Elon Musknak kínálják megvételre a híres szicíliai látványosságot

A világhírű szicíliai fehér sziklaképződmény, a fehér márványból kialakult sziklateraszáról híres Török lépcső (Scala dei Turchi) egy darabját kínálja tulajdonosa eladásra Elon Musk amerikai milliárdosnak.
A 72 éves Ferdinando Sciabarra úgy gondolja, az üzletember jó gazdája lenne a nevezetességnek, amelynek elhanyagolásáról, rongálásáról mi is többször beszámoltunk. 

A nem mindennapi képződményt a turisták nem kímélikForrás: margouillat photo/Shutterstock

Sciabarra egy 19. századi örökösödési papírok alapján tartott igényt a képződmény tulajdonjogára, és meg is kapta a részét. Azt mondta, miután hiába kérte a helyi és a tartományi hatóságokat, hogy intézkedjenek a szikla jobb védelméről, vagy nyilvánítsák természetvédelmi területté, most aukcióra bocsátja a Török lépcső egy részét.

"Ígéreteket kaptunk, semmi mást. Most, egy év után, a várható nyári turistaáradat miatt aggódva árverésre bocsátjuk, amelyre először Elon Muskot hívjuk meg" – magyarázta Sciabarra a Corriere della Serának.

A Török lépcső Olaszország egyik legnépszerűbb turistalátványossága, szerepel Andrea Camilleri olasz bestselleríró Montalbano felügyelő című bűnügyi sorozatában is, még sincs becsben tartva. 2020 júliusában arról írtunk, hogy az odeérkező  látogatók folyamatosan elszállították róla a köveket, emiatt lezárták, hogy megvédjék a további károktól. Idén januában pedig arról számoltunk be, hogy a hatalmas, lépcső alakú sziklát újra megrongálták: a tettesek vörös vas-oxid porral szennyezték be. Az eset nagy felháborodást váltott ki az egész országban, és hamarosan önkéntesek tucatjai jelentek meg, hogy segítsenek a szennyeződés eltávolításában.

A vandálok is rontottak az állapotánForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Archeoclub D'italia / Handout

A teraszos sziklaképződmény valaha arab kalózok rejtekhelyeként szolgált, a köznyelvben őket törökökként emlegették, innen ered a neve, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek