Így fedezzétek fel Vietnam természeti csodáját, a sárkányok öblét!

Az UNESCO által elismert világ 7 legjobb természeti csodája közé tartozik a vietnami Halong-öböl, ami minden bizonnyal az utazók álmainak egyik célpontja. A Vietnam északi részén, Hanoitól 170 km-re található öböl a szépségének és kiváltságos elhelyezkedésének köszönhetően évente több millió belföldi és nemzetközi turistát vonz.

A lélegzetelállító Halong-öböl egy kicsi részeForrás: Taewangkorea/Wikipedia

Az öböl Vietnam első számú látnivalója, melynek területe 1553 négyzetkilométer, és 1969 kisebb és nagyobb, lakott és lakatlan szigetből áll, melyek különböző, látványos formákban emelkednek ki a tengerből. Ezeket a szigeteket a kikötőkből lehet megközelíteni, de Cat Ba esetében akár autóval, motorral vagy busszal (Haiphongon keresztül), illetve akár kombinált módon busszal/hajóval (Hanoiból Halong Cityn keresztül) is el lehet érni. 

Minden napszakban gyönyörű látványt nyújtanak a sziklaformációkForrás: Bruno De Hogues/ Onlyworld.Net
"Ha Long" - A Leszálló Sárkányok Öble
A "Ha Long" jelentése "Leszálló Sárkányok Öble" bár ezt a nevet a 19. század előtt nem jegyezték fel semmilyen dokumentumban vagy archívumban. Neve ilyen formában csak a 19. század végén jelent meg a francia tengerészeti térképeken. A Hai Phong News-ban, egy korabeli francia újságban szerepelt egy cikk is, amelyben a Dragon, azaz Sárkány elnevezés megjelenik, és a következő történetről számolt be: 1898-ban egy Lagredin nevű alhadnagy, az Avalanse kapitánya azt állította, hogy hatalmas tengeri kígyót látott. Ennek a legénység több tagja is szemtanúja volt. Ugyanakkor még így sem biztos, hogy egy furcsa, sárkányra emlékeztető állat megjelenése miatt kapta volna az öböl a Ha Long elnevezést.

Nézzetek körül ezen a lenyűgöző helyen legalább ebben a kisfilmben, majd eláruljuk, mit és hogyan érdemes felfedezni a szerencsés ide érkezőknek! Mutatunk 5 kihagyhatatlan programot.

1. Hajókázás a sziklák alkotta szigetek között

Bőven lehet válogatni, ki, hogyan szeretné az öblöt bejárni, hiszen több száz hajó cirkulál a nagyon kicsitől a nagyig, a luxustól az olcsóig, sőt, akár többnapos útra is elvisznek. Az öböl vize itt mindig nagyon nyugodt, így nem kell aggódni a hullámok és a tengeribetegség miatt.

1994-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította az öblötForrás: Hemis via AFP/BODY Philippe / hemis.fr/Body Philippe / Hemis.Fr

2. Sétarepülés az öböl felett vagy kirándulás a kilátókhoz

A legmenőbb módja annak, hogy megnézzétek, milyen csodálatos ez a látványosság, ha egy festői repülést tesztek a Halong-öböl felett. Ez azoknak az utazókbnak is tökéletes megoldás, akik rövid időn belül szeretnék látni az öblöt.

Mindenféle hajó cirkál a sziklák közöttForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Alexandra Schuler

A Halong City vízéről induló hidroplánjáratok 25 percesek, és természetesen a vízről szállnak fel, illetve oda is érkeznek meg, ami már önmagában is nagy élmény, de az út igazi fénypontja természetesen az, amikor a szigetek és sziklák felett repülve tekinthetünk le a sziklákkal szabdalt tájra.

Halong City szerencsés lakói minden nap gyönyörködhetnek a látványbanForrás: Dratharr/Wikipedia

Ha a költségvetéseteket meghaladná egy festői repülés, a legjobb alternatíva, ha felkerestek egy kilátót az öböl magasabban fekvő pontjain. A Halong-öböl kilátóiból nincs hiány, például a Bai Tho-hegy Halong City közelében található, ahonnan festői a kilátás, de a a Ti Top szigeten is van kilátó az öböl közepén, Cat Ba szigetén pedig több ilyen kilátópont is mesés panorámát kínál.

3. Kajakozás a barlangokban

A sétahajókról is jól láthatjátok a tájat, de kajakokkal olyan helyekre is eljuthattok, ahová hajóval nem. Vannak barlangok, amelyeken át lehet evezni, így az öböl teljesen rejtett részeibe is eljuthattok. Különféle strandokat is meglátogathattok kajakkal, a fürdőzés egy álom a kristálytiszta vízben.

Barlangok sokasága tarkítja a szigeteketForrás: Hemis via AFP/BODY Philippe / hemis.fr/Body Philippe

Óriási buli, így szinte minden tengerjáró hajó – az egynapos kirándulásoktól a többnapos utakat nyújtókig – beépítette programjába a kajakozást. Nem mellesleg szoktak barlangtúrákat is szervezni, ahol színes fényekkel világítják meg a barlangok belsejét.

Látványosan megvilágított barlangokban is lehet túrákat tenniForrás: Erik A. Drabløs/Wikipedia

4. Úszó halászfalvak meglátogatása

Vietnamban szeretik a tenger gyümölcseit. Annak érdekében, hogy kielégítsék a tengeri finomságok iránti nagy keresletet, a part mentén halászhajók ringatóznak. Mivel a Halong-öbölben nagyon csendes a víz, ez egy olyan hely is, ahol úszó halászfalvak jöttek létre. Itt az emberek szó szerint a vízen élnek és dolgoznak.

A mindennapi élet itt néhol zsebkendőnyi helyeken zajlik a tengerenForrás: Christophe Meneboeuf/Wikipedia/Creative Commons

5. A Cat Ba sziget bejárása

Cat Ba a Halong-öböl legnagyobb szigete, és azon kevés szigetek egyike, ahol meg is lehet szállni. Található rajta egy gyönyörű, vad nemzeti park, ahol sétálhattok, állatokat fedezhettek fel, és gyönyörködhettek a természetben, méghozzá a dzsungel közepén.

Cat Ba igazi paradicsomi szigetForrás: Hans Lucas via AFP/Antoine Boureau / Hans Lucas/Antoine Boureau

Érdemes itt kerékpárt vagy robogót bérelni, és úgy körbejárni szigetet. A kajakozás vagy szimplán csak a tengerparti pihenés is elképesztően feltölti az itt nyaralókat. Ha egy kicsit többet szeretnétek látni az öbölből, egynapos hajókirándulást is tehettek Cat Bából.

(Forrás: localvietnam.comen.wikivoyage.org)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek