Kecskék leptek el egy olasz szigetet, bárki, aki elkapja, ingyen hazaviheti őket

A szicíliai partoktól északra fekvő apró Alicudi nevű vulkanikus szigeten mindössze 100 lakos és ideális esetben kb. 100 vadkecske él. Idén azonban az emberek és az állatok aránya felborult, a szigetet a kívánt kecskeállomány hatszorosa lepte el óriási károkat okozva, ezért Riccardo Gullo polgármester mindenkit arra kér, hogy segítsen a probléma megoldásában.

Alicudi egy nagyon apró, gyönyörű vulkanikus sziget a Tirrén-tengerben - illusztrációForrás: Angelo Gitto/Shutterstock

A polgármester a CNN-nek elmondta, hogy nem érdekli, valaki ért-e a kecsketenyésztéshez, amíg be tudja fogni az állatokat és van egy csónakja, amivel el tudja vinni őket a szigetről. A „Fogadj örökbe egy kecskét" programot azért hozták létre, mert az önkormányzat nem akarja levágni az állatokat, amelyek viszont nagy gondokat okoznak: behatolnak a lakott területekre, betörnek a házakba, megrágcsálnak mindent, amit csak találnak a közparkokban és a magánkertekben, valamint megpróbálnak felmászni a kőfalakra, amelyek meghajolnak a súlyuk alatt.

A kecskék ugyan vonzzák a turistákat, de sok kárt is okoznak a helyi lakoknak - illuszrációForrás: Alexas/Pixabay

A szicíliai regionális kormányzat szerint a kecskéket körülbelül 20 évvel ezelőtt egy gazda hozta be a szigetre, aki aztán szabadon engedte őket.
A gazdátlan állatok évekig önállóan legeltek Alicudi szikláinak oldalában, és szinte minden képeslapon szerepelnek.

Alicudi szigetén nem fér el több kecske - illusztrációForrás: Eugenia Struk/Shutterstock

„Aki szeretne, akár 50 kecskét is magához vehet, viszont április 10-ig hivatalos kérelmet kell benyújtania" – mondta a polgármester.

Ideális esetben azt szeretnénk, ha az emberek inkább megpróbálnák háziasítani az állatokat, mintsem megenni őket" – tette hozzá.A hatóságok azonban nem fogják átvilágítani a kecske befogadóinak szándékait. A „Fogadj örökbe egy kecskét" program addig folytatódik, amíg az őshonos állomány jelentősen le nem csökken, néhányat viszont meghagynak, hogy pózolhassanak a turistáknak.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek