Erdők mélyén, de a Budapest táblát el sem hagyva

Ahogy a belvárosban jövünk-megyünk, dugóban ülünk, vagy tömegközlekedésen, és a tél közeledtével egyre szürkébb körülöttünk a városi táj, nehéz elhinnünk, hogy Budapest közigazgatási területén belül is vannak túraútvonalak, ha még nem jártuk be őket. Pedig a természet volt itt előbb, még ha mostanra kisebb területekre szorult is csak vissza a fővárosi „rengeteg". És szó szerint szinte minden kő alatt egy újabb érdekes történet bújik meg. Ezeket fedezhetjük fel most rendhagyó városi sétákon, amelyekből négyet alaposabban bemutatunk.

Mesél a Budai erdőForrás:Bankó Gábor/Hosszúlépés. Járunk?

Ahol a kövek is a múltról mesélnek

A Beyond Budapest Évmilliók tanúi - Természetjáró séta a Mátyás-hegyen programján arról tudhatunk meg többet, hogy hogyan nézett ki a mai Budapest ötszáz, ezer vagy még inkább: akár sok millió évvel ezelőtt. Milyen nyomokat találhatunk még mindig itt azokból az időkből, amikor a területet még tenger borította, hogyan formálódott a ma ismert domborzat az évmilliók során, mit mesélnek a kőzetek, a barlangok, és később hogyan alakította az emberi beavatkozás olyanná az erdőt, amilyennek ma látjuk.

A Mátyás-hegy molyhos tölgyei és karsztbokorerdei között sétálva megtudhatjuk többek között, hogy mik azok a nummuliteszek, a töbrök és a holtfa. De megtanulhatjuk azt is, hogy milyen invazív fajok jellemzőek a környékre, ezeknek miért káros a jelenléte, és mi mit tehetünk, hogy ne járuljunk akaratlanul is hozzá, hogy ezek még jobban elszaporodjanak. A kirándulás során útba ejtjük az Árpád kilátót és a Francia-bányát is.

Forrás: travelo.hu

A csapat összesen 5,4 kilométert sétál majd az erdőben, körülbelül 288 métert felfelé, majd 231 métert lefelé. Így aztán az fogja magát igazán jól érezni ezen a programon, aki egy kis kapaszkodástól sem riad el. A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy mindenképp kényelmes cipőben érkezzenek, gondoskodjanak megfelelő mennyiségű folyadékról, és ami a legfontosabb, hogy a túra egyetlen métere alatt se feledjék, az erdőben csupán vendégként járnak, ennek megfelelően tiszteljék és óvják a környezetet.

A túra az átlagos városi sétákhoz viszonyítva hosszú, négy órás. A részvétel ára 3700 forint / fő. A következő két időpont pedig, amire lehet jelentkezni: 2020. november 21. szombat és december 6. vasárnap.

Ahol királyi vadászatoknak és Csontvárynak is nyomába eredhetünk

A Hosszúlépés.Járunk? Mesél a budai erdő nevű sétáján a túravezető erdész végzettségű, de dolgozott rádiós és televíziós területeken is, még Szibériában is járt, ahol a hantikról forgatott filmet. A szervezők oldalán szereplő bemutatkozója szerint azonban a változatos életút csak látszólagos, mert valójában mindig egyetlen téma érdekelte: az ember és a természet kapcsolata. Ezt a rajongását személyesen is megtapasztalhatjuk, ahogy végigvezet minket az erdőben a történelem és a természet kapcsolatának helyszínein.

Az erdész-túravezető elmondásában megelevenednek a királyi és elvtársi vadászatok, a II. világháború katonasírjainak és lövészárkainak történetei, de élőben láthatunk egy különleges libanoni cédrust is, és azt is megtudhatjuk, hogy miként telnek a mindennapok egy városi erdőben, és mit csinál egy 21. századi erdész.

A séta a hűvösvölgyi villamos-végállomástól indul, három és fél óra hosszú. A részvételi díj 4290 forint / fő. A következő időpontokra lehet most jelentkezni a sétacég oldalán, minden meghirdetett időpont szombati napokra esik: november 7., november 14. és november 21.

Forrás: Bankó Gábor/Hosszúlépés. Járunk?

Ahol kiderül minden a budapestiek közkedvelt kirándulóhelyéről, a Normafáról

A Normafa a budapestiek egyik legkedveltebb kirándulóhelye - azonban a mennyei rétes illatán túl legendák és történetek is belengik a budai hegység tisztásait, és visszaröpítenek minket egészen a Hunyadiak koráig.

A Beyond Budapest A Viharbükk legendái - Erdei séta a Normafától Szépjuhásznéig elnevezésű természetjáró sétáján a Normafa kevésbé ismert titkait és a mendemondákat követve vezet az út a Szépjuhásznéig. A túra során megtudhatjuk, hogy honnan is ered a Normafa név, ki az Angyalok királynéja, és mit is jelent, ha azt halljuk: a szív-sétaútja. A mai napig népszerű budai erdő nem csak a sízők és a kiránduló családok közkedvelt célpontja, de egykor Hunyadi Mátyás, Erzsébet királyné és a Nemzeti Színház művészei is szívesen sétáltak a ma is kacskaringó ösvényeken. A séta az egykori Pálos kolostor maradványait is útba ejti és feleleveníti az Úttörőmozgalom emlékeit is.

A túra hossza négy óra. A részvétel ára 4000 forint / fő. Az idei évre még a következő időpontokra lehet jelentkezni a Beyond Budapest oldalán: november 1. vasárnap, november 29. vasárnap, december 13. vasárnap és december 28. hétfő.

A Beyond Budapest mátyás-hegyi túrájánForrás: Chripko Lili/Beyond Budapest

Ahol megtudhatjuk, hogy mi az a lakófa, és kik élnek gyökérkapcsolatban – mindezt az alkonyati erdőben

Járt már valaha este az erdőben? Ha még nem, most itt a lehetőség szervezetten, csapatban, egy erdőmérnök túravezetővel elindulni felfedezni a Pilisi Parkerdőt alkonyat után! A Hosszúlépés. Járunk? Vár a sűrű erdő... című legújabb sétáján az esti vadon titkaiba is bepillanthatunk. Megtapasztalhatjuk, milyen a téli erdő csöndje, nyugalma és hogyan hat, ha néhány órára kiszakadunk a nagyvárosi mindennapokból.

Az erdő toposza évszázadok óta izgatja az emberek fantáziáját, ugyanakkor a kiismerhetetlensége rémisztő is egyben. Ezen a sétán többek között annak járhatunk utána, hogy milyen szerepet játszik a mesékben a sötét rengeteg, hogyan keveredtek rossz hírbe a denevérek és miért az erdőben találkoztak a boszorkányok. Kiderül az is, hogyan segítenek a csillagképek, mi az a lakófa, kik élnek gyökérkapcsolatban és mit tehet értünk az erdőterápia.

Forrás: Bankó Gábor/Hosszúlépés. Járunk?

A túra hossza két és fél óra, a részvételi díj 4290 forint / fő. Az első időpont november 13-án, pénteken lesz, délután háromtól, majd a következő rögtön másnap. Decemberre négy napra (dec. 5., 6., 29. és 30.) hirdették meg ezt a sétát. Jelentkezni a Hosszúlépés oldalán lehet, ahol szervezők felhívják a figyelmet arra is, hogy érdemes a mobilokat kikapcsolni, hogy lelassulhassunk, és be tudjuk fogadni az erdő neszezéseit.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek