Hamarosan az athéni Akropolisznál is időpontot kell majd foglalni

Legyen akármilyen szép és különleges egy UNESCO világörökségi helyszín, a turisták tömege rendesen el tudja rontani az élményt. Nem csak a kilométeres sorok, de a tumultus is zavaró, ahelyett, hogy a világ legszebb látnivalóinak részleteiben gyönyörködnénk, kénytelenek vagyunk arra pazarolni a figyelmünket, hogy utat törjünk magunknak.

Athéni AkropoliszForrás: Shutterstock

Ez történik a világ egyik legnépszerűbb látnivalójánál, az athéni Akropolisznál is. Éppen ezért a látogatói forgalom kezelését célzó intézkedéseket tervez bevezetni a görög kormány - írja a turizmus.com.

Két pandémiás és az inkább visszafogott tavalyi év után, soha annyi turista nem özönlött a közel két és félezer éves ókori emlékhez, mint most. A látogatók száma júniusban és július elején 80 százalékkal volt magasabb, mint 2019 hasonló időszakában.

Sokszor a főbejáratnál lévő Propülaia lépcsőjénél is várakozni kell, és gyakran annyira összezsúfolódnak ott az emberek, hogy az őröknek meg kell szakítaniuk a beléptetést. Különösen nagy a zsúfoltság akkor, ha a pireuszi kikötőben kiköt egy szállodahajó, ilyenkor két-háromezer látogató is érkezik egyszerre az ókori épületegyütteshez, ami több mint egyórás várakozási időt is eredményezhet.

Óriási tömeg gyűlik össze az AkropolisználForrás: AFP/Angelos Tzortzinis

Lisa Mendoni bejelentette, hogy a hónap végéig végrehajtják az új intézkedéseket. A miniszter a látogatások jobb időbeli eloszlását lehetővé tevő, foglalható idősávokról, a turistacsoportok beléptetését segítő gyorsító sávokról, e-jegyről és látogatói zónákról is beszélt egy rádióműsorban, de további részleteket még nem árult el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek