Velence jövőre belépődíjat szed az egy napra érkező turistáktól

Velence jövőre 5 eurós belépődíjat tervez kivetni az egy napra érkező látogatók számára, így próbálják kezelni a történelmi csatornákat elárasztó turistaáradatot - adta hírül a Reuters.

Velence folyamatosan küzd a túlturizmussalForrás: Shutterstock/Chantal De Bruijne

A belépődíjat jövőre egy 30 napos kísérleti időszak során tesztelik majd, elsősorban a tavaszi munkaszüneti napokon és a nyári hétvégeken. A turistaadót minden 14 év feletti látogatónak fizetnie kell.

A turistaadó célja, hogy egyensúlyt teremtsenek a Velencében élők, tanulók és dolgozók, valamint a városba látogatók jogai között - mondta Simone Venturini, Velencei turisztikai képviselője. Hozzátette, hogy nem pluszbevételhez akarnak jutni, mivel a díj csak a rendszer adminisztrációs költségeit fedezné. A terv lebonyolításáról és a díj kivetésének konkrét időpontjáról jövő héten döntenek. 

Korábban már mi is beszámoltunk róla, hogy Velence túlturizmussal küzd, a belépődíj tervére először 2019-ben tettek javaslatot, de a bevezetését már el kellett halasztani a koronavírusjárvány miatt. A látogatók időközben visszaözönlöttek Velencébe, ahol a turisták száma gyakran jóval meghaladja a város 50 ezres lakosságát. Idén júliusban az UNESCO szakértői azt javasolták, hogy Velencét vegyék fel veszélyeztetett világörökségek listájára, mivel szerintük Olaszország nem tesz elegendő lépéseket annak érdekében, hogy megvédje a várost a klímaváltozás és a tömegturizmus hatásaitól.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek