.

A Travelo munkatársának útját az Österreich Werbung és a Turracher Höhe Marketing GmbH szervezte és támogatta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek