Sikeresek voltak a próbaterápiák, hamarosan gyógybarlang lehet a Baradla

Három évszakban, a téli, nyári és őszi időszakban is lezajlottak próbaterápiás kezelések, írják az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán, amely egyben azt is jelenti, hogy hamarosan hivatalosan is gyógyhellyé nyilváníthatják hazánk egyik leghíresebb barlangját, a Baradlát.

A Baradla-barlangForrás: Tainar/Shutterstock

Az évszakonként 3-3 hétig tartó, napi 3 órás próbaterápia a Baradla barlang ún. Róka-ágában kialakított terápiás helyiségében, az edelényi Koch Róbert Kórházzal együttműködésben zajlott. A terápián résztvevő, légúti megbetegedésben szenvedő betegek saját tapasztalatai, az egészségügyi szakszemélyzet vizsgálatai és a műszeres mérések is azt igazolták, hogy a barlang levegője egyértelműen pozitív hatással van a légzőszervi problémákra, a betegek állapotában jelentős javulás állt be.

 

Forrás: AGGTELEKI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG

A gyógybarlanggá minősítéshez szükséges vizsgálatok lezárása után lehetővé válik a szükséges dokumentumok és az engedélykérelem benyújtása az egészségügyi hatóság felé. És ha végül minden jól alakul, a minősítést 2021. első felében meg is kaphatja a Baradla.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek