Egy festői svájci falu lakóinak is elege van a turistákból – erre a lépésre készülnek

Az utóbbi években az apró svájci település, Lauterbrunnen népszerűsége a nyári szezonban olyannyira megnőtt, hogy a helyiek gyakran panaszkodni kezdtek a hozzájuk látogatók rendbontó viselkedésére és a megnövekedett forgalomra.

Lauterbrunnen egy alpesi falucska hegycsúcsokkal, vízeséssel és csinos utcákkalForrás: chensiyuan/Wikipedia

Emiatt szabadulnának a turistáktól, de legalább is az egynapos velencei városi belépők mintájára ők is megadóztatnák az átutazóba érkező látogatók tömegét. Az olasz városhoz hasonlóan Lauterbrunnen belépődíja csak az egynapos látogatókra vonatkozna.

Kivételt képeznek azok a vendégek, akik például szállodát vagy kirándulást foglalnak le, vagy tömegközlekedéssel érkeznek" – magyarázta Karl Näpflin polgármester.

A belépődíj is hasonlóan alacsony összeg lenne, mint Velencében, nagyjából 5 és 10 frank közötti (kb. 2000-4000 forint forint) – írja a Time Out.

Mostanában egyre többet hallani arról, hogy egy-egy város vagy falu lakói szenvednek a tömegturizmustól és emiatt lépéseket készülnek tenni. A portugál hatóságok is bejelentették, hogy a Madeira-szigetekre utazóknak hamarosan adót kell fizetniük. A Comói-tóhoz évente körülbelül 1,4 millió látogat, emiatt ez lehet a következő európai úti cél, ahol idegenforgalmi adót vetnek ki a turistákra, de hasonló a helyzet Balin is. A Kiotói Gion gésanegyedből pedig hamarosan ki is tiltják a látogatókat, akik gyakran zaklatják a hagyományőrző előadóművészeket.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek