Megkezdődtek a Levendula Hetek, lilába borult Tihany

Ha nyaranta szétnézünk Tihanyban, minden a levenduláról szól. A Levendula Heteket először 2005 júniusában, egynapos fesztiválként rendezték meg. Ma viszont már június 18-tól július 3-ig tart a családok körében is rendkívül népszerű rendezvény.

Levendulamező Tihany közelébenForrás: MTI/Vasvári Tamás

Helyszínét a tihanyi bekötőút melletti ültetvényen találjuk. Itt zajlik a hagyományos Levendula Szedd magad! akció, mellette pedig irodalmi estek, túrák és gasztronómiai élmények is várják az érdeklődőket. Kézműves kirakodó vásár azonban most nem lesz.

Mutatós, illatos és gyógyító hatással is bírForrás: MTI/Vasvári Tamás

Állandó programokra is számíthatunk július 3-ig. Ilyen lesz például a termékbemutató vásár az Apátsági Majorságban a Belső-tó partján, minden pénteken, szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között. Illetve a levendulás kínálat az Apátsági Rege Cukrászdában.

A fesztivál ideje alatt több Balaton Bike Tour vezetett biciklistúra is lesz, valamint Illatok háza programok és még megannyi levendulás tematikus kínálat Tihany éttermeiben, fagyizóiban, cukrászdáiban és tematikus üzleteiben. Az ajánlatokat és kedvezményeket a levendulafesztival.hu oldalon tudjuk végigböngészni.

Sok látnivaló akad a kis balaton-parti városban"Forrás: ivabalk / Pixabay"
Így tett szert hírnévre Tihany
Tihany területén 1924-ig nem volt magyar ültetvény, egészen addig, amíg Bittera Gyula levendulát nem telepített az apátságtól bérelt 20 hektáros területen, amely idővel "100 hektárossá nőtte ki magát", és ami sokkal jobb minőségű olajat adott, mint a francia ültetvények. Így ezt a terméket a második világháború előtt a New York-i árutőzsdén is jegyezték.

A hétvégi nyitóünnepségen elhangozott az is, hogy Tihany több szempontból is különleges helyszín: 1952-ben itt alakult meg Magyarország első tájvédelmi körzete, e térségben jött létre az ország első geoparkja Bakony-Balaton Geopark néven. A település 2003 óta Európa-diplomás, itt nyílt meg 2011-ben a Levendula Ház Látogatóközpont.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek