Szigorú szabályokat kell betartaniuk a Garda-tónál nyaralóknak, aki hibázik, fizet

Egyre több, népszerű nyaralási úti célpont vezet be illemkódexet, és bírságokkal igyekszik határt szabni a turisták nem tetsző viselkedésének. Legutóbb például a horvátországi Splitben hoztak olyan szabályokat, amelyek megtiltják, hogy a látogatók vendéglátóhelyen kívül fogyasszanak alkoholt az óvárosban, illetve azok is büntetésre számíthatnak, akik fürdőnadrágban vagy bikiniben sétálnak az utcákon. Dubrovnik kisfilmet is készített az illendő viselkedésről. Mostantól pedig viselkedési kódex szabályozza a turisták magatartását a Garda-tónál is, ahol a szabályszegők akár 600 eurós bírságot is kaphatnak.

A Garda-tónál élők nyugalmat szeretnének - illusztrációForrás: stefanie koelbli/Pixabay

A viselkedési kódex részletesen meghatározza, mi nem megengedett a strandolás közben és a környező településeken. A tiltott dolgok közé tartozik a tóparti focizás és minden más olyan játék, „amelynek során a játékosok szaladnak, tárgyakat dobnak el, dolgokat vagy embereket lökdösnek, rángatnak". Tilos hangosan zenét hallgatni, hangszeren játszani, meztelenül fürödni és vízzel fröcskölni az arra járókat, de az állatok és a kerékpárok sem szívesen látott vendégek a parton. A rendőrség akár 600 euróra is megbírságolhatja a renitenseket– adta hírül a Stern a l'Adige helyi napilap tudósítása alapján a turizmus.com.

A parttól távolabb is jó néhány szabályt be kell tartani, a férfiak például a környező települések központjaiban nem járkálhatnak meztelen felsőtesttel, a nők pedig fürdőruhában.

A büntetés 100-tól 600 euróig terjedhet, és a jelek szerint be is hajtják, egyetlen szombati nap leforgása alatt állítólag 100 fiatalkorú és felnőtt ellen született feljelentés. „A Garda-tó strandjainak olyan helyeknek kell lenniük, ahol a lakosok és a turisták élvezhetik a természet szépségeit, pihenhetnek és kikapcsolódhatnak" – nyilatkozta a helyi rendőrfőnök, Filippo Paoli.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek