Kiotó kitiltja a turistákat a gésanegyed egyes részeiről, mert nem tudnak viselkedni

A Gion gésanegyed Kiotó egyik legnépszerűbb része a turisták körében. Úgy tűnik viszont, hogy hamarosan kitiltják a látogatókat a festői sikátorokból. Gion lakosai arra kérték ugyanis a városi tanácsot, hogy tegyenek az ellen valamit, mert egyre több turista érkezik a negyedbe, akik gyakran zaklatják a hagyományos előadóművészeket – írja a The Guardian. 

Maikók sétálnak Kiotó utcáinForrás: Juri Pozzi/Shutterstock

Giont, ahol a hagyományos geikó és maikó előadóművészek az esti teaházi találkozókra indulnak, a látogatók rendszeresen célba veszik a telefonjaikkal. Néhányan figyelmen kívül hagyják azokat a táblákat is, melyeken kérik őket, hogy tartsanak illendő távolságot a gésákkal, illetve ne nyúljanak a drága kimonóikhoz. Feljelentések érkeztek magántulajdonba behatoló személyekről is.

A gésák művészek, nem illik zaklatni őketForrás: Juri Pozzi/Shutterstock

Decemberben a gioni lakosokból álló tanács megsürgette a város kormányát, hogy lépjen fel a rakoncátlan turisták ellen, arra panaszkodva, hogy környékük „nem egy vidámpark". A kiotói tisztviselők azt mondták, hogy a Gion szűk magánutcáiba való belépési tilalom a jövő hónapban lép életbe, bár nem világos, hogy a korlátozást hogyan fogják érvényesíteni.

Kitiltják a turistákat Kiotó egyes részeirőlForrás: shutterstock.com / Sean Pavone

Nem akarjuk ezt megtenni, de kétségbe vagyunk esve"– mondta Isokazu Ota, a tanács egyik tagja, hozzátéve, hogy táblákat helyeznek el, amelyek emlékeztetik a látogatókat az új intézkedésekre.

Ota panaszkodott, hogy egyes látogatók amatőr paparazziként viselkednek, amikor egy gésát látnak a szűk utcákon sétálni, amelyek közül néhány mindössze két méter széles.

A korábbi próbálkozások, amelyek arra ösztönözték a turistákat, hogy ne közelítsék meg a nőket –beleértve a figyelmeztető táblákat és a 10 000 jenig terjedő pénzbírságot a nem beleegyező fotózásért, – nem tudták elriasztani a látogatókat, így inkább kitiltják őket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek