Nézzék, micsoda túrautakat és apró tavakat kínál a Dolomitok királynője!

Lélegzetelállító panoráma, még az augusztusi hőségben is kellemes klíma, remek túrautak, via ferrata lehetőségek, jó borok és prosecco – mindez Budapesttől 8 órányi autóútra. A síszezont elkerülve a Dolomitok fővárosában, Cortina d'Ampezzoban jártunk. De az már az első néhány, függőleges irányban megtett méter után kiderült, hogy a világ egyik legszebb hegyi paradicsomában a lélegzetelállító jelző egyáltalán nem túlzás.

Alig két órára Velencétől találjuk a világ egyik legszebb háttere előtt fekvő sí- és aktív sport paradicsomot. Az egyébként ezeréves múlttal büszkélkedő város páratlanul szép fekvése miatt már a 19. században kedvelt üdülőhely volt, gyorsan ki is érdemelte a Dolomitok királynője becenevet.

Cortina festői látképeForrás: F. Dóra / Travelo

1956-ban itt rendezték a VII. téli olimpiát, ami még vonzóbb úticéllá tette Cortinát, és nemcsak a síelők körében, a város kedvelt célpontja lett az olasz és külföldi hírességeknek egyaránt. Brigitte Bardot, Sophia Loren és Audrey Hepburn a hatvanas években gyakran megfordult erre egy kis téli kikapcsolódásra, az elmúlt években pedig például George Clooneyval és Naomi Campbellel találkozhattak itt a szerencsések.

2026-ban újra itt lesz a téli olimpia

Milánó és Cortina d'Ampezzo közösen kapta meg a 2026-os téli olimpia rendezési jogát. Olyan ellenfeleket utasítottak maguk mögé, mint Stockholm-Åre, Sion (Svájc), Graz (Ausztria), Calgary (Kanada), Erzurum (Törökország), illetve Szapporo (Japán). Az olaszok által beadott pályázat költségvetése mintegy húsz százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyi phjongcshangié, illetve a 2022-es pekingi játékok tervezett büdzséje.

A környék gyönyörű panorámája, a szinte már drámai, havas hegycsúcsai sok hollywoodi filmrendezőt megihlettek: olyan klasszikus filmeket forgattak itt, mint a James Bond: Szigorúan Bizalmas, A rózsaszín párduc vagy Cliffhanger – Függő játszma.

Forrás: F. Dóra / Travelo

Az egyik legdrágább olasz város

A hely csillogását és a luxus-életérzést leginkább a város sétálóutcáján (a Corso Italia-n) korzózva élhetjük át. Nézegessük kicsit a luxusboltok kirakatait, térjünk be egy kávéra vagy - ahogy az olasz hagyomány diktálja - egy aperitivo-ra valamelyik bárba. Ha pedig irodalomkedvelők is vagyunk, látogassuk meg az Ernest Hemingway által különösen kedvelt Hotel De La Poste bárját, ahol stílusosan rendeljünk egy Bellini koktélt.

Cortina sétálóutcájaForrás: makalex69 / Shutterstock

Az utazási kalauzok, irodák prospektusaiban gyakran emlegetik Cortina d'Ampezzo települését az egyik legdrágább olasz városként, amit személyes tapasztalataink alapján meg is tudunk erősíteni, ugyanakkor egy pici odafigyeléssel és szervezéssel könnyen megelőzhetjük az extra kiadásokat, és találhatunk nagyon jó ár-érték arányú szállásokat is.

Ha kellőképpen kalandvágyónak érezzük magunkat, és régóta álmodozunk arról, hogy a hegyek között, gyönyörű panorámára ébredünk, szálljunk meg valemelyik rifugio-ban, azaz menedékházban. A szó fordítása picit megtévesztő lehet, de a legtöbb esetben színvonalas, felújított és nagyon kényelmes szálláshelyet találunk ezekben, akár két- vagy háromágyas elhelyezéssel is.

Rifugio Avareau 2413 méter magasságbanForrás: F. Dóra / Travelo

Fontos tudni, hogy a legtöbb menedékház autóval nem megközelíthető – foglalás előtt mindenképpen ellenőrizzük ezt –, így arra az éjszakára, amikor itt szállunk meg, egy kisebb hátizsákban csak a legszükségesebb dolgainkat vigyük magunkkal. A festői környezet bőven kárpótol majd minket, a frissen készített, finom reggeli után pedig azonnal indulhatunk is felfedezni a 2009-ben UNESCO világörökségnek nyilvánított térséget.

Szállást keres? Ezek a tippek megkönnyítik a szervezést

♦ A legtöbb hotel és nagyobb szálláshely szobái elérhetőek a legnagyobb szállásfoglaló portálokon. Ugyanakkor a kisebb panziók, magánszálláshelyek, menedékházak és kempingek kínálatát csak elvétve találjuk meg itt.

♦ Mindig nézzük meg a helyi és tematikus szállásfoglaló oldalak kínálatát is! Ilyen például a Bed-and-breafkast.it, vagy a Dolomiti.org oldala.

♦ Kempingek, magánszálláshelyek, menedékházak esetében a kiválasztott szálláshelyre külön is érdemes rákeresni, majd a weboldalukon keresztül e-mailben érdeklődni az árakról és a foglaltságról.

Földi paradicsom az aktív nyaralóknak

Túrázás, hegyi- vagy országúti kerékpár, via ferrata, terepfutás, hegymászás vagy golf: a Dolomitokban mindre bőven találunk lehetőséget képességeinknek, kondíciónknak vagy akár az aznapi kedvünknek megfelelően. Cortina környéke például több mint 400 kilométernyi jelzett túra-, és számtalan via ferrata útvonalat kínál.

Túrázók a Dolomitokban, a háttérben a Cinque Torri és Rifugio ScoiattoliForrás: F. Dóra / Travelo

Travelo tipp: Mindig legyen nálunk részletes térkép, a túraútvonalat pedig lehetőség szerint előre tervezzük meg – ehhez használjuk a mobiltelefonunkon vagy a helyi turisztikai hivatal weboldalán ajánlott és részletes leírással ellátott útvonalakat. Cortina d'Ampezzo túratérképét innen lehet letölteni, a részletes túraleírásokért pedig ide kell kattintani.

Tengerszem Cortina fölött: Lago di Sorapiss

Cortina d'Ampezzótól alig 12 kilométerre, 1923 méter tengerszint feletti magasságon rejtőzik a türkizkék színben pompázó, bájos kis hegyi tó. A tengerszem szó senkit se tévesszen meg, az elnevezés az általában kis kiterjedésű, nagyon tiszta, édes vizű, hegyi tavat jelenti, ami a vízutánpótlását a gleccserek és a hó olvadásából kapja.

Lago di SorapissForrás: F. Dóra / Travelo

A közeli Misurina-tó és a sokkal ismertebb Lago di Braies könnyen megközelíthető, kocsival szinte a tó partján parkolhatunk. A Lago di Sorapiss látványáért viszont fizikailag is meg kell dolgoznunk: autóval érkezve, a Tre Croci hágót elhagyva, az út szélén kell leparkolnunk, majd a 215-ös jelzésen vághatunk neki a közepes nehézségú, kb. másfél, két óra között teljesíthető, 5,5 km-es útnak a tóig.

Az út rövidebb szakaszokon szerpentines, de mindenhol kötelek támogatják a túrázók biztonságérzetétForrás: F. Dóra / Travelo

Az utunk során készüljünk tényleg lélegzetelállító panorámára, helyenként szerpentines, és a tériszonyban szenvedők esetében nehezített szakaszokra is. A tó mellett piknikezni is lehet, a sportosabbak pedig akár körbe is sétálhatják azt.

A Sorapiss-tó Veneto régióban, Cortina d’Ampezzótól 12 km-re, 1923 méteres tengerszint feletti magasságbanForrás: pisaphotography / Shutterstock

Azoknak, akik megéheztek, és nem vittek magukkal harapnivalót, a tó mellett található Rifugio Vandelli – eredeti német nevén Sorapiss-menedékház vagyis Sorapisshütte – konyhája lehet megoldás. Ottjártunkkor főételeket 7,5 és 13 euró között, espresso-t 1,2, aperol spritzet pedig 3 euróért vásárolhattunk.

Ha nem szeretnénk ugyanarra visszaindulni, egy hosszabb, kb. 2 óra 45 perces úttal elsőként a 213-as, majd a 216-os úton haladva érünk vissza a kiindulási ponthoz.

Forrás: F.Dóra / Travelo

Travelo tipp: mielőtt túrázni indulnánk, mindig nézzük meg az időjárás előrejelzést, és szükség esetén készüljünk esőkabáttal. Csakis kényelmes, zárt edző- vagy túracipőben vágjunk neki az útnak. Ha tehetjük, inkább hétköznapra tervezzük ezt a kirándulást, hétvégén itt is nagy lehet a tömeg.

Történelem túrabakanccsal a lövészárkokban

Az első világháború alatt Cortinától alig néhány kilométerre található Cinque Torri-nál haladt a második olasz frontvonal. A Cinque Torri egy szorosan egymás mellett elhelyezkedő óriási sziklás hegycsoport, amely szinte tornyokból álló sornak tűnik. Itt található a Cinque Torri szabadtéri múzeum is, ahol gyerekek által is könnyen járható utakon gyönyörködhetünk a Dolomitok egyik legszebb, 360 fokos kilátásában. Egykoriban innen, a lövészárkokkal és tüzelőállásokkal megerősített területről tudták megfigyelés alatt tartani a második olasz frontvonal katonái a Tofanétól a Sasso di Stria-ig terjedő teljes szakaszát.

Még szebb a kilátás, ha a Scoiattoli menedékháztól (2280 m) felkapaszkodunk az Averau menedékházig (2413 m), majd tovább a Nuvolau-ig (2575 m). Innen a hegy másik oldalára is ráláthatunk.

Forrás: F.Dóra / Travelo

A szabadtéri múzeumhoz vezető ösvény közvetlenül az 5 Torri libegő hegyállomása mellett kezdődik. A fél óra vagy akár fél nap alatt bejárható útvonalak a tornyok között kanyarognak a történelmi dokumentumok és rajzok segítségével korhűen újjáépített védőárkok és az olasz parancsnokság barakkjai között. A terület több pontján vannak múzeumi kiállítások, ahol fegyverek és a katonák mindennapos tárgyai láthatók. A szabadtéri múzeumba a belépés ingyenes.

A háborús szabadtéri múzeum lövészárkaForrás: F.Dóra / Travelo

Legkönnyebben az 5 Torri lifttel juthatunk fel a múzeum területére, az autót a lift aljában található hatalmas parkolóban hagyhatjuk, ahol a parkolás ingyenes. A lift felnőtteknek 11,6 euro egy irányba, és 16 euro, ha visszafelé is lifttel jövünk. Gyerekek után 16 éves korig 6, a nyári szezonban 8,2 eurót kell fizetni.

Ha pedig további csúcsokat szeretnénk meghódítani, ajánljuk a közeli Falzarego-hágót, ahonnan felvonóval vagy túrázva Averau (2694 m) csúcsra juthatunk, vagy Cortinából a Tofana hegycsoport három csúcsának bármelyikét (magasságuk csak néhány méterrel tér el egymástól): a Tofana di Mezzo-t (3,244 m), Tofana di Dentro-t (3238 m) és a Tofana di Rozes-t (3225 m). A mi bakancslistánkon mindegyik szerepel!

Kilátás a Lagazuoi hegységreForrás: F. Dóra / Travelo

Kihagyhatatlan fogás: a céklás ravioli

Az olasz konyha szerelmesei a Dolomitokban sem fognak csalódni vagy éhen maradni. Az itteni konyhán ugyan érződik az osztrák hatás – hiszen az Alpok ezen részét (tradicionális nevén Dél-Tirolt) az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után, az első világháborút lezáró békediktátum alapján csatolták Olaszországhoz –, de azért itt sem kell nélkülöznünk a klasszikus olasz ízeket.

A két pohár proseccohoz itt nem csak a chips az ajándék!Forrás: F.Dóra / Travelo

A speck, a polenta, risotto, krapfen szavakat gyakran láthatják az étlapokon, kóstolják meg ezeket bátran. Finom sajtokból és isteni tésztákból is bőven akad választék, a fárasztó túrák után candereli-vel (bőséges, tartalmas leves), spárgás rizottóval, puliszkás köretekkel és sok-sok remek tésztával nyerhetjük vissza az energiánkat. A tészták közül külön helyi jellegzetesség a Casunziei all'ampezzana, azaz a céklával töltött ravioli, ezt bátran ajánljuk, ha pedig kedvet kapnának otthon elkészíteni, ezen a linken találják a receptet hozzá.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek