A svájci hágó, amiről senki nem tudott, most előkerült a jég alól

Persze nem egyik pillanatról a másikra bukkant elő a hágó. 2012-ben már azért sejteni lehetett, hogy valami készülődik, bár akkor még 15 méteres jég borította. Az átjáró által elválasztott Scex Rouge és Zanfleuron gleccserek idén az elmúlt tíz nyár átlagánál háromszor többet vesztettek vastagságukból. Szakértők szerint a Zanfleuron-hágó szeptember végére lesz teljesen jégmentes.

Túrázás a Glacier 3000 gleccserrégió területénForrás: AFP/Fabrice Coffrini

A tudósok úgy becsülik, hogy a 2800 méter magasan fekvő keskeny földdarabot legalább 2000 éve borítja jég. Mostani előbukkanása, a Glacier 3000 régiót kezelő szervezet beszámolója szerint, már a közeljövőben is jelentősen befolyásolja majd a télisportokat. Edig például a Zanfleuron gleccseren a Scex Rouge gleccser alsó végénél lévő ülőliftig lehetett síelni.

A szakemberek szerint a következő 10-15 évben a Scex Rouge gleccser helyét egy természetes tó foglalja majd el, amely előreláthatólag körülbelül tíz méter mély lesz, térfogata pedig eléri a 250 ezer köbméter is. A teljes cikket a Kisalfold.hu oldalon olvashatjákok el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek