A közlekedési díjak drasztikus emelésével küzd Japán a túlturizmus ellen

Nemrég beszámoltunk róla, hogy Japán is érzi a súlyát a túlturizmusnak, és szigorú lépéseket tenne a helyiek mindennapi élete és a japán szokások megóvása érdekében. Az ország most bejelentette a túlturizmus elleni intézkedéseit – írja a TimeOut.

Tokió zsúfoltabb, mint valahaForrás: Shutterstock/Takashi Images

A szigetország is rendkívül örült annak, hogy a koronavírus-járvány lecsengése után megnyithatta a határait, és a turizmusból élő városnegyedek, települések, vállalkozók visszakapták a megélhetési lehetőségeiket, de ekkora áradatra nem számítottak. Az ország látogatóinak száma idén szeptemberben elérte a 2019-es év 96 százalékát, így a turisztikai minisztérium „túlturizmus-megelőzési tervet" hirdetett meg.

A terv olyan intézkedéseket vázol fel, amelyek az autóbuszok és a taxik számának növelésével erősítik meg Japán infrastruktúráját. A közlekedési szolgáltatások jelenleg túlterheltek a kereslettől, különösen a szezonálisan népszerű területeken, például Niseko és Hokkaido síközpontjaiban. A csúcsidőn kívüli utazások ösztönzése érdekében a viteldíjak drasztikus emelését, valamint új, kifejezetten turisták számára kialakított buszjáratokat javasoltak.

Tokió a közelmúltban a digitális nomádok népszerű célpontjává vált, ezért nem meglepő, hogy a turisztikai minisztérium ezúttal a természeti és vidéki látnivalókat népszerűsíti, hogy enyhítsék a tömeget a városi, zsúfolt gócpontokon. A kelet-hokkaidói Shiretoko-félszigetet természeti szépsége miatt választották ki, míg a Hokuriku régió szamuráj kultúrájáról híres Tottori és Shimane prefektúra is felkerült a listára, valamint a rengeteg korai császári palotáról ismert Nara prefektúra.

A szigetország mostantól népszerűsíti természeti szépségeitForrás: Shutterstock/Tanya Jones

Továbbá a szigetországban tervezik az idegenforgalmi adó bevezetését is. Október elsejétől a látogatóknak már turistaadót kell fizetniük a Hirosima prefektúra területén található icukusimai szentélybe (100 jent – nagyjából 250 forintot), amely már 1996 óta az UNESCO világörökség része.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek