A Zirci Arborétum télen egy kevésbé ismert arcát mutatja a látogatóknak

Télen a természet mély nyugalomban van, de az élet a Zirci Arborétumban nem áll meg. Hétvégente az időjárástól függően kitárja kapuit, ahol igazi téli világ várja a látogatóit. A park téli arcáról és az ott folyó munkálatokról Szalay Jánosné, a ciszterci arborétumvezetője beszélt a veol.hu-nak

Leginkább így ismerik a látogatók az arobrétumot a melegebb hónapokban felkeresveForrás: Lily15/Wikipedia/áthozta Istvánka a Wikipedia Commonsba

Elmondása szerint a téli arborétum egy másik, kevésbé ismert arcát mutatja a látogatóknak. Jobban fel lehet fedezni a madarakat, a mókusokat, a parkba kéretlenül belátogató őzcsapatot. Az őzekkel küzdenek a dolgozók, mert szívesen lerágják a bokrok, facsemeték friss hajtásait.

Az utóbbi években Eurázsia északi térségeiben is jóval enyhébb, hómentesebb a tél, ezért a délebbre húzódó énekesmadár csapatok is később, vagy kisebb számban érkeznek a Kárpát-medencébe. Késnek vagy elmaradnak az invazív fajok, mint a fenyőrigó, a fenyőpinty, a csonttollú és a keresztcsőrű madarak. De az arborétumban így is folyamatosan feltöltik a madáretetőket fekete napraforgó mageleséggel, almát raknak ki, a mókusoknak pedig mogyorót.

Mókusok is megjelennek az arborétum fái között - illusztrációForrás: PublicDomainPictures/Pixabay

Mindezidáig a téli hónapokban zárva tartott az arborétum, azonban most a hétvégeken, az időjárás függvényében várják a látogatókat. A látogatói útvonalak mentén az elöregedett, veszélyes fákat a biztonság érdekében kivágatták. Szánkóval be lehet menni, de kutyával nem, a téli időszakban az apátság díszudvara felől lehet megközelíteni.

Nagy az érdeklődés, az elmúlt hétvégén a látogatók száma közel annyi volt, mint egy átlagos nyári napon.

"Örülünk, hogy sokan gondolják, a park téli szépsége, egy séta a friss bakonyi levegőn felejthetetlen élményt nyújthat. Igazi csodákat fedezhetnek fel a hozzánk érkezők, a söröstót már vékony jégréteg fedi, amire azért a nagy mélység és folyamatos alsó vízmozgások miatt rámenni veszélyes és tilos. A növények is éledeznek, virágzik a jó illatú kikeleti bangita, a hunyorok kidugták a fejüket és kinyílt a téli jázmin is" – zárta ismertetőjét az arborétum vezetője.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek