Fehérborok mennyországa: a szlovéniai Stájerországban jártunk - videó

Bár Szlovénia a szomszédunk, gyakran csak átutazunk rajta Horvátország felé, esetleg rögtön becélozzuk a tengerpartját, és meg sem állunk Koperig. Pedig ez a kedves ország sokkal többet nyújt, mint gondolnánk.

Gyönyörű természeti látnivalóiról, a Bledi-tóról, a Pericnik-vízesésről, a Júlai-Alpok ködbe burkolózó hegycsúcsairól itt írtunk korábban, most egy hozzánk igen közel eső régiót, a fehérborairól és a tökmagolajáról híres Stájerországot mutatjuk be, amelyet egy újságíróknak tervezett tanulmányút keretében fedezhettünk fel. 

MariborForrás: I feel Slovenia

Ennek a dimbes-dombos, erdőségekben gazdag vidéknek a nevéről sokan Ausztriára asszociálnak, hiszen ott is található egy Stájerország, az ország délkeleti részén. A név egyezésének az oka az, hogy a két terület évszázadokon keresztül egy politikai-igazgatási egységként létezett. A stájer hercegség 1180-tól 1918-ig állt fenn, a legdélebbi régió pedig az I. vh után került a Jugoszláv királysághoz. 

CeljeForrás: I feel Slovenia

A fehérborok paradicsoma

A régió kapuja a Pohorje hegység zöldellő erdőivel és festői szőlőtermő dombokkal körülvett Maribor. Ez Ljubljana után a második legnagyobb szlovén város, de még ennek is csak 96 ezer lakosa van, szóval inkább egy nyugalmas kisvárosra számítsunk, ahol lassú, pihentető sétákat tehetünk. Legrégebbi negyedében, a Dráva-parti Lentben található Stájerország és egész Szlovénia gazdag borkultúrájának a jelképe, a világ legöregebb szőlőtőkéje.

A világ legöregebb szőlőtőkéje MariborbanForrás: I feel Slovenia

A 400 éves Öreg szőlő, amelyet a középkor végén ültettek, túlélte a török hódítást, a régebbi időkben gyakran előforduló tüzeket, a szőlőtőkék nagy részét elpusztító tetveket, és a II. világháborús bombázásokat is. És még mindig terem.

Vodole szőlőiForrás: I feel Slovenia

Stájerország Szlovénia legnagyobb szőlőtermő területe, a régió tája és domborzata rendkívül egyenetlen, így kiválóan alkalmas a szőlőtermesztésre. A Dráva mentén terjeszkedő dombsáv, Haloze lejtői már a római kortól kezdve kiváló bort adnak. A terület az aromás, száraz fehérborairól ismert, mint például a rizling, a pinot gris, a tramini, de itt ittuk életünk legfinomabb sauvignon blanc-ját is. Szóval senki nem mehet el innen anélkül, hogy megízlelt volna néhány tételt a helyi borok közül! A maribori Levino Wine Bar, a ptuji Kobal Wines, vagy a legrégebbi borospince Ptujban ideális helyszínek, hogy elmerüljünk a szlovén fehérborok ezernyi ízének és illatának világában. Ha kíváncsiak vagyunk a régióbeli szőlőtermesztés történetére, illetve a szlovén kultúrában betöltött szerepére, akkor pedig nézzük meg az Our Daily Wines című kiállítást Mariborban.

Celje, háttérben Szlovénia legnagyobb várávalForrás: Travelo

Ha a szőlőültetvények közvetlen közelében hódolnánk a borkóstolás örömeinek, keressük fel a Maribor szélén lévő Vodole dombok, völgyek, patakok között rejtőző faluját, és a Sunshine Paradise Estate nevű helyet. Ez egy családi vállalkozás, ahol egy szőlőt termő domb tetején felépített bárban, csodálatos panoráma és bárányok (fekete! is van) társaságában kóstolhatjuk végig a helyi borok kínálatát. Poharunkat egy elektronikus chippel látták el, ezt elég a borkút alá tenni, és minden további művelet nélkül automatikusan csorog is a mennyei nedű. A szálláshelyeket és egy zipline pályát is üzemeltető vállalkozás valóban kedveli a modern, egyedi megoldásokat: a borkorcsolyánkat egy kábelre függesztett étellift szállítja a völgy túloldaláról a bárba, de kísérleteznek kannabiszból készült bor, vermut és koktél előállításával is. Hogy hogy is néz ki az a bizonyos étellift, a következő  élményvideónkban is láthatjátok:

Szlovénia nem csak a fehérbor és a szőlőtermesztés, de a termálvizek országa is egyben. A stájerországi Terme Ptuj és az ahhoz tartozó szálloda, a Hotel Primus pedig ideális helyszín, ha szeretnénk helyreállítani az energiáinkat. Miután a fürdőkomplexumban úsztunk egy jót, főúri módon lazulhatunk el az ókori császárról elnevezett termálvizes medencében és a római fürdőkultúrát idéző szaunavilágban. Golfozásra is van lehetőség, ha valakinek erre lenne igénye, és számos szépségkezelés közül is választhatunk. A szálloda éttermében felszolgált svédasztalos vacsora fogásai nem csak hogy fantasztikusan finomak, de egészségesek is, a menüt ugyanis egy táplálkozási szakértő segítségével alakítják ki. Ha szeretnénk megkóstolni a régió legjellemzőbb gasztro-termékét, a tökmagolajat, ebben az étteremben lehetőségünk nyílik rá!

Terme Ptuj - Hotel PrimusForrás: I feel Slovenia

Az ókori emlékektől a középkori várakig

A régió három legnagyobb városa (Maribor, Celje és Ptuj) építészetét tekintve hasonló, mintha Magyarország valamelyik szebb kisvárosában járnánk, barokk, historizáló homlokzatok sorakoznak egymás után. De Ptujban egy kis helyi ízt ad a budai várnegyedből is ismert építészeti stílusnak az, hogy helyenként szőlőfürtöket ábrázoló frízek emlékeztetnek a régió bortermelő hagyományaira. Tisztaság, rendezettség érzékelhető ezekben a városokban és a vízparti kisvárosokra jellemző idilli nyugalom. A szlovének úgy tűnik, nagy becsben tartják a lassú életet, ugyanis Mariborban és Ptujban is gyalogoshidat építettek a folyó fölé, sőt a hírek szerint Celjében is épülhet egy.

Ptuj egyik szőlőfürtökkel díszített épületeForrás: Travelo

Az építészeti emlékek közül kiemelkedik a 12. században egy sziklás domb tetejére épült Celjei vár, amely Szlovénia legnagyobb és talán legszebb vára. Formája annyira tipikus, hogy ha egy gyereket kérnénk, hogy rajzoljon egy várat, az valószínűleg pont ilyen lenne. Mindenképp jöjjünk fel ide; csodálatos kilátás nyílik a környező dús erdőkre és dombokra, a vár falai között lévő múzeumban pedig mások mellett néhány érdekes középkori kínzóeszközt is megtekinthetnek azok, akik kíváncsiak az ilyesmire.

A Celjei várForrás: Travelo

Ha már Celjében járunk, semmiképp se hagyjuk ki a grófi palotát lent a városban! Ez a 17. században épült reneszánsz, árkádos épület nem csak kívülről, de belülről is rendkívül impozáns! Legnagyobb termében egy padon kényelmesen hanyatt fekve fedezhetjük fel a vászonra festett, fagerendákkal mezőkre osztott mennyezeti képet, amely a reneszánszból a barokkba történő átmenet egy szép példája.

A Celjei grófi palotaForrás: I feel Slovenia

Exkluzív információ, hogy az épület alatt különféle ókori kincsek rejtőznek, szobrok, domborművek, és egy csodálatos, madarakat ábrázoló római kori! freskómaradvány. Ez a rész sajnos jelenleg nem látogatható, csak egy év múlva nyit meg a nagyközönség előtt, akkor azonban biztosan nagyot fog szólni mint Celje Pompeje!

Római kori freskók Celjében, amely csak egy év múlva lesz látogathatóForrás: Travelo

Celje és Ptuj is nyüzsgő város volt a római birodalomban, ez a magyarázata a rengeteg ókori emléknek errefelé. Celjében a történészek szerint hatalmas gazdaság volt, igen komoly építkezések zajlottak itt. Széles terek, utak, többemeletes márványpaloták épületek, a város Mars templomát pedig birodalom-szerte ismerték. Mindezek emlékeit a Celjei Regionális Múzeum őrzi.

PtujForrás: Travelo

Ptujban pedig még csak múzeumba sem kell mennünk, hogy ókori emléket láthassunk. A főterén még mindig ott áll az a négy méter magas márvány emlékmű, amely Orpheusz töténetének jeleneteit ábrázolja, és amelyet még a rómaiak állítottak fel éppen ezen a helyen. Ptuj egyébként a római időkben az akkoriban népszerű misztériumvallás, a perzsa napisten imádatára épülő Mitrász-kultusz központja volt, és több a kultuszhoz kapcsolódó titokzatos szentélyt tártak fel a városban. Az egyik maradványát a Hotel Mitra nevezetű boutique hotel bejáratánál állították ki, de a városnak van egy múzeuma is, ahol további ókori emlékeket is láthatunk.

Ókori szobor a Celjei Regionális MúzeumbanForrás: Travelo

De számos más történelmi épület van itt, amit érdemes megcsodálnunk: a 15. századi maribori kastély, vagy a város főterét körülvevő számos gyönyörű épület, a gótikus városháza, a csinos késő barokk homlokzatú Aloysius templom, a pestis emlékmű. De ne hagyjuk ki az egykori Dominikánus kolostor gyönyörű freskóit Ptujban, és a középkori várat sem, ugyanitt. Ez utóbbi városban a mohácsi busójáráshoz hasonló helyi népszokás, a Kurent hagyományaival is megismerkedhetünk egy modern, mutimédiás, az immerzív kiállítások eszközeit is bevető kiállításon.

Ők nem a mohácsi busók, hanem Szlovénia télűző jelmezeseiForrás: F.A.BOBO/F.A. Bobo/Bobo-Mariborinfo

Ha pedig a városnézés és a múzeumlátogatás után megéheztünk, esetleg meginnánk egy kávét, számos hangulatos helyet találunk a környéken, melyeket egy korábbi cikkünkben már alaposan kiveséztünk. Tippekért kattints ide!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek