Ezeket a lenyűgöző olasz szigeteket érdemes a nyáron felkeresni

Sok olasz szigetet a fekete homokos strandok és a festői tájak jellemezik, melyeket a több ezer éves vulkánok formáltak. Egy biztos: Olaszország szigetei lélegzetelállítóak! Összeállításunkban mutatjuk azokat a meseszép helyeket kis Procidától a lenyűgöző Szicíliáig, ahol érdemes idén vakációznotok. 

Akár bájos városairól és falvairól, akár több kilométeres partvonaláról, északi hegyeiről és világszínvonalú gasztronómiájáról legyen szó, nem csoda, hogy az utazókat annyira vonzza Olaszország. És bár az ország csizma alakú szárazföldje biztosan nem szűkölködik bámulatos helyekben és elképesztő programokban, az olasz határon belül több száz sziget található – ezek közül kettő, Szicília és Szardínia a legnagyobb a Földközi-tengeren – melyek legtöbbje szinte csak hajóval vagy komppal érhető el, és arra várnak, hogy felfedezzék őket. Nézzétek!

Szicília

Olaszország legnagyobb területű régiójába hetente többször is indul repülőjárat Budapestről. Szicília neve összefonódott az Etnával, Európa legmagasabb működő vulkánjával. Július és augusztus csak azoknak javasolt, akik kifejezetten nyaralás, tengerparti fürdőzés céljából akarnak odautazni, ugyanis a tikkasztó nyári hőségben megterhelő lehet egy kirándulás a nemrégiben is kitört, aktív vulkánhoz. 

SzicíliaForrás: Shutterstock/Napa

A sziget keleti partján található strandok zömében kavicsosak, a Spiaggia Sabbia Nera partjára viszont fekete homokos a tenger. A szigeten az UNESCO kulturális világörökség részei is megcsodálhatók: Agrigento régészeti lelőhelyei, a Templomok Völgye, a Villa Romana del Casale, a Val di Noto későbarokk városai a sziget dél-keleti részén, Siracusa városa és Pantalica nekropolisza. A látnivalókhoz érdemes autót bérelni, illetve jó tudni, ha megéheznénk, hogy a legtöbb étterem és helyi bolt délután 13 és 16 óra között bezár, és csak a szieszta után nyit újra.

Szardínia

Az olasz partoktól és Afrika északi csücskétől egyenlő távolságra fekvő Szardínia, Szicília után a második legnagyobb olasz sziget. Végtelen számú gyönyörű strand szegélyezi a partot, a keleti Cala Gonone elefántcsont homokjától a déli Tuerredda kristályos vizéig. 

Szardínia, SassariForrás: Vladimir Sazonov/Shutterstock

Szardínia állat-és növényvilága is rendkívüli: a szigeten a muflon, a szárd vadmacska, és az őshonos fehér szamár, a tengerpartokon pedig a rózsás flamingók is megfordulnak. Az ódon kastélyok, az elsüllyedt római romok,  a gránit- és bazaltkövekből épült nurágik miatt nem érdemes elhagyni a szigetet. És feltétlenül kóstoljuk meg a pizzetta sfogliát, az omlós pecorinót, a malacot vagy a homárpörköltet is!

Ponza

Ponza félúton fekszik Róma és Nápoly között a Tirrén-tengerben. Sokan azt mondják róla, hogy olyan mint Capri, csak kevésbé ismert. A meredek dombokra felkapaszkodó élénk színű házak alatt a sziget sziklafalába vájt barlangok komplexuma található; a rómaiak által évezredekkel ezelőtt létrehozott alagútrendszer.

PonzaForrás: Shutterstock/Tatiana Cutrone

Csónakok forognak a kikötőben, készen arra, hogy a félhold alakú strandokra és titkos úszóöblökbe vigyék a látogatókat. A legnépszerűbb strandok például a Cala Feola, a Spiaggia di Frontone. A vendégek a tengerparti éttermekben frissen fogott tenger gyümölcseit és rakott padlizsánt (parmigiana di melanzane) kóstolhatnak. 

Ischia

A szigetet az olaszok Isola Verdének, azaz "zöld szigetnek" nevezik a gazdag növénytakarója miatt, ugyanis itt szinte minden sarkon citrom-, narancs-, pálma-, kókusz- és agavéfák nőnek. A vulkáni hőforrások élénkítő fürdőzésre csábítják a látogatókat, a nyüzsgő városközpontokban pedig jobbnál-jobb fagylaltozók és éttermek sorakoznak.

Ischia, kastélyForrás: Shutterstock.com

A szigeten érdemes hosszan gyönyörködni az aragóniai kastély drámai kilátásában, majd ellátogatni Sant'Angelo előkelő falujának butikjaiba, és végül, de nem utolsó sorban felkeresni az egyik leghíresebb települést Forio-t. A Villa La Colombaia és Villa La Mortella kertjei ismert és érdekes nevezetességek, a Giardini Ravino pedig egy csodálatos botanikus kert, amelyben Európa egyik leggazdagabb kaktuszgyűjteménye tekinthető meg.

Procida

Az aprócska, színes sziget 2022-ben elnyerte Olaszország Kulturális Fővárosa címét. Procida kereskedelmi szíve a Marina Grande, ahol a Via Roma mentén található a legtöbb szálloda, étterem és szuvenír bolt. A Terra Murata, egy fallal körülvett, erődszerű falu, ami Marina Grande fölött magasodik, és egy meredek úton érhető el, ahova a legtöbb látogató felsétál. 

ProcidaForrás: Shutterstock/Boris Stroujko

A sziget maroknyi strandja tiszta, sekély. Chiaiolella sötét, vulkanikus homokjáról és feltűnő sziklaképződményeiről ismert. Procida ételeit a tenger gyümölcsei és a citrusfélék határozzák meg: ha halat ennétek, menjetek a Corricella és Chiaiolella nevű halászfalvakba, míg a tengerparti Felice Mare bárban friss, ízes citromos gránitát (helyi édesség) szolgálnak fel.

További felfedezésre váró, meseszép olasz sziget a TimeOut oldalán tekinthető meg. 

(Források: Travelo, utikritika.hu, foldjaro.hu, hetedhetorszag.hu)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek