Sziklaomlás várhat egy apró svájci falura, a lakóknak csomagolniuk kell

Az apró svájci Brienz nevű falu lakóit felszólították, hogy azonnal pakolják össze minden holmijukat, és távozzanak otthonaikból, mert az elkövetkezendő napokban kétmillió köbméternyi szikla fog lezúdulni a település feletti hegyről – adta hírül a BBC.

Mesés környezetben élnek a brienziek, de a napokban több köbméternyi szikla zúdulhat rájuk a település feletti hegyrőlForrás: Shutterstock/Robert Buchel

A kiürítési parancs nem okozott teljes meglepetést a mintegy 70 lakos számára, mivel a keleti Graubünden tartományban található Brienzt egy ideje geológiai szempontból veszélyesnek ítélték.

Megkezdődtek a munkálatok a terület stabilizálására, de a csuszamlás jelei már egyértelműek, a helyi templomtorony megdőlt, és az épületeken is nagy repedések jelentek meg. A helyiek azt mondják, már megszokták, hogy egészen nagy sziklatömbök zuhannak a kertjeikbe.

A svájci alpesi régió különösen érzékeny a globális felmelegedésre: a gleccserek zsugorodásával a hegytetőn lévő jég olvadni kezd, így a kőzet instabillá válik. A geológusok arra figyelmeztettek mindenkit, hogy a kőzetmozgás a napokban felgyorsulhat. 

A helyeik többbségét, akik arra kényszerültek, hogy elhagyják otthonukat, a szomszédos falvakban és egy közeli síközpontban szállásolták el, egyelőre nem tudni, hogy mikor térhetnek újra haza, illetve, hogy addigra még állni fognak-e a házaik.

2006-ban is súlyos károkat okozott a földcsuszamlásForrás: AFP/Bruno Ferrandez

2006-ban hatalmas szikladarabok hullottak le a híres svájci Eigerről, ami miatt a túraútvonalakat lezárták, és a geológusok arra figyelmeztettek, hogy ilyen eseményekre a jövőben gyakrabban lehet számítani. 2017-ben hatalmas földcsuszamlás sújtotta Bondo falut, szintén Graubündenben, melynek következtében nyolc ember életét vesztette. A legutóbbi mérések kimutatták, hogy a svájci gleccserek térfogatuk több mint felét veszítették el az elmúlt 100 évben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek