Európa rejtett gyöngyszemei 1: Svájc hegycsúcsokkal és tavakkal körbevett csodafalvai

Ha Svájc legismertebb településeire gondolunk, a legtöbbünknek Zürich, Bern, Genf, Bázel, esetleg Lucern jut elsőre az eszünkbe. De ha igazán meseszerű, lenyűgöző helyekre vágytok, akkor tartsatok most velünk, hogy felfedezzétek az alpesi ország három legszebbnek kikiáltott apró falvát!

Grindelwald, a gleccserfalu

Varázslatos hely, egy téli paradicsom, de higgyétek el, hogy minden évszakban lenyűgöző! Egy apró település a Berni-Alpokban, amely a több mint 4000 méter magas Jungfrau hegyhez vezető régió népszerű átjárója. Grindelwald híres hegyi falva egyedülálló alpesi tájba ágyazódik egy másik hegy, az Eiger északi oldalának lábánál. Nézzetek körül, milyen lenyűgöző a táj!

A gleccserfalu sokszínűsége messziről vonzza a látogatókat: az érintetlen természetben sportolási- és kikapcsolódási lehetőségek széles skálája várja az oda érkezőket, és egyúttal tökéletes kiindulópont a hegymászáshoz az Eiger-hegy északi oldalán. A Gletscherschlucht, egy gleccser-szurdok Grindelwald mellett, ahol pedig vízesésekkel tarkított ösvényeken kirándulhattok. Az apró faluban télen síelhettek is, a többi évszakban pedig túrázni, golfozni, siklóernyőzni, biciklizni lehet, sőt, a magasból drótkötélpályán is átsuhanhattok a gyönyörű táj felett. A közeli Brienzi-tavat pedig kenuval vagy akár vízibiciklivel is felfedezhetitek. További információkat ide kattintva olvashattok.

Interlaken, a két tó között fekvő ékkő

Aki ellátogat Grindelwaldba, annak érdemes buszra vagy vonatra pattannia vagy kocsiba szállnia, mert onnan csupán szűk fél órára található egy másik mesés falucska, Interlaken. A Thuni-tó és a Brienzi-tó között fekvő, és három hatalmas hegy által körbevett település a földrajzi fekvése okán minden irányból nézve lenyűgöző kilátást nyújt. A régió nagy csúcsai – az Eiger, a Mönch és a Jungfrau – is megközelíthetők innen az alpesi vasutak vonataival. Nézzetek körül a smaragzöld vizű tóparton, amely csábítóan hívogat!

Interlaken környékén a nemzetközi turizmus már az 1800-as évek elején begyűrűzött, mert a hegyi levegő és a túrázás odavonzotta a vendégeket. Akkortájt olyan híres emberek is megfordultak ott, mint Goethe vagy Felix Mendelssohn. A falu sikerét tovább növelte, hogy 1890-ben elkészült a Berni Oberland vasút, majd a Jungfrau vasút 1912-ben. Azóta több mint 45 hegyi vasút, felvonó, ülőlift, sílift vezet 200 kilométernyi sípályákhoz, illetve a sűrű túraútvonal-hálózathoz, ami számtalan kirándulási lehetőséget kínál. A közeli Harder Kulm-hegy tetején található egy panorámás kilátó is, amely siklóval érhető el. A Thuni-tó és a Brienzi-tó vizein pedig kirándulóhajók, köztük történelmi gőzhajók is járnak. További információkat ide kattintva találhattok.

Morcote, Ceresio gyöngyszeme

Grindelwaldtól és Interlakentől már jó kétórás utazási idővel távolabb, az olasz határ közelében, a Luganói-tó mellett található  a „Ceresio gyöngyszemének" (Lugano a latin Ceresius névből származik, így lett Ceresio) becézett festői falu, Morcote. Jellegzetesen szűk sikátorokkal, régi, patrícius otthonok árkádjaival, értékes építészeti emlékekkel és természeti szépségekkel dicsekedhet az 1000 fő alatti lakosú település.

Építészeti szempontból különösen érdekes a Santa Maria del Sasso templom, a teraszos temető és a XIV században épült Kapitány tornya. Azok, akik szeretik a természetet, feltétlenül keressék fel a gyönyörű Scherrer parkot, ahol szubtrópusi növények virítanak a tóparton, de a települést végig hangulatos kirándulóhelyek tarkítják.

A parkból lenyűgöző kilátás nyílik a tóraForrás: Mor65_Mauro Piccardi/Shutterstock

A vízparti részeken tipikus tornácos és loggiás házak állnak egymás mellett: köztük látható a Paleari-ház, a főurak egykori elegáns rezidenciája, amelyet 1483-ban építették, majd 1661-ben alakítottak át. További információkat ide kattintva találhattok.



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek