Lehet, hogy megépül a híd az olasz szárazföld és Szicília között?

Már évezredekkel ezelőtt felmerült egy híd építésének a gondolata Szicília és az olasz szárazföld között, most pedig elképzelhető, hogy a tervek megvalósulnak.

A rómaiak voltak az elsők, akik felvetették az ötletet, hogy építsenek hidat a csizma és a sziget között. Az akkori mérnöki tudomány alapján egy csónakokból és hordókból álló szerkezet tűnt a legalkalmasabbnak arra, hogy összekapcsolják a két földdarabot.

MessinaForrás: NAPA/Shutterstock

Az elkövetkező évezredek során aztán többször szóba került a terv – természetesen már nem csónakokból és hordókból képzelték el. 2009-ben majdnem meg is valósult, de aztán 2013-ban költségvetési korlátok miatt mégis lefújták a dolgot. Most Izgalmas módon úgy tűnik, hogy valóban megépülhet a híd.

Az olasz szárazföldet és Szicíliát a Messinai-szoros választja el egymástól, amely az északon lévő Tirrén-tengert köti össze a déli a Jón-tengerrel. A szoros legkeskenyebb pontján 3,1 kilométer széles, a szicíliai oldalon Messina kikötővárosa fekszik és a szárazföldön a calabriai Villa San Giovanni.

A calabriai ScillaForrás: Natalia Macheda / Shutterstock

Az új híd tervével Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hozakodott elő, aki bejelentette, hogy az EU segítségét kéri a projekt finanszírozásához. Ha ez megvalósul, a híd várhatóan több milliárd euróba fog kerülni, és több mint 3600 méter hosszú lesz, amivel elnyerheti a világ leghosszabb függőhídja címet.

A terveket egyelőre nem erősítették meg, de ha a híd megépül, Szicília sokkal könnyebben elérhető lesz Olaszország szárazföldi részéről, különösen vonattal.

Addig is a régi módokon kell a két oldal között közlekednünk. A leggyakoribb közlekedési mód a repülőgép és komp, bár Szicíliából közvetlenül is eljuthatunk Rómába és Nápolyba vonattal, amely a saját kompján közlekedik, olvasható a Time Out oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek