Hatmillió forintot kaphat, aki Szardínia szigetén vesz házat

A kristálytiszta vizű, fehér homokos strandokban és gyönyörű sziklaképződményekben gazdag Szardínia arról is híres, hogy állítólag itt élnek az egyik legtovább az emberek a világon. Ki ne szeretne egy otthon birtokosa lenni ezen a paradicsomi szigeten? 

Ha ráadásul hatmillió forinttal támogatják a házvásárlást, akkor már nem is lehetne szebbet álmodni. Pedig amiről írunk, az nem álom, hanem valóság. Szardínia regionális önkormányzata egy 45 millió eurós keretet különített el abból a célból, hogy támogassa a családokat az első lakásuk megvásárlásában.

A táj vadsága és szépsége rögtön rabul ejtForrás: Roberto Evangelisti/Shutterstock

A lényeg, hogy az ingatlannak egy 3000-nél kisebb lélekszámú településen kell lennie. Mindez egy új program része, amellyel szeretnék visszafordítani a vidéki területek elnéptelenedését és fellendíteni a helyi gazdaságot.

Az ingatlanvásárláshoz nyújtott vissza nem térítendő támogatás nem fedezheti a ház vagy a felújítás értékének több mint 50%-át, és maximum 15 ezer euró, vagyis hatmillió forint lehet.

A támogatást azoknak folyósítják, akik egy szardíniai kisvárosban regisztrálják lakóhelyüket, illetve azoknak, akik a házvásárlástól vagy a felújítások befejezésétől számított 18 hónapon belül áthelyezik ide a bejelentett lakóhelyüket. Nem pályázhatnak a támogatásra azok, akiknek az eredeti lakóhelyük a sziget egy másik kisvárosában van.

Szardínia szárazföldje nagy hegyekkel tarkítottForrás: Flickr.com

Mint Christian Solinas szardíniai elnök elmondta, az intézkedéssel élhetőbbé szeretnék varázsolni a szigetet. 

„Megteremtettük a feltételeket ahhoz, hogy a fiatalok úgy döntesenek, hogy ide költöznek, ezzel is fejlesztve a legsérülékenyebb területek gazdasági szövetét. Az első házaikhoz való hozzájárulásnak köszönhetően a sziget egy termékeny talajt jelent azok számára, akik itt szeretnének családot alapítani" – fogalmazott egy sajtóközleményében a themayor.eu cikke szerint.

A sziget második legnépesebb települése, SassariForrás: Vladimir Sazonov/Shutterstock

Szardínián ezzel párhuzamosan más projektek is futnak az elhagyott házak rehabilitációjára. Köztük vannak az 1 eurós ház programok Montresta, Nulvi, Romana, Ollolai és Bonnanaro településeken.

Hasonlóan potom összegért egyébként nem csak Szardínia településein hirdettek házakat, hanem Olaszország más településein is. Az egyik első közülük a szicíliai Sambuca volt, ahol először 2019-ben hirdették meg az ingatlanokat. Hogy azóta kik és mi célból vettek házat a faluban, arról nemrégiben itt írtunk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek