Ezeket a népszerű úti célokat érdemes elkerülni 2024-ben a szakértők szerint

Az utazási szakértők felfedték azokat az úti célokat, amelyek jövőre jobb, ha nem szerepelnek a bakancslistánkon. Hova ne utazzunk, és vajon miért? Íme, a magyarázat!

A Fodor's Travel közzétette tiltólistáját, ahol a kedvelt desztinációkat olyan okok miatt ajánlja elkerülni, mint a tömegturizmus, a szemét, a tengerjárók okozta szennyezés és a fast fashion, ami főleg az ázsiai országokban rémes körülmények között, fillérekért dolgoztatott nők, gyerekek kizsákmányolására és a silány minőségű anyagokra utal.

A tengerjáró hajók is erősen szennyezik a környezet - illusztrációForrás: AFP/usage worldwide/Hauke-Christian Dittrich

A Fodor's Travel ezzel együtt határozottan kijelenti, hogy ezeket a helyeket nem lehúzni akarja, hanem éppen ellenkezőleg. Ezek az úti célok csodálatosak, de a tapasztalatok alapján a rengeteg turista miatt ez az állapot nem tartható fenn. Ráasásul két népszerű, elkerülendő európai úti cél rögtön a lista élére került.

A turisták tömege sok városnak gondot okoz - illusztrációForrás: PxHere / CC0

Velence az egyik ilyen hely, a túlturizmus miatt. Az olasz város számos intézkedést vezetett be a turisták számának csökkentésére. Ez magában foglalja az egynapos kirándulók felső határát, valamint a napi 5 eurós belépti díjat, amit jövőre vezetnek be. Már csökkentették a tengerjáró hajók számát is a térségben.

Vannak ilyen napok is VelencébenForrás: Shutterstock

A látogatók száma továbbra is megterheli a már amúgy is törékeny szépségű várost. A Fodor's Travel azonban figyelmeztet:

Velence sokáig a víz elnyelésével foglalkozott, most pedig a turisták tömegétől fuldoklik."

A másik elkerülendő népszerű hely a görög főváros, Athén, szintén a megugró turistaszám miatt. A Fodor's Travel szerint a gazdasági válság, a politikai nyugtalanság és a világjárvány után most a turisták tömege miatt aggódhatnak.

Athén egyik utcája, ahol a kávézók gyorsan megtelnek turistákkal - illusztrációForrás: Anastasios71/Shutterstock

Félő, hogy ha a látogatószám emelkedése továbbra is ellenőrizetlenül folytatódik, a legtöbb athéni városrész kulturálisan erodálódik és fizikailag eltűnik."

Az Akropolisz, a legnépszerűbb turisztikai látványosság már bevezette a napi felső határt, hogy elkerülje az állagromlást. Korábban napi 23 000 turistát fogadott, ezt most 20 000-re korlátozódott. A nyaralókat arra kérik, hogy előre foglaljanak belépőt, különben a bejutást kockáztatják.

Az Akropolisz is veszélyben van - illusztrációForrás: Shutterstock

A tiltó listán szereplő további célpontok közé tartozik a japán Fudzsi-hegy, amit a hegymászók tömege veszélyeztet, valamint a vietnami Ha Long-öböl a turistahajók okozta szennyezés miatt.

A Fudzsi is túlterhelt a hegymászók tömege miatt - illusztrációForrás: Ryan / Unsplash

A kaliforniai San Gabriel-hegység nemzeti emlékműve is felkerült a listára a szemetelés és a turisták okozta környezetet károsító graffitik miatt, valamint a thaiföldi Koh Samui a vízhiány miatt.
Továbbiak helyek a listán: A Gangesz folyó Indiában (a folyami tengerjáró hajók szennyezése miatt) a Felső-tó a legnagyobb az észak-amerikai Nagy-tavakat alkotó öt tó közül (az ökoszisztémát érintő szennyezés miatt) és a chilei Atacama-sivatag (a fast fashion miatt).

(Forrás: thesun.co.uk)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek