Ez a 10 legszebb tóparti üdülőhely Európában

A tengerparti nyaralások egy idő után unalmassá válhatnak, ezért ha a hullámok és a napágyban fekvés helyett felfedeznéd Európa legszebb tópartjait és a mellettük elterülő történelmi városokat, tarts velünk és mutatunk 10 lenyűgöző – köztük egy magyar – úti célt, ahol garantáltan feltöltődhetsz.

Forrás: Zdenek Matyas Photography/Shutterstock

Megmutatjuk a legszebb tavakat és a mellettük elterülő izgalmas városokat, ahol nagyokat csobbanhatsz a csodás tavakban, kirándulhatsz, vagy kulturális-, gasztronómiai- és sportprogramokon vehetsz részt.

1. Sirmione a Garda-tónál – Olaszország

A 370 négyzetkilométeres tó déli csücskében fekszik a csodálatos kisváros, Sirmione, ami félszigetként nyúlik bele a Garda-tó tiszta kékjébe, ahonnan a lenyűgöző Monte Baldo-panorámára nyílik kilátás. Bár nyáron sok a turista, a város megőrizte eredeti báját, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy sok a helyi lakos.

A város nevezetességei közé tartozik az impozáns várkastély és „Catullus barlangjai". Ezek a valaha talált egyik legnagyobb római kori villa romjai, amelyek közvetlenül a Garda-tó partján találhatók.
Sirmione másik különlegessége a bugyogó termálforrás, amely különösen enyhe klímát biztosít, és már a római korban is fontos fürdővárossá tette a várost. A városban ma két modern termálközpont működik.

A Scaligera kastély Sirmione szélénForrás: Shutterstock/Ekaterina Polischuk

2. Locarno a Maggiore-tónál – Svájc

Mélykék víz, mediterrán pálmafák, impozáns hegyi panorámák uralják a Maggiore-tó környékét. Locarno Svájc legmelegebb helye, a gyönyörű óváros szűk utcáival, pasztellszínű házaival és kis árkádjaival minden évben vonzza az utazókat a világ minden tájáról, viszont sokkal kevésbé zsúfolt, mint a nagyobb Garda-tó városai, kivéve a híres Locarnói Filmfesztivál ideje alatt.

A város leghíresebb látnivalói a tó feletti sziklán álló zarándoktemplom, a Castello Visconteo, ami egy XII. századi erődítmény az óváros szélén, a Malinconia imakápolna és a Sant'Antonio Abate plébániatemplom.

Locarno városából festői kilátás nyílik a tóraForrás: Makalu/Pixabay

3. Konstanz a Bodeni-tónál – Németország

Három ország 33 városa szegélyezi a Bodeni-tó partját, ezért nehéz eldönteni, hogy melyik partról ugorjunk a hűs vízbe. A Reisereporter Konstanz városát ajánlja, gyönyörű óvárosával, festői sikátoraival, középkori várostornyaival és árkádjaival.

A Bodeni-tó számos lehetőséget kínál a vízi sportok kedvelőinek: evezés, szörfözés, vitorlázás, evezés, búvárkodás, úszás. Ha pedig a csendesebb pihenést kedveljük, irány a 4 strandfürdő egyike vagy a termálfürdő.

A Bodeni-tó naplementekor is gyönyörűForrás: Nordseher/Pixabay

4. Como a Comói-tónál – Olaszország

Hosszú tóparti sétány, csodálatos épületek és templomok: a tó déli partján fekvő 85 ezer lakosú Como városában ötvöződnek az impozáns történelmi épületek és a Comói-tó idilli tája. A történelmi városfal által keretezett óváros központja kis boltoknak, kávézóknak és éttermeknek ad otthont.

A ciprusok, olaj- és citromfák szegélyezte tó tiszta vizére néző tóparti sétány különösen vonzza a látogatókat, sőt ajánlott egy hajókirándulás is a tavon.

Kilátás a Comói-tóra és Vezio falura - bármerre járunk a tó környékén, szebbnél-szebb helyekre bukkanunkForrás: robertharding via AFP/Frank Fell/Frank Fell

5. Ohrid az Ohridi-tónál – Macedónia

Legyen szó évszázados templomokról, amfiteátrumokról vagy egy erőd maradványairól, Ohridban sétálva minden sarkon érezni lehet a múltat. A tiszta, kék gleccservizet nézve nem is gondolnád, de a nyáron 21 fokos Ohridi-tó a világ egyik legrégebbi tava, több mint kétmillió éves múltra tekint vissza. A  város 1979 óta az UNESCO Világörökség része.

Ohrid, Észak-Macedónia egyik gyönyörű városaForrás: Dimitris Vetsikas/pixabay.com

6. Luzern a Luzerni-tónál – Svájc

Ne tévesszen meg a festői panoráma: Luzern nem egy álmos hely, lüktet benne az élet. A menő kávézók, az évszázados látnivalók, mint a Kápolna-híd és a Víztorony, valamint a múzeumok között rengeteg felfedezni való van. És ami a legjobb: a városközpont autómentes.

Ha hűsölni szeretnénk, Luzern környékén nyolc tóparti üdülőhely található, ahol nyugodt körülmények között élvezhetjük a fürdőzést.

Luzern cseppet sem egy álmos városka, tele van programlehetőségekkelForrás: Pixabay

7. Tihany a Balaton mellett – Magyarország

A magyarországi Balatonban még a fagyoskodók is élvezhetik a fürdőzést: a tó sekély mélységének köszönhetően nyáron akár a 28 fokot is eléri – ezt a hőfokot nyílt tenger aligha éri el. Közép-Európa legnagyobb édesvízi tavába nyúlik be a varázslatos Tihanyi-félsziget, amelyről korábban mi is megírtuk a tapasztalatainkat.

Tihany leghíresebb nevezetessége a Tihanyi Bencés ApátságForrás: ZGPhotography/Shutterstock

8. Waren a Müritz-tónál – Németország

Waren városát három tó határolja, köztük Németország legnagyobb belvízi tava, a Müritz. Ez a Mecklenburgi Tóvidék többi felső tavához kapcsolódik, így egyik víztömegből a másikba merülhetünk.

A fürdőváros óvárosában két templom, a St. Marien és a St. Georgen, a régi városháza, valamint számos kis üzlet és étterem található. A wareni kikötőben hajót bérelhetünk és tengerre szállhatunk, vagy autóba pattanhatunk, hogy megnézzük a közeli Damerower Werder-félszigeten élő bölényket.

Müritz is jogosan érdemelte ki a helyét a listánForrás: Sina Ettmer Photography/Shutterstock

9. Genf a Genfi-tónál – Svájc

Víz, hegyek, nagyváros, Michelin-csillagos éttermek, kultúra és sport – valószínűleg nincs olyan minőségi kikapcsolódás, amit Genf ne tudna nyújtani. A város nevezetessége a Jet d'eau: a látványos, 140 méteres szökőkút már messziről látható a Genfi-tónál.

A Plage des Eaux-Vives strandról csodálatos kilátás nyílik a szökőkútra, miközben pihenhetsz a homokos strandon, és felfrissülhetsz a hűs tóban. A város központjában még két fürdőhely található: a Plage du Reposoir és a Bains es Paquis.

Genf a turisták minden igényét kielégítiForrás: AFP/Fabrice Coffrini

10. Bled a Bledi-tónál – Szlovénia

Van valami meseszerű a Bledi-tóban, melynek közepén, egy kis szigeten áll a gótikus Szűz Mária mennybemenetele templom. A tiszta vízben festői hegyvidéki táj tükröződik, a középkori Bled vára pedig a parton, egy 139 méter magas sziklán trónol. A kisváros, Bled rengeteg kikapcsolódással vár: tóra néző termálfürdőkkel, csodaszép túraútvonalakkal, vízi sportokkal és szállodákkal.

Viszonylag alacsony, 475 méteres tengerszint feletti magasságának köszönhetően a bledi gleccsertó az Alpok egyik legmelegebb tava. Nyáron a hőmérséklete akár 25 Celsius-fokig is emelkedhet, ezáltal melegebb, mint a Földközi-tenger.

Szlovénia lélegzetelállító tájakkal bírForrás: Shutterstock/Zgphotography

 (Forrás: reisereporter.de)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek