Meselények vezetik a vándorokat ezeken a játékos tanösvényeken

Magyarország tájain számtalan szép tanösvény kanyarog, némelyik erdőkön vezeti végig a látogatókat, más helyeken letűnt korok nyomait lehet látni. Most olyanokat hoztunk, ahol kedves kis figurák és meseszereplők kalauzolják a kirándulókat, vagy épp komplett történeteket ismerhetnek meg a túrát végigjáró családok.

Kincskeresés és erdei hangszerek

Az Aggteleki Nemzeti Parkban két olyan tanösvényt is tudunk mutatni, ami nagyon fog tetszeni a gyerekeknek. Ezek közül az egyik, a Kincskereső játékösvény kifejezetten rájuk lett szabva, viszont ez csak tavasztól nyár végéig működik, mert utána az értékesebb, nagyobb installációkat már beviszik a szabadból. Mégsem volt szívünk kihagyni a listánkból, mi is tapasztaltuk, hogy nagyon jó, érdemes észben tartani és tavasszal ezt is bejárni. Legalább egy órát kell szánni az 1 kilométeres tanösvényre, amelyhez kincskereső felszerelést is lehet venni ott helyben (kincskereső térképpel és matricákkal!).

Fürkész tanösvényForrás: ANP archívum

A Fürkész ösvény viszont jelenleg is járható: 3 kilométeres a táv, amit 2-2,5 óra alatt lehet nyugisan bebarangolni. Míg a Kincskeresőn összesen hat darab állomáshely volt, itt már húsz olyan pont van, ahol a természettel kapcsolatos tudást lehet tesztelni és mélyíteni. A nemzeti park oldalán letölthető az ösvény térképe, de ugyanitt lehet találni egy hosszabb leírást is, ahol Fürkész, a vezető mesél arról, hogy mi mindent lehet látni az út során. Lesz szó hidakról, erdei hangszerekről, az Aggteleki-karszt élővilágáról – mindez sok jópofa feladattal. A túra a Baradla-barlang jósvafői kijáratától indul.

A boszorkány erdejében

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, két évvel ezelőtt adták át a Boszorkány meseösvényt a Soproni Parkerdőben. Mivel az ösvény végig aszfaltút mentén halad, ezért egész évben bármikor látogatható. A Károly-magaslati parkolótól indul a nyolc állomásból álló kirándulás, mely összesen csupán 900 méter hosszú. Az útvonal alapját egy helyi mese, a Kecske – patak boszorkánylegendája adja, a célja pedig, hogy a gyerekek a régi soproni történeteket, legendákat és szokásokat megismerjék.

Az egyes állomásokon különböző, a meséhez kötődő feladatokat kell megoldani a gyerekeknek, segítségképpen pedig egy térképet is kapnak a kihíváshoz, amin pecséteket gyűjthetnek az egyes pontokon.

A boszorkány házikójaForrás: TAEG Zrt.

Bár az útvonal nem hosszú, érdemes számolni azzal is, hogy minden állomáson van egy-egy játékos feladvány, amit nem kell elkapkodni, plusz, hogy a Károly-kilátó mellett egy kis erdei játszótér is van – amit egészen biztosan ki kell majd próbálni.

Tündérvilág és relaxációs hullámpad

Zalakarosról is bekerült két nagyon jó ösvény a listába. A Csiga-túra tanösvény a Zalakarosi Parkerdőben, 1152 méter hosszan vezet, az egyes állomásokon interaktív táblák mesélnek a területről. Van hangos tábla, ahol az itt élő madárfajok énekét lehet meghallgatni, de olyan is, ami az erdőben élő állatokról vagy gombákról mutat érdekes dolgokat. Nagyon jópofák az ösvény menti pihenő padok is: akad relaxációs hullámpad és interaktív kockaforgató pad is a kínálatban.

Égerfa tanösvényForrás: Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft.

Míg a Csiga-túra tanösvény egy picit nyugodtabb, inkább felnőtteknek, nagyobb gyerekeknek való program, addig az Égerösvény egy igazi gyerek kaland. Már eleve az állomások neve is olyan - Köszöntő, Égeres éneke, Zala vize táján, Tőzike tündér tavasza, Ciccegető felfedező -, hogy egyszerűen muszáj nekiindulni és felfedezni ezt az egyébként kifejezetten rövid, de annál szebb tanösvényt.

A 250 méter hosszú útvonal pallókon vezet, a táblák pedig amellett, hogy egy csomó jó dolgot mutatnak meg a tájról és az erdőről, interaktív elemekkel is meg vannak bolondítva. A gyerekek forgathatják, kutathatják az egyes megállópontokon lévő táblák egyik felét, ráadásul mindezt úgy, hogy a szülők mellett mesefigurák kísérik végig őket a sétán.

Gyerekbarát és pajzán túra is van Noszvajon

Noszvaj tele van mesével és bejárnivaló ösvényekkel, de még nincs vége a történetnek, mert folyamatosan jönnek az újabb ötletek. Ami már egészen biztosan van és bármikor nézhető, járható, tapasztalható, az a Családi meseút, mely a falu legszebb pontjain vezet végig, de ha valaki nem gyerekkel érkezik, akkor végigjárhatja az izgalmas nevű Szerelmes Pajzán meseutat is. Ez utóbbi felnőtteknek szól, de nem kevésbé varázslatos, mint a gyerekekre szabott verzió: színesre festett faládikók őrzik a szerelmes meséket és feladatokat a település legromantikusabb pontjain, a QR kódot leolvasva pedig haza is lehet vinni a történeteket.

Meseút NoszvajonForrás: Tátrai Vanda/Meseút Noszvaj

A Családi meseúton is tarka fadobozkák, vagy még inkább házikók, rejtik a népmeséket és az azokhoz kapcsolódó feladatokat. A meseútlevelet induláskor kell megvenni, ez segít megtalálni a házikókat, melyeket tetszőleges sorrendben lehet megkeresni, és persze jár a kulcs is, ami a rejtekhelyeket nyitja. Extra tipp, hogy itt van a világ legelső Mesét járó kútja is – ha az összes helyszín nem is fér bele, azért erre mindenképp el kell kanyarodni.

Családi meseút NoszvajonForrás: Tátrai Vanda/Meseút Noszvaj

Szép nagy sétával kell számolni. Ha valaki mindent be akar járni – és miért ne tenné –, akkor összesen 7 kilométernyi mesés élményben lesz része. Az útvonalat nemcsak gyalogosan, hanem akár autóval is meg lehet tenni, de járható a terep babakocsival is, és persze tökéletesen kutyabarát a túra, Blökinek sem kell otthon maradni. Nagyon sok infó van még fent a Meseút honlapján, mindenképp érdemes böngészni az oldalt.

Még egy ötlet formálódik Noszvajon, mégpedig egy erdőfürdő témájú tanösvény, mely valójában egy picit túl is van már a sima ötletelés szintjén, hiszen kitalálói már a szükséges engedélyeket is megkapták, hogy belevágjanak a munkába. Ha minden jól alakul, akkor még idén járható lesz ez az ösvény is, amelyen az évszakok szerint fognak változni az ösvény feladatai.

Egy vadonatúj meseösvény

Egészen friss a Hétágfa tanösvény, mely szeptemberben nyílt meg a Villányi-hegységben. A teljes túra 2,5 kilométer hosszú, melyen a többi tanösvényhez hasonlóan több információs táblát is elhelyeztek. Csakhogy a táblák csupán ráhangolnak a témára, ahhoz, hogy valaki elmerüljön a témában, le lehet tölteni az ötletgazdák saját fejlesztésű alkalmazását. Ha valaki jobban szeret papír alapon olvasni, akkor ugyanezt a tartalmat megkaphatja nyomtatott formában is a helyszínen.

Öt különböző témára húzták fel az interaktív állomásokat: környezettudatosság, életerő, hely szelleme, természetművészet és persze a mesék. A környezettudatosság táblái ötleteket adnak a témában, az életerő ösvényen többek között jógázni lehet, a hely szelleme az ember jelenlétéről, a természetművészet a kreativitásról szól. És persze a Meseösvény, ahol számos, gyerekeknek és felnőtteknek szóló játékot lehet találni.

A főváros környékén hatalmas a választék

Budapesten sok-sok meseösvény közül lehet választani, ezek mind olyan helyszínek, ahol a gyerekek nyelvén beszélnek a természetről, a természetjárásról. Szülőként ismerős lehet Mimó és Csipek neve, ők azok a mesehősök, akik ezeken a tanösvényeken is kalauzolják a családokat. Az első ilyen ösvény a Ferenc-hegyen nyílt meg Érzékek ösvénye névvel, 400 méter hosszú, gyorsan bejárható kis út, interaktív táblákkal, melyek a környezetvédelemről, az erdőről, az állatokról mesélnek.

A Tükörben az élővilág elnevezésű ösvényt szintén a Ferenc-hegyen alakították ki: ez a hegy gyomrában lévő barlangot és annak élővilágát mutatja be – a felszínen. A föld alatti túra így csupán képzeletbeli, azonban a színes táblák segítségével sokat meg lehet tudni erről a rejtett világról.

A Ferenc-hegyi tanösvényenForrás: Sziráki Lili

A Sas-hegyen egy 150 méter hosszú tanösvény kanyarog, melyet 15 perc alatt be lehet járni. Itt a hely növény- és állatvilága a téma, a felfedezést pedig szintén interaktív táblák segítik – többek között állati fo(r)gócska. Míg a Sas-hegyen Cincér Kázmér csatlakozott Mimóhoz és Csipekhez, addig a Kis-Sváb-hegyen Kormos, a holló érkezik segítő társnak. A gyerekek minden érzékszervüket használhatják az 1 kilométeres táv bejárása során, így például megtapinthatják a honos állatok óriási szobrait, míg a zene-ládából az erdő hangjai csendülnek elő.

A Kis-Sváb-hegyi tanösvény egyik állomásaForrás: Sziráki Lili

A San Marco utcában található Záporkertben is van egy ösvény, ahol a városi kertekkel ismerkedhetnek meg egy picit a gyerekek. Ide kattintva még többet olvashat az összes felsorolt ösvényről, és a hozzájuk kapcsolódó programokról.

Itt egy hangya lesz a túravezetőnk

A Börzsöny és a Cserhát kapujaként is emlegetett Naszály északi lábánál kerekít ki egy 5 kilométeres körtúrát a Gyadai tanösvény, amelynek 13 állomásán Hangya Dani kíséri végig a gyerekeket. Itt 2,5-3 órás nyugodt tempójú cammogással lehet bejárni a teljes útvonalat. A nagyobb megállópontok között kisebb táblák is mesélnek plusz érdekességeket a tájról, az erdőről, az itt élő állatokról; van, ahol egyszerűen faoszlopokra tettek ki QR-kóddal ellátott kis táblákat. A tanösvény nagyon változatos terepen fut: réten, pallósoron, fák alatt és lengőhídon.

Hangya Dani várja a gyerekeketForrás: Ipoly Erdő Zrt./Katalinpusztai Kirándulóközpont

A hídon az őszi, nyálkás időben óvatosan kell átkelni, mert a fa csúszós lehet, de ki is lehet kerülni akár a mellette vezető lépcsőn. Nem kell az egész tanösvényt bejárni, az Óriások pihenőjétől vissza is fordulhatunk, odáig pedig tényleg könnyen járható az út.

Itt indul a túraForrás: Ipoly Erdő Zrt./Katalinpusztai Kirándulóközpont

A tanösvény a szendehelyi Katalinpusztai kirándulóközponttól indul, és már itt is nagyot lehet játszani a kirándulás megkezdése előtt. Jópofa megoldás a csóványosi kilátó kicsinyített mása, az interaktív kiállítás, az erdei teázó és a mini vasút – nem kisvasút, mert ez még annál is kisebb. A tanösvény egész évben járható, az aktuális programokért pedig érdemes böngészni a kirándulóközpont honlapját

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek