Európa különleges szigetei 2: Procida, az apró, színes házak otthona

Sorozatunk első részében a portugál sziget, Madeira különlegességeit vettük sorra. Most egy jóval közelebbi, olaszországi, apró szigetre kalauzolunk el titeket, ami szebbnél szebb látnivalókkal nyűgözi le az arra kirándulókat. A Nápoly és Ischia szigete között elhelyezkedő, Procida nevű sziget mindössze 4,1 km²-es területén rengeteg látnivaló akad. Mutatjuk is a lehetőségeket!

A Nápolyból induló egynapos kirándulások során a legtöbben az ismertebb Capri szigetét veszik célba. Procida, a színes sziget 2022-ben elnnyerte Olaszország Kulturális Fővárosa címét, ami azzal is jár, hogy egyre többen fedezik majd fel a varázsát. Addig is, ajánljuk azoknak, akik szeretnék elkerülni a tömeget, és bejárnák ezt a mesés, álmos, olasz szigetet. 

Procida a Nápolyi-öböl egyik kevésbé ismert gyöngyszemeForrás: lino9999/Pixabay

Barangolás Marina Grande kikötőjében

A Procidába tartó komp a festői Marina Grandéba érkezik, amely egymás mellett álló színes házairól és festői kikötőjéről ismert. Ez a sziget kereskedelmi szíve, ahol a Via Roma mentén található a legtöbb szálloda, étterem és szuvenír bolt.

Marina Grande kikötője nyüzsgőbb, mint a sziget bármelyik másik részeForrás: Emphyrio/Pixabay

Ha már itt jártok, feltétlenül kukkantsatok be a halászok templomába, a 18. századi Santa Maria della Pieta templomba, amely napságra homlokzatáról, kidolgozott márványoltárairól és festett kupolájáról ismert.

Sütkérezés egy vulkáni tengerparton

A Nápolyi-öböl szigeteit és az Amalfi-partot körülvevő vizek méltán híresek türkizkék tisztaságukról. Procida sem kivétel – maroknyi strandja tiszta, sekély. Chiaiolella sötét, vulkanikus homokjáról és feltűnő sziklaképződményeiről ismert. Ebben a Procidáról készült filmben a hangulatképek között a tengerparti részeket is megnézhetitek. 

Egyébként jó tudni, hogy Pozzo Vecchio és Punto Ottima strandjai sziklásak, de egy gyönyörű, védett öbölben helyezkednek el. A Ciraccio strand pedig az egyik leghosszabb homokos szakasz a szigeten.

Séta a Terra Muratára

Amikor a komp Procidához közeledik, az első dolog, amit megláthattok,Terra Murata, egy fallal körülvett, erődszerű falu lesz, ami Marina Grande fölött magasodik. Egy meredek úton érhető el, ahova a legtöbb látogató felsétál, de busszal vagy taxival is megközelíthető.

Már messziről észrevehetők Terra Murata maszív falaiForrás: Pasquale Morra/Pixabay

A lényeg viszont az, hogy a jutalom nem marad el: elképesztően szép kilátás nyílik az öbölre, a sziklafalba épített házakra és a szűk 16. századi utcákra. Érdemes betérni a La Casa di Graziella nevű múzeumba is, amely mint egy skanzen, egy 1800-as évekbeli házat mutat be.

Átkelés hídon egy elhagyott szigetre

Procida délnyugati csücskében, a Via Santa Margherita végén (a Chiaiolella strand közelében) egy keskeny, 100 méteres gyaloghíd köti össze Procidát egy másik világgal: Vivara szigete természetvédelmi terület. Bár a régészeti bizonyítékok azt sugallják, hogy Vivara már a bronzkorban is lakott volt, mára a mediterrán cserjések és madárvilág otthona.

Vivara látképe a szigetet Procidával összekötő hídrólForrás: Retaggio/Wikpedia

Néhány túraútvonal halad át a szigeten, de egyébként nincsenek létesítmények – csak nagyszerű kilátás nyílik a környező tengerre és a szigetekre, valamint alkalmanként delfin- és bálnafigyelésre. Nem lehet nem észrevenni Vivara félhold alakját; egy ősi vulkáni kráter része. A másik fele már régen a tengerbe süllyedt.

Casale Vascello bejáratának felkutatása

Procida a fekvése miatt stratégiailag sokáig védett hely volt a Nápolyi-öbölben, és kivédte a megszálló erők, köztük a 16. századi szaracénok támadásait. Mivel azonban a partvonalat egyre többen támadták, Procida lakossága beköltözött a szárazföldre, illetve a hegyvidékekre, és otthonaikat úgy építették fel, hogy az egyetlen bejárata a belső udvarokra vezessen. Terra Murata közelében található Casale Vascello az olasz védelmi építészet e remek példája.

Casale Vascello igen furmányosan lett megépítveForrás: Guida Turistica in Campania/Ivano Iannelli/Facebook

A festői szépségű falunak még mindig csak két bejárata van, amelyeket támadás esetén lezárhattak volna. Segítünk: Casale Vascelloban az egyik bejárat a Via Principessa Margherita 11 szám alatt található.

Kóstolás Marina Chiaiolellában

A sziget másik kereskedelmi központja Marina Chiaiolella, egy halászfalu, amely arab hatású építészetéről és pasztellszínű házakkal szegélyezett tengerparti sétányáról ismert. Ez egy remek hely, ahol megkóstolhatjátok Procida friss, változatos tengeri ételeit.

Ezt is szívesen megkóstolnánk: egy kis spagetti frissen fogott homárralForrás: Andreina Nacca/Pixabay

Keressetek egy asztalt közvetlenül a nyüzsgő kikötőben, és nézzétek meg, ahogy jönnek-mennek a halászhajók! A sziget különlegességei közé tartozik többek között a töltött tintahal és a tészta tengeri sünnel. Procidában rengeteg citrom terem, így olyan desszertet keressetek, ami citrommal készült.

Filmes helyszínek felkeresése

A filmrajongók már tudhatják, hogy a Procida volt a Neruda Postása (eredeti címe: Il Postino) 1994-es díjnyertes vígjáték díszlete. Mongibello kitalált falujaként is szerepelt A tehetséges Mr. Ripley című hátborzongató moziban.

Annyira szép hely, hogy valójában az egész sziget filmre kívánkozikForrás: mario fumagalli/Pixabay

Egy rövid ideig a Richard Burtonnal és Elizabeth Taylorral forgatott klasszikus, kosztümös drámában, a Kleopátrában is látható. A forgatási helyszíneket Marna di Corricellában (La Taverna del Postino, Via San Rocco és Piazza dei Martiri) érdemes keresni. A Neruda postása tengerparti jeleneteit a Spiaggia di Pozzo Vecchióban forgatták.
(Forrás: https: tripsavvy.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek